Martin Luther Kingin kuolemasta 50 vuotta – ”Hänen elämäntyönsä laajuutta ei vieläkään ymmärretä”

Yhdysvalloissa muistetaan tänään puoli vuosisataa sitten murhattua kansalaisoikeusaktivisti Martin Luther Kingia. Museonäyttely Kingin murhapaikalla Memphisissä on ollut yleisömenestys.

Martin Luther King, Jr.
Martin Luther King puhuu Lincoln Memorialin edustalla Washingtonissa elokuussa 1963.
Martin Luther King puhuu Lincoln Memorialin edustalla Washingtonissa elokuussa 1963.AOP

MemphisKansalaisoikeuksien museoon Memphisissä on pitänyt jonottaa jo useita viikkoja. Tänään keskiviikkona museorakennuksen odotetaan olevan tupaten täynnä.

Silloin museossa muistetaan kansalaisoikeusaktivisti Martin Luther Kingiä, joka surmattiin tasan 50 vuotta sitten.

Presidentti Donald Trump ei ole saapumassa paikalle muistotilaisuuteen. Edellisen presidentin Barack Obaman tulo oli ennen muistojuhlaa epätodennäköistä.

Kansalaisoikeuksien museo on rakennettu Lorraine-motellin ympärille.
Mika Hentunen / Yle

Arvovieraita kuitenkin riittää: senaattoreita ja muita korkea-arvoisia poliitikkoja sekä tunnettuja aktivisteja saapuu kunnioittamaan Yhdysvaltain tunnetuimman kansalaisoikeustaistelijan muistoa.

Alkuperäinen motellihuone tallella

Memphisin kansalaisoikeuksien museo on rakennettu Lorraine-motellin ympärille. Martin Luther King Jr. ammuttiin kuoliaaksi motellin huoneen 306 parvekkeelle. Huone on säilytetty alkuperäisenä.

Lorraine-motellin huone 306, jonka oven edessä Martin Luther King kuoli.
Lorraine-motellin huone 306, jonka oven edessä Martin Luther King kuoli.Mika Hentunen / Yle

King oli saapunut Memphisiin tukemaan kaupungin lakkoilevia puhtaanapitolaitoksen työntekijöitä. Muutama kuukausi aiemmin hän piti Memphisissä puheen köyhyyttä vastaan.

– Minua kiinnostaa hänen Minulla on unelma -puheensa ja kaikki se, mitä hän teki ja koki saavuttaakseen tavoitteensa. Se on hyvin innoittavaa, kuvailee museossa vieraileva teini-ikäinen Charlotte Booth.

Rosa Parksin bussi pysäyttää

Teini-ikäinen Triana Wallace on tullut Memphisiin vierailulle pääkaupunkiseudulta Marylandista. Hän istuu museoon Alabamasta tuodussa aidossa 1950-luvun linja-autossa.

Yhtä penkkiriviä taaempana on aikuisen ihmisen kokoinen näköisnukke, joka esittää tässä bussissa joulukuussa 1955 matkannutta mustaa aktivistia Rosa Parksia. Hän kieltäytyi antamasta paikkaansa valkoiselle miehelle ja joutui pahoinpidellyksi.

Siitä alkoi kuitenkin tapahtumaketju, joka johti rotusorron kieltämiseen Yhdysvaltain linja-autoissa.

"Tässä museossa oppii paljon sellaista, mistä koulussa ei kerrota."

koululainen Triana Wallace

Bussin kaiuttimista kuuluu kuljettajan aidolta kuulostavaa töykeää huutoa.

– Sinut pidätetään kohta. Nouse paikaltasi!

– Tässä museossa oppii paljon sellaista, mistä koulussa ei kerrota, Triana pohtii.

– Tapahtumat ymmärtää ihan eri tavalla, kun istuu itse tässä ja näkee ja kuulee Rosa Parksin huonon kohtelun, hän jatkaa.

Martin Luther King -tuotteita.
Martin Luther King -tuotteet menevät hyvin kaupaksi kansalaisoikeuksien museossa.Mika Hentunen / Yle

Radikaaleja ideoita tunnetaan heikosti

Useiden eri mittausten mukaan Martin Luther Kingin ajatukset rotujen välisestä tasa-arvosta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ovat suositumpia nyt kuin 50 vuotta sitten.

Martin Luther King
Martin Luther King on esikuva monille kansalaisoikeusaktivisteille.Flip Schulke

Mustien kansalaisoikeusliike on voimistunut viime vuosina, varsinkin Trumpin valtaannousun jälkeen.

– Mustilla oli kaikki hyvin siihen saakka, kunnes Trump pääsi Valkoiseen taloon. Hän sotkee asioita. Mutta sellaistahan elämä on, erilaisia aikakausia, lastenlastensa kanssa museoon saapunut Vida Kimson sanoo.

Kansalaisoikeuksien museon johtaja Noelle Trent kertoi Martin Luther Kingin elämästä mustien mielenosoituksista kertovalla osastolla.
Kansalaisoikeuksien museon johtaja Noelle Trent kertoi Martin Luther Kingin elämästä mustien mielenosoituksista kertovalla osastolla.Mika Hentunen / Yle

Museon johtaja Noelle Trent arvelee, ettei Kingin elämäntyön laajuutta edelleenkään ymmärretä täysin Yhdysvalloissa.

Hänen mukaansa ihmiset tapaavat jäädä Kingin Minulla on unelma –puheen tasolle eivätkä he tarkastele hänen viittä viimeistä elinvuottaan.

– Se oli aikaa, jolloin hän esitti radikaaleja ratkaisuja maamme sosiaalisiin ongelmiin, Trent sanoo.

Viimeisinä elinvuosinaan King vaati muun muassa ammattiliittojen vahvistamista ja peruskoulun kehittämistä niin, että se antaisi kaikille lapsille yhtäläiset mahdollisuudet oppia. Lisäksi hän vaati valtiovallalta toimia uusien työpaikkojen luomiseksi ja tuloerojen kaventamiseksi.

Tästä pääset lukemaan analyysin mustien köyhyydestä Yhdysvalloissa ja katsomaan minidokumentin poliisiväkivaltaan kuolleesta Freddiestä.

Lisää aiheesta:

Mustan dollari on 48 senttiä – Memphisissä on yhtä paljon köyhiä ja enemmän rikollisuutta kuin Martin Luther Kingin surman aikaan

Aiheesta muualla:

Martin Luther King: his life and legacy – in pictures (siirryt toiseen palveluun)