Hyppää sisältöön

Vuokra-asuntomarkkinoiden valta-asetelma keikahti ympäri: Vuokralaisesta on tullut kuningas suuressa osassa maata

Vuokramarkkinat ovat kiristyneet monella paikkakunnalla siihen pisteeseen, että asuntosijoittajat ovat helisemässä.

Kuva: Kari Kosonen / Yle

Valkosen pariskunnan vuokrayksiöön ei ole koskaan ollut vaikeaa löytää asukkaita. Asunto sijaitsee hyvällä paikalla Lappeenrannan keskustassa, ja tulijoita on aina ollut tungokseksi saakka.

Nyt yksiöstä tulee Antti Rintamäen ensiasunto. Nuorimies on syystäkin iloinen vuokrasopimusta allekirjoittaessaan.

– Minulla on lukio ohi, ja halusin itsenäistyä. Nyt on hyvä, vapautunut fiilis, Rintamäki hymyilee.

Olavi Valkonen ojentaa vuokra-asunnon avaimet ja Antti Rintamäki pääsee ensimmäiseen omaan kotiinsa. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Vaikka Valkoset löysivät haluamansa vuokralaisen tälläkin kertaa, etsintä ei enää ollut yhtä helppoa kuin aiemmilla kerroilla. Tilanne on tämän hetken vuokra-asuntomarkkinoilla tyypillinen.

Syynä on markkinoilla tapahtunut keikaus: Yhä suuremmassa osassa Suomea on tultu tilanteeseen, jossa vuokranantajan sijaan vuokralainen sanelee tahdin.

Ongelmia jo ei-niin-pienissä kaupungeissa

Suurimpien kasvukeskusten – pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun – ulkopuolella voidaan jo puhua vuokralaisen markkinoista. Tätä mieltä on Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

– Kyllä tällä hetkellä siltä näyttää. Vuokralaisella riittää valinnan- ja jopa neuvottelun varaa.

Samaa mieltä on asuntoja ympäri maata vuokraavan Colliers International Finlandin myyntipäällikkö Kirsti Tahvanainen.

– Ennen vuokralaiset kilpailivat asunnoista. Nyt erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuokranantajat kilpailevat luotettavista vuokralaisista. Hyvistä vuokralaisista halutaan pitää kiinni ja vaihtuvuus pitää mahdollisimman pienenä, Tahvanainen sanoo.

Tyhjillään oleva tuore kerrostalo odottaa asukkaita Lappeenrannan Pikisaaressa. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Vuokranantajat eivät siis ole ongelmissa vain pikkukaupungeissa. Koro-Kanerva käyttää esimerkkeinä "hankalista" kaupungeista Lahtea ja Hämeenlinnaa.

– Molemmissa on suhteellisen pieni markkina. Kun sinne tulee paljon uudistuotantoa ja tarjontaa, mutta kysyntä ei vastaa sitä, saattaa syntyä sellaisia tilanteita, että yhtäkkiä asunto ei menekään niin nopeasti vuokralle. Toisaalta saattaa käydä myös niin, että vuokrasta joudutaan tinkimään.

Kirsti Tahvanainen nostaa esiin myös Jyväskylän, jossa asuntomassaa on tarjolla riittämiin, vaikka kaupungin väkiluku on kasvussa.

Samankaltainen tilanne on myös esimerkiksi Lappeenrannassa, jossa asunnot eivät yksinkertaisesti liiku uuteen omistukseen kuten aiemmin.

Perinteisesti keskustassa oleva yksiö on ollut vuokranantajalle niin sanottu varma nakki, mutta nyt jopa näistä asunnoista kiinnostuu entistä harvempi.

Kuva: Kari Kosonen / Yle

Asuntomarkkinoiden mekaniikka ei ole yksinkertaista

Vuokra-asuntomarkkinoiden kiristyminen on useiden asioiden summa.

– Markkina toimii aika monisyisesti. Se on erilaisten asioiden viidakko, jossa kaikki vaikuttaa vähän kaikkeen, Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Muutama varma vaikutin voidaan kuitenkin nostaa esiin. Suomeen on ensinnäkin rakennettu ennätysmäisen paljon uusia asuntoja.

Uusien asuinkerrostalojen valmistuminen kiristää markkinatilannetta suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella, sillä markkinoiden kysyntä ei pysy tarjonnan perässä.

Kirsti Tahvanaisen mukaan tämä on ehdoton pääsyy vuokramarkkinoiden kiristymiseen.

– Vanhan asuntokannan viereen nousee uusia asuntoja jatkuvasti, ja vuokrattavia asuntoja on tarjolla enemmän kuin koskaan, Tahvanainen sanoo.

Valmisteilla oleva kerrostalo Lappeenrannassa. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Toisaalta lainojen matala korkotaso voi ohjata ihmisiä hankkimaan itselleen omistusasuntoa, vaikka vuonna 2016 lakiin kirjatun asuntoluottojen lainakaton luulisi kääntävän katsetta vuokra-asumisen suuntaan.

Suomen Pankin mukaan asuntolainoja on alkuvuonna nostettu (siirryt toiseen palveluun) reippaaseen tahtiin. Helmikuussa määrä on enemmän kuin viiteen edellisvuoteen.

Suomalaisten asuntosijoittajien määrä on myös kasvanut voimakkaasti kymmenen viime vuoden aikana.

Vuokran pudotusta ei kannata aristella

Jos kilpailutilanne kiristyy entisestään, voi asuntosijoittaja joutua ahtaalle. Sijoitusasunnon tyhjänä pitäminen on kallista.

Moni asuntosijoittaja ostaa vuokrattavan asunnon lainarahalla. Nykyisten alhaisten korkojen kiristyessä, mutta vuokratason pysyessä paikallaan, sijoittajan tuotto pienenee.

Mia Koro-Kanerva kuvaa tilannetta "mielenkiintoiseksi" sijoittajan näkövinkkelistä.

– Tilanne vaatii harkintaa, markkinatietoutta ja -taitoa. Toisaalta myös nopeita liikkeitä, Vuokranantajat ry:n Koro-Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa vuokratasoa kannattaa pudottaa vikkelään, jos asunto ei herätä kiinnostusta.

– Ei missään tapauksessa kannata jäädä odottelemaan kuukausitolkulla, Koro-Kanerva opastaa.

Myyntipäällikkö Kirsti Tahvanainen ja Mia Koro-Kanerva neuvovat vuokranantajia pitämään asuntonsa hyvässä kunnossa, sillä huonossa hapessa oleva huoneisto ei houkuttele luotettavia vuokralaisia.

Kuva: Kari Kosonen / Yle

Antti Rintamäki ja vuokraisäntä Olavi Valkonen ovat selvästi tyytyväisiä toisiinsa. Luotto pelaa ja asunto tyydyttää.

– Antti vaikutti ensimmäisessä yhteydenotossa selkeäsanaiselta, fiksulta ja asialliselta kaverilta. Tavattuani Antin, totesin, että tässähän on meidän vuokralainen, Olavi Valkonen sanoo tyytyväisenä.