1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korean 12 vuotta kuvina: Näin Kim Jong-un kehitti ydinaseen, joka voisi iskeä Yhdysvaltoihin asti

Pohjois-Korea aloitti sovittelevamman politiikan vasta tämän vuoden alussa.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seuraa ohjuskoetta.
Pohjois-Korean uutistoimiston (Korean Central News Agency, KCNA) 16. syyskuuta jakamassa kuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seuraa ohjuskoetta.KCNA / EPA

Pohjois-Korea on tehnyt kuusi ydinkoetta. Ohjuskokeita maa on tehnyt lukuisia. Kokeita on jatkettu, vaikka niistä on aina seurannut YK:n pakotteita.

Viime vuosina Pohjois-Korea on keskittynyt testaamaan ballistisia mannertenvälisiä ohjuksia, joiden kantama yltäisi Yhdysvaltoihin. Epävarmaa on edelleen, onko Pohjois-Korealla niin pienikokoinen ydinase, että se voidaan sovittaa ohjukseen.

Tänä vuonna Etelä-Korean olympialaisten alla Pohjois-Korea muutti yllättäen käytöstään sovittelevammaksi. Perjantaina Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Moon Jae-in aloittivat historiallisen tapaamisen maiden rajalla.

Näin Pohjois-Korea on edennyt joukkotuhoaseiden kehittelystä liennytykseen:

Lokakuu 2006

Ensimmäinen maanalainen ydinkoe. Vallassa on nykyisen johtajan isä Kim Jong-il. YK kieltää aseteknologian ja luksustuotteiden myynnin Pohjois-Korealle. Aseohjelmassa mukana olevien varoja jäädytetään ja heidät asetetaan matkustuskieltoon.

Tuhansia ihmisiä.
Pohjoiskorealaiset juhlivat ydinkoetta lokakuussa 2006 Pyongsongin kaupungissa lähellä pääkaupunki Pyongyangia.KCNA
Toukokuu 2009

Toinen maanalainen ydinkoe. YK kehottaa muun muassa välttämään lainoitusta Pohjois-Korealle. Vallassa on yhä Kim Jong-il.

seismolografikäyrä
Pohjois-Korean ydinkokeet vuosilta 2006 ja 2009 näkyvät Sysmän seismolografikäyrissä.Sysmän seismolografinen asema.
Otsikko: Joulukuu 2011

Kim Jong-il kuolee. Pohjois-Korean johtoon nousee hänen poikansa Kim Jong-un.

Helmikuu 2013

Kolmas maanalainen ydinkoe. YK lisää pakotteita.

ydinkoelaitos satelliitista nähtynä
Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeitaan Punggye-rin ydinkoelaitoksessa. Salaperäisestä laitoksesta on julkaistu satelliittikuvia.Google Maps
Tammikuu 2016

Neljäs ydinkoe: Pohjois-Korea ilmoittaa tehneensä onnistuneen vetypommikokeen. Tarkkailijat epäilevät kokeen onnistumista, mutta atomipommia voimakkaamman aseen mahdollinen testaus herättää kansainvälistä huolta.

Otsikko: Maaliskuu 2016

Pohjois-Korea ilmoittaa kehittäneensä taistelukärkeen mahtuvan ydinaseen. Tietoa ei saada vahvistettua.

Pohjois-Korean julkaisema kuva ohjuskokeesta keväällä 2016.
Pohjois-Korea julkaisi keväällä 2016 valokuvan sukellusveneestä laukaistusta ohjuksesta. Kuvan ottamishetki ei ole tiedossa.EPA
Toukokuu 2016

Pohjois-Korean työväenpuolue pitää puoluekokouksen ensi kertaa 40 vuoteen. Kim Jong-un valitaan puolueen johtajaksi.

Kim Jong-un.
Kim Jong-un puhui työväenpuolueen kokouksessa.KCNA / EPA
Syyskuu 2016

Viides ydinkoe: Pohjois-Korea ilmoittaa testanneensa ohjuskärjeksi sopivaa ydinlatausta.

YK tiukentaa pakotteita, tavoitteena kutistaa Pohjois-Korean päävientituotteen hiilen vientiä 60 prosenttia.

Tammikuu 2017

Kim Jong-un kertoo, että Yhdysvaltoihin yltävä mannertenvälinen ydinohjus on melkein valmis.

Helmikuu 2017

Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam surmataan hermomyrkyllä Malesiassa. Tutkijat epäilevät Pohjois-Korean osallisuutta surmaan.

Poliisit kiinnittävät eristysnauhaa lentokentällä
Malesian poliisi eristi 17. helmikuuta osan lentokentästä, kun murha lavastettiin uudelleen osana sen tutkintaa.EPA / Kiina

Pohjois-Korea laukaisee ballistisen ohjuksen.

Maaliskuu 2017

Pohjois-Korea ampuu neljä ohjusta Japaninmereen. USA, Japani ja Etelä-Korea lähettävät ohjuspuolustusalukset Japaninmerelle.

Huhtikuu 2017

Pohjois-Korea laukaisee ballistisen ohjuksen päivää ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping kuvattuna tapaamisensa aikana Floridassa 7. huhtikuuta 2017.
Donald Trump ja Xi Jinping tapasivat Floridassa huhtikuussa.Jim Watson / AFP
Heinäkuu 2017

Pohjois-Korea laukaisee siihen mennessä vaarallisimman aseensa, mannertenvälisen ballistisen ohjuksen. Maan mukaan ydinohjus tavoittaa minkä tahansa paikan maapallolla ja voisi yltää Alaskaan saakka.

Ohjus on nousemassa kohti korkeuksia vihreän laakson keskeltä.
Pohjois-Korea julkaisi heinakuussa valokuvan, jossa ballistinen ohjus nousi kohti korkeuksia.KCNA / EPA
Elokuu 2017

Kiina ilmoittaa kieltävänsä hiilen, mineraalien ja äyriäisten tuonnin osana YK:n pakotteita.

Sotilaat katsovat tuotteita pohjoiskorealaisessa apteekissa Pyongyangissa.
Kansainväliset pakotteet näkyvät pohjoiskorealaisten liikkeiden valikoimissa.How Hwee Young / EPA
Syyskuu 2017

Kuudes ydinkoe: Pohjois-Korea kertoo testanneensa vetypommia, joka sopii ohjuksen taistelukärjeksi. Asiantuntijoiden mukaan maan suurin ja voimakkain ydinkoe.

Kuusi tummahiuksista miestä puvat päällä suuren metallikoteln ympärillä.
Pohjois-Korean uutistoimisto julkaisi syyskuussa kuvan, jossa Kim Jong-un ohjaa sen mukaan ydinkoelaitoksen työtä.KCNA/ EPA

YK sopii pakotteista, joiden perusteella Pohjois-Korean ulkomaille lähettämien siirtotyöläisten työsopimuksia ei uusita. Uusilla pakotteilla rajoitetaan myös Pohjois-Korean öljynsaantia. Kiina on mukana pakotteissa.

Pohjois-Korea laukaisee keskipitkän matkan ohjuksen, joka yltäisi Yhdysvaltoihin kuuluvalle Guamin saarelle.

Sanasota kiihtyy: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu Kim Jong-unia Twitterissä itsemurhatehtävissä olevaksi rakettimieheksi. Kim uhkaa "kesyttää mielenvikaisen amerikkalaisen huru-ukon tulella".

Marraskuu 2017

Trump kehottaa Pohjois-Korean johtoa neuvottelupöytään. Hän muistuttaa, että Yhdysvallat on koonnut Pohjois-Korean lähistölle paljon sotavoimaa. Trump lisää Pohjois-Korean terrorismia tukevien valtioiden listalle, jolla ovat ennestään Iran, Sudan ja Syyria.

Yhdysvallat kertoo uusista pakotteista, jotka kohdistuvat Pohjois-Korean meriliikenteeseen ja kiinalaisiin kauppiaisiin, jotka harjoittavat liiketoimintaa Pohjois-Korean kanssa.

29.11. Pohjois-Korea kertoo laukaisseensa mannertenvälisen ballistisen ohjuksen. Asiantuntijoiden mukaan ohjus lentää pidemmälle kuin mikään maan aiemmista ohjuksista.

Mies kävelee Soulin rautatieasemalla televisioruudun ohitse, jossa näkyy Pohjois-Korean ohjuskoetta analysoiva grafiikka.
Etelä-Korean televisio esitti ohjuskokeen todennäköistä reittiä marraskuussa.Jung Yeon-Je / AFP
Joulukuu 2017

YK:n turvallisuusneuvosto kiristää Pohjois-Korealle määrättyjä talouspakotteita.

Kuvassa turvallisuusneuvoston hevosenkengän muotoinen pöytä  ja YK-edustajia istumassa.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäistuntoon Pohjois-Korean ohjuskokeen takia marraskuun lopussa.Epa-Efe/ Justin Lane
Tammikuu 2018

Uhittelu jatkuu: Kim Jong-un sanoo uudenvuodenpuheessaan, että Yhdysvallat on maan ydinaseiden ulottuvilla ja ydinasepainikkeet ovat aina hänen pöydällään. Trump ilmoittaa Twitterissä, että hänellä on isompi ja tehokkaampi ydinasenappi kuin Kim Jong-unilla.

Samalla alkaa liennytys.

Kim Jong-un ehdottaa Etelä-Korealle neuvotteluja, joiden tarkoituksena on sopia osallistumisesta Pyeongchangin olympialaisiin Etelä-Koreassa. Pohjois- ja Etelä-Korea puhuvat toisilleen ensi kertaa kahteen vuoteen.

Pohjois-Korea päättää osallistua olympialaisiin. Maiden joukkueiden sovitaan marssivan yhdessä avajaisissa. Koreat kokoavat yhteisen naisten jääkiekkojoukkueen.

Pohjoiskorealaiset cheerleaderit esiintyivät Etelä-Korean ja Tšekin välisessä miesten jääkiekko-ottelussa.
Pohjois-Korean cheerleaderit hämäästyttivät Pyongchangin olympialaisissa.Larry W. Smith / EPA
Helmikuu 2018

Pyeongchangin talviolympialaiset lähentävät Koreoita. Kim Jong-un lähettää kisoihin sisarensa Kim Yo-jongin, joka tapaa Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin. Sisar kutsuu Moon Jae-inin vierailulle Pohjois-Koreaan.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-Jong talviolympialaisten avajaisissa.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-Jong tapasivat talviolympialaisten avajaisissa.Yonhap / EPA

Yhdysvallat määrää uusia pakotteita Pohjois-Koreaan kytkeytyviä varustamoja ja aluksia vastaan. Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja yhteenoton lietsomisesta.

Unicef raportoi, että aliravitsemus uhkaa lapsia Pohjois-Koreassa.

Maaliskuu 2018

Etelä-Korean edustajat tapaavat itsensä Kim Jong-unin Pohjois-Koreassa. Koreoiden johtajien tapaaminen sovitaan huhtikuun lopulle.

Kim Jong-un
Etelä-Korean valtuuskunnan matka Pohjois-Koreaan oli menestyksekäs. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un osallistui tapaamiseen.KCNA / AOP

Yhdysvallat asettaa uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan tutkijoiden vahvistettua, että Pohjois-Korea surmasi Kim Jong-unin velipuolen hermomyrkyllä.

Kim Jong-un lähettää tapaamiskutsun Trumpille Etelä-Korean välityksellä. Trump vastaa kutsuun myöntävästi.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho valmistelee tapaamista Tukholmassa. Valmistelevia Korea-tapaamisia on myös Helsingissä.

Kim Jong-un tekee tiettävästi ensimmäisen ulkomaanmatkansa junalla Pekingiin ja tapaa presidentti Xin.

Huhtikuu 2018

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto kertoo Pohjois-Korean jäädyttävän ydinohjelmansa.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapaa Kim Jong-unin maiden raja-alueella. Tapaaminen on historiallinen. Maat ovat yhä teknisesti sotatilassa vuonna 1953 päättyneen Korean sodan jäljiltä.

Kim Jong-unin ja Donald Trumpin on määrä tavata toukokuun loppuun mennessä. Tapaamispaikasta ja -ajasta ei ole vielä tietoa.

Moon Jae-in ja Kim Jong-un  tapaavat Panmunjomissa.
Kim Jong-un tapasivat kohteliaissa tunnelmissa Pohjois- ja Etelä-Korean rajalla.EPA

Lue myös:

Analyysi: Kimiltä ja Moonilta tarvitaan enemmän kuin kauniita sanoja – Nuudelijutustelu luo mielikuvaa ystävyydestä, mutta ei riitä rauhaan

Koreoiden johtajat istuttivat "rauhanpuun" ja jutustelivat leppoisasti kahden kesken

Kim Jong-unin lapsuus Sveitsissä nousi esiin huipputapaamisen yhteydessä – vierailimme paikkakunnalla, jossa muistetaan hiljainen koripalloa rakastanut poika

Lue seuraavaksi