1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tosi-tv

Au pairit -sarjasta on tullut katsojien kestosuosikki – "Jos tämä on joka päivä tällaista, niin huh huh!"

Au pairit -sarja jatkuu jo viidettä kauttaan. Tänä vuonna se kulkee nimellä Au pairit Miamissa.

Au pairit Miamissa. Kuvassa Neea Autio, Matleena Pulkkinen, Jane Hölsö ja Joona Koivisto. Kuva: Kendri Rodriguez / Yle Kuvapalvelu

– Jos tämä on joka päivä tällaista, niin huh huh! Että voitteko vähän hidastaa, Joona Koivisto kertoo kameralle ensikokemuksistaan au pairina Miamissa.

Nuori mies on pistetty sateenkaariperheeseen, johon kuuluu kahden sarkastista huumoria viljelevän partaveikon lisäksi myös villiltä vaikuttava Lucas-poika.

Halloween-bileissä Joona on puettu pizzaksi ja perheen isännät taas strösseleillä koristelluksi donitsiksi ja sinappia pursuavaksi hot dogiksi. Lapsilauma hyppii sohvalla, kiljuu ja huutaa. Joona katselee ympärilleen epäuskoisena.

Neea Autiolle taas uusi perhe on niin suuren luokan pettymys, että hän purskahtelee vähän väliä itkuun. Meluisalta vaikuttava perhe asustaa Miamissa hieman romuluisemmalla alueella, jatkuvasti karkkia mussuttavat lapset ovat rauhattomia ja kotitalo epäsiisti. Oman huoneensa Neea kokee vähemmän viihtyisänä.

– Miksi tämän perheen piti olla tällainen, Neea purkautuu ja ryhtyy samalla suunnittelemana muuttoa muualle.

Aikuistumisen jännitystä

Tällaisista episodeista koostuu jo viidettä kauttaan käyvä Yle Areenan au pairien arjesta ja kommelluksista kertoava sarja, josta on tullut katsojien kestosuosikki. Viime vuoden keväänä se oli Areenan ylivoimaisesti katsotuin asiaohjelma, jonka jokainen jakso sai yli 100 000 katsojaa.

Asiaohjelmien tilaajan Ari Ylä-Anttilan mukaan sarjan suosion salaisuus perustuu selkeään peruslähtökohtaan, eli aikuistumiseen.

– Kyse on on itsenäistymisen ja turvallisen kodin rajapinnasta, mikä jo sinänsä on jännittävä ja vähän pelottavakin asia. Normaalistihan itsenäistyvä nuori aikuinen lähtee jonnekin toiselle kotimaan paikkakunnalle tai mahdollisesti johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin opiskelemaan. Au pairit -sarjassa lisätään kierroksia ja mennään kauemmaksi, todella suuriin metropoleihin.

Kulttuurierojen kirjoa

Au paireissa onkin ehditty jo seikkailla Lontoossa, Los Angelesissa, Kanadan Vancouverissa, Australian Sydneyssa ja nyt siis Floridan Miamissa. Sarjan kautta voi myös tarkastella kohdemaiden arkipäivää ja kulttuurieroja suhteessa Suomeen.

– Eihän tuollainen sarja voi antaa kaikenkattavaa läpileikkausta kokonaisesta yhteiskunnasta, mutta kyllähän se jossakin määrin avaa paikallista elämänmuotoa. Esimerkiksi Yhdysvallat on hyvin erilainen maa, jos sitä tarkastelee Los Angelesista tai Trumpin sydänmailta Keskilännestä. Näissä Miami-kauden jaksoissa isäntäperheet ovat melko erilaisia niin kulttuuriltaan kuin tulotasoiltaankin. Suomessa kukaan ei voisi julkisesti sanoa, että meidän perheessämme annetaan lapsille piiskaa, Ylä-Anttila toteaa ja viittaa jaksoon, jossa amerikkalaisperheen vanhemmat kertovat kasvatusperiaatteidensa edustavan old schoolia, mikä tarkoittaa lasten läimimistä.

Erityisen suosittu au pair -sarja on ollut nuorten naisten keskuudessa, mikä on muutenkin haasteellinen katsojaryhmä.

– Kaikille suomalaisilla medioilla on vaikeuksia tavoittaa tällaista kohderyhmää. Erilaiset kansallisvaltioon liittyvät kysymykset ja tietenkin suomen kieli suojasivat meitä aikansa, mutta nyt nämä kansainväliset jätit, kuten Facebook ja Netflix ovat vahvoilla ja kilpailevat suomalaisten ja muidenkin ajasta.

Pääasiassa au pair -sarja on saanut positiivista palautetta, mutta siihen on suhtauduttu kielteisestikin.

– Että miksi tällaista roskaa tehdään – se on joskus yleinen suhtautuminen reality-sarjoihin. Tämä on pitkälti sukupolvikysymys. Enemmän palautetta tulee esimerkiksi päähenkilöiden käyttäytymisestä, ei päähenkilöistä sinänsä, Ylä-Anttila summaa.

Nyt mennään Kiinaan

Mutta kuinka suosittua au pair -toiminta on suomalaisten keskuudessa? Tarkkoja tilastoja au pairien nykymäärästä ei ole, mutta ainakin Yhdysvaltoihin lähteneiden määrä on laskenut, kerrotaan Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi -järjestöstä.

– Tällä hetkellä mennään etenkin Australiaan, Uuteen Seelantiin ja Kiinaan. Yksi syy on se, että näihin maihin on helpompi päästä kuin Yhdysvaltoihin. Niissä voi olla myös lyhyemmän ajanjakson, kokonaista vuotta ei näissä maissa au pairina tarvitse viettää, nuorisovaihtovastaava Tiina Hokkanen kertoo.

Lisää aiheesta täällä.