1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentokone laskeutui kiitoradalle ilman lupaa ja aiheutti vakavan vaaran – lentäjää epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta

Ruotsalaiskone laskeutui Kruunupyyn lentokentälle toissaviikolla, vaikka lennonjohto yritti estää laskeutumisen.

liikenneturvallisuuden vaarantaminen
lennonjohtotorni
Ari Vihanta / Yle

Onnettomuustutkintakeskus pitää Kokkola–Pietarsaaren eli Kruunupyyn lentokentällä yli viikko sitten sattunutta vakavaa vaaratilannetta melko selkeänä tapauksena. Koneessa ei ole havaittu teknistä vikaa, sanoo onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Sen sijaan tapausta tutkiva poliisi epäilee lentäjän syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Pohjanmaan poliisi aloitti tutkinnan median uutisoinnin perusteella.

Ruotsalainen, yksityiskäytössä oleva kone laskeutui kiitoradalle, vaikka lennonjohto yritti estää laskeutumisen. Koneessa oli neljä matkustajaa, ja radalla oli laskeutumisen aikaan työkone. Onnettomuudelta vältyttiin täpärästi.

Onnettomuustutkintakeskus on jo päässyt kuuntelemaan äänitallenteen lennonjohdon ja koneen lentäjän välisestä keskustelusta, ja se on valaissut tilannetta hyvin.

Tutkintaryhmä on myös saanut poliisin piirrokset tilanteesta sekä kuvaukset sääolosuhteista. Seuraavaksi selvitetään, näkikö lentäjä työkonetta ja tekikö hän väistöliikkeitä.

Poliisi nojautuu pitkälti tutkimuksissa onnettomuustutkintakeskuksen raporttiin.

– Lentäjä on aiheuttanut vaaraa kentällä olleille, mutta syyteharkintaan juttu menee vasta, kun työryhmän raportti valmistuu, sanoo rikoskomisario Ove Storvall.

Tapauksen tutkinta saataneen valmiiksi jo kesällä eli nopeammin kuin aluksi arvioitiin.

Lue myös: Vakava vaaratilanne Kokkola–Pietarsaaren kentällä: lentokone laskeutui kiitoradalle ilman lupaa

Lue seuraavaksi