Yli tuhannen siirtolaisen karavaani suuntaa Meksikosta Yhdysvaltain rajalle – Trump uhkaa kovilla toimilla

Meksikon paikallisviranomaiset auttavat Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia.

Meksiko
Kuvakaappaus Pueblo Sin Fronteras -liikkeen Facebook-sivuilta. Kuvassa järjestön aktivisteja.
Kuvakaappaus Pueblo Sin Fronteras -liikkeen Facebook-sivuilta. Kuvassa järjestön aktivisteja.Facebook

Meksikossa on liikkeellä suuri ihmisjoukko, joka pyrkii ylittämään rajan Yhdysvaltoihin.

"Karavaanissa" on nyt noin 1 200 ihmistä, jotka ovat pääosin kotoisin Keski-Amerikasta.

Siirtolaisjoukko saa tukea maahanmuuttoa edistävältä Pueblo sin Fronteras -järjestöltä (suom. Kansat ilman rajoja). Myös paikalliset viranomaiset ovat avustaneet siirtolaisjoukkoa tarjoamalla heille majapaikkoja ja kuljetuksia eteenpäin.

Tuki tosin ei ole täysin pyyteetöntä, arvelee uutistoimisto Reutersin haastattelema järjestön edustaja Rodrigo Abeja. Viranomaiset auttavat siirtolaisia, jotta nämä lähtisivät pois heidän vastuullaan olevalta paikkakunnalta.

Siirtolaisten matka on pituudeltaan 3 200 kilometriä. Se alkoi maaliskuun 25. päivä Tapachulasta, Guatemalan rajalta.

Osa matkalaisista aikoo yrittää Yhdysvaltoihin laittomasti, osa aikoo hakea poliittista turvapaikkaa. Joukossa on paljon guatemalalaisia, jotka pakenevat maansa poliittista kuohuntaa ja rikollisten väkivaltaa.

Trump painostaa Meksikon johtoa

Meksikon hallitus on vaikeassa tilanteessa, sillä se haluaa noudattaa laillisia menettelytapoja siirtolaisten suhteen.

Ne, joilla on oikeus maastamuuttoon, on päästettävä eteenpäin. Osalla ei ole maahantulolupaa Meksikoon, ja heitä onkin palautettu kotimaihinsa jo satamäärin. Meksikon laki sallii keskiamerikkalaisille matkan jatkamisen Yhdysvaltoihin, jos he ovat tulleet Meksikoon laillisesti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tietoinen siirtolaiskaravaanista. Eilen maanantaina hän lähetti useita tviittejä, joissa syytti Meksikon hallitusta toimettomuudesta siirtolaisvirran pysäyttämisessä. Trump varoitti, että jos mitään ei tapahdu, hän purkaa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, Naftan.

Naftan tulevaisuudestasta käydään paraikaa neuvotteluja Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan kesken.

Meksikon toimiin vaikuttavat myös heinäkuun alussa järjestettävät presidentinvaalit. Vasemmisto-opposition presidenttiehdokas Andres Manuel Lopez Obrador on selvässä johdossa. Hän lupaa tiukentaa maansa linjaa suhteessa Yhdysvaltain painostukseen.

Lähteet: Reuters