Rutikuiva Kapkaupunki voi toistaiseksi huokaista helpotuksesta – vesivarat riittävät ainakin ensi vuoteen

Eteläafrikkalainen miljoonakaupunki Kapkaupunki on rukannut ennustettaan vesijohtoveden riittävyydestä. Vesihanat eivät tyrehdykään vielä tässä kuussa vaan toivo säilyy vuoden 2019 puolelle.

Kapkaupunki
Kapkaupungin lähistöllä sijaitsevan Theewaterskloof Dam -altaan vesiraja oli kriittisen alhaalla 23. tammikuuta.
Kapkaupungin lähistöllä sijaitsevan Theewaterskloof Dam -altaan vesiraja oli kriittisen alhaalla 23. tammikuuta.Nic Bothma / EPA

Vakavasta vesipulasta kärsivä Etelä-Afrikan Kapkaupunki ilmoitti kotisivuillaan, (siirryt toiseen palveluun) että kaupungin vesijohtovesi ei sittenkään lakkaa juoksemasta – ainakaan vielä tässä kuussa.

Asiantuntijat olivat arvioineet, että poikkeuksellinen kuivuus sulkee vesihanat miljoonakaupungin asukkailta vielä tämän kevään aikana. Pormestari Patricia De Lille ehti jopa julkistaa tarkan päivämäärän: 22.4.2018.

Nyt alueen vesialtaat ovat kuitenkin täyttymään päin, ja viranomaiset ilmoittivat, että pelätty päivä Day Zero (päivä nolla) siirtyy ainakin ensi vuoteen.

Vaara ei ole ohi

Tärkein yksittäinen tekijä tilanteen parantumisessa on Vaal Damin vesialtaan täyttyminen. Viime viikolla altaassa mitattiin 83,5 prosentin täyttölukemat, ja nyt mittarit näyttävät jo 94,7 prosenttia.

Kapkaupungin vesiongelmat johtuvat alueella kolme vuotta jatkuneesta kuivasta kaudesta, väestönkasvusta sekä kaupunkilaisten lisääntyneestä vedenkäytöstä.

Kapkaupunki yrittää taistellla vaikeaa tilannetta vastaan tiukoilla määräyksillä. Yksikään kaupunkilainen ei saa käyttää päivän aikana yli 50 litraa vettä.

Lue myös:

Kapkaupungin vesivarat ehtymässä

Kapkaupungissa vesijohtovesi uhkaa loppua jo tänä keväänä – ensimmäisenä kaupunkina maailmassa