1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Huumekätkö purettiin autokorjaamossa, luovutus kesäteatterin parkkipaikalla – Salakuljetusliigalle vaaditaan pitkiä tuomioita

Ostoskeskuksen vessasta löytyi huumekätkö ja iso salakuljetusliiga paljastui. Pelkästään takavarikoitujen huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut 2,8 miljoonaa. Tavara vaihtoi omistajaa esimerkiksi teatterin parkkipaikalla.

Pirkanmaan käräjäokeuden sali oli täysi. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus alkoi käsitellä tiistaina Suomen oloissa poikkeuksellisen isoa huumerikosvyyhtiä. Keskusrikospoliisi ja Sisä-Suomen poliisilaitos paljastivat laajan kansainvälisen salakuljetusorganisaation.

Organisaation epäillään tuoneen Suomeen viime vuoden aikana runsaasti amfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia. Pelkästään takavarikoitujen huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut 2,8 miljoonaa.

Huumausaine-erää on säilytetty eri asunnoissa Tampereella ja Helsingissä, selviää haastehakemuksesta. Syyttäjän mukaan amfetamiinierä on vaihtanut omistajaa muun muassa Pyynikin kesäteatterin parkkipaikalla.

Huumekätköä on purettu syyttäjän mukaan autokorjaamossa. Myös autokorjaamon omistajaa syytetään törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan syytetty on purkanut auton rakenteista 30 kiloa amfetamiinia ja säilyttänyt sitä tämän jälkeen korjaamolla yli kaksi vuorokautta.

Oikeudessa olevan Ylen toimittajan mukaan korjaamon omistajaksi sanottu mies kiisti oikeudessa syytteen.

Huumejutun käsittely jatkuu pitkälle toukokuuhun. Sille on varattu 23 varsinaista istuntopäivää ja 3 varapäivää. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Jutusta tekee poikkeukselliseksi myös epäiltyjen suuri määrä. Syyte tuli yhteensä yli 20:lle, joista suurin osa on nuoria miehiä.

Rikosnimikkeinä on muun muassa törkeä huumausainerikos ja törkeä rahanpesu. Rahanpesu liittyy poliisin mukaan siihen, että huumerahoja epäillään siirretyn välikäsien kautta Hollantiin.

Syyttäjä vaatii pitkiä rangaistuksia. Haastehakemuksessa on useita kymmenen vuoden rangaistusvaatimuksia.

Myös 13 vuoden rangaistuksia voidaan syyttäjän mukaan vaatia, jos syytetty tuomitaan useammasta kuin yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjä kertoo vaativansa maksimirangaistuksia päätekijöille.

Oikeuden pääkäsittelyssä käytettävät puheenvuorot tulkataan suomesta viidelle kielelle: kurdi-soraniksi, englanniksi, arabiaksi, hollanniksi ja saksaksi.

Osa syytetyistä kiistää syyllisyytensä.

Huumekätköjä löytyi eri puolilta

Huumekätköjä löytyi asuntojen ja auton lisäksi esimerkiksi Pirkkalan maastosta. Yhden kilon poliisi löysi Lielahdessa sijaitsevan ostoskeskuksen vessan katosta. Huumeita piilotettiin myös auton sisälle.

Huumeita löytyi liikekeskuksen vessan katosta. Kuva: Poliisi

– Kyseessä on Pirkanmaan alueen kaikkien aikojen suurin huumejuttu ja se on myös Suomen mittakaavassa suurimpien joukossa. Jutulla on ollut erityinen vaikuttavuus Pirkanmaan seudulle siksikin, että pääosa epäillyistä asuu seudulla, rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kertoi maaliskuussa.

Huumeita oli piilotettu auton sisälle. Kuva: Poliisi

Ryhmä paljastui syyskuussa, kun se oli tuomassa 20 kilon amfetamiinierää Alankomaista Pirkanmaalle myytäväksi. Poliisi sai erän takavarikkoon Helsingin Vuosaaressa, kun aineen salakuljettajaksi epäilty henkilö oli luovuttamassa huumeita eteenpäin Suomessa toimineelle rikollisryhmälle.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että salakuljetusorganisaatio oli toimittanut jo paria kuukautta aiemmin, eli viime kesäkuussa 30 kiloa amfetamiinia Tampereelle. Tuosta amfetamiinimäärästä poliisi on takavarikoinut noin yhdeksän kiloa.