Kysely: Kuusamossa ja Posiolla karsastetaan kaivoshankkeita – "Syvä epäluottamus kaivosyhtiöitä kohtaan"

Etenkin vesistöjen puhtaus ja luontoarvojen turvaaminen mietityttivät Taloustutkimuksen selvitykseen vastanneita.

Lyhyet
Kiutaköngäs tulvii
Tulva uhkaa KarhunkierrostaEnsio Karjalainen / Yle

Kuusamon ja Posion alueen asukkaista vajaa puolet vastustaa alueelle suunniteltuja kaivoshankkeita, selviää Taloustutkimuksen tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Joka kolmas kannattaa hankkeita, ja viidesosalla ei ole selvää kantaa puolesta tai vastaan.

Posiolla kaivoshankkeisiin suhtaudutaan selvästi myönteisemmin kuin Kuusamossa. Juho Rahkonen Taloustutkimus Oy:ltä kertoo, että Posiolla kaivataan ehkä kipeämmin työpaikkoja kuin Kuusamossa, mikä voi kertoa posiolaisten myönteisestä suhtautumisesta kaivoshankkeisiin.

– Puolestaan Kuusamossa on aikaisemmin ollut huonosti hoidettuja kaivoshankkeita, jotka saattavat kummitella kuusamolaisten mielessä, Rahkonen sanoo.

– Kuusamolaisilla on syvä epäluottamus kaivosyhtiöitä kohtaan, hän jatkaa.

Myöskään Posiolla ei täysin luoteta kaivosyhtiöihin. Sekä Kuusamossa että Posiolla ei uskota, että kaivoshankkeen hoidettaisiin vastuullisesti.

Molemmilla paikkakunnilla huolta aiheuttaa etenkin se, voidaanko vesistöjen puhtaus ja luontoarvot turvata. Rahkonen kertoo tutkimuksesta käyvän, että kuusamolaisia luonto ja vesistöt huolettaa kuitenkin enemmän kuin posiolaisia.

Huoli ympäristöstä tuli päällimmäisenä esiin myös avoimissa vastauksissa.

Rahkosen mukaan yllättävää oli se, kaivoshankkeiden ei pelätty vaikuttavan niinkään matkailuun vaan nimenomaan vesistöihin ja ympäristöön.

Kyselyyn vastasi 986 kuusamolaista ja 353 posiolaista viime kuussa.