Israel hylkäsi afrikkalaisia maahanmuuttajia koskevan sopimuksen – YK toivoo vielä täyskäännöstä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti tiistaina, että Israel ei päästä tuhansia sudanilaisia ja eritrealaisia Eurooppaan ja Kanadaan.

Israel
Jerusalemissa osoitettiin mieltä maahanmuuttajien karkotuksia vastaan.
Jerusalemissa osoitettiin mieltä maahanmuuttajien karkotuksia vastaan.Abir Sultan / EPA

Israel ei otakaan käyttöön sopimusta, jonka se neuvotteli maanantaina YK:n pakolaisjärjestön kanssa. Sopimuksen tarkoitus on ratkaista tuhansien Israelissa olevien eritrealaisten ja sudanilaisten maahanmuuttajien kohtalo.

Sopimuksen piti taata noin 16 000 eritrealaisten ja sudanilaisten pääsy länsimaihin – muun muassa Kanadaan ja Saksaan. Israel olisi puolestaan ollut palauttamatta maahanmuuttajia Afrikkaan saman verran kuin länsimaat olisivat ottaneet ihmisiä vastaan Israelista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu taipui puolueensa painostuksen alaisena torppaamaan sopimuksen. Hän ilmoitti asiasta tiistaina.

Sopimusta arvosteltiin Israelissa siitä, että tuhannet maahanmuuttajat olisivat saaneet luvan jäädä Israeliin. Maassa on noin 35 000 afrikkalaista maahanmuuttajaa.

Viime päivinä sopimuksesta on käyty kiivasta keskustelua ja järjestetty myös mielenosoituksia.

YK:n pakolaisjärjestö vetosi Israeliin, jotta se pohtisi uudestaan päätöstään. YK:n pakolaisjärjestön tiedottajan toivoi kaikkia hyödyttävän sopimuksen vielä syntyvän.

Lähteet: AFP, Reuters, AP