Poliisin arvio: Saatettujen palautusten määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna

Poliisisaattueessa tehtävien palautusten kasvun taustalla on poliisin paine saada kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ulos maasta. Valtaosa palautuksista sujuu poliisin mukaan häiriöittä.

Turvapaikkapäätökset
Lentokoneen silhuetti
Yle

Suomen poliisi teki viime vuonna 2600 maastapoistoa, joista 556 tehtiin saatettuna. Se tarkoittaa, että poliisi saattaa henkilön lähtömaan lentokentälle asti.

Tänä vuonna palautusten määrän arvioidaan nousevan lähes kolmeen tuhanteen. Palautuksia oli jo helmikuun loppuun mennessä tehty 486 kappaletta.

Saatettujen palautusten suhteellisen määrän arvioidaan jopa kaksinkertaistuvan.

– Meillä on palautusjonossa noin 1700 henkilöä. Tällä hetkellä prosessissa olevat tulivat Suomeen syksyllä 2015. Se on vaan matematiikkaa, että palautukset konkretisoituvat tänä vuonna entistä enemmän, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisin arvio vuonna 2018 tehtävistä palautuksista.
Poliisi

Poliisin resursseja palautusten toimeenpanoon lisättiin viime syksyllä. Silloin perustettiin noin 30 poliisista koostuva erillinen palautuspooli, joka hoitaa nimenomaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maastapoistoa.

Poliisit tekevät maastapoistoja tarpeen vaatiessa, joten toistaiseksi on vaikea sanoa miten paljon palautukset tänä vuonna vievät poliisin aikaa.

– Vuoden lopussa sitten nähdään, paljonko tähän työhön meni henkilötyövuosia, Kolehmainen sanoo.

Palautukset maittain
Valtaosa palautuksista tehdään muista syistä kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen vuoksi. Eniten Suomen poliisi palauttaa ihmisiä Viroon ja Venäjälle. Tällöin palautuksen syynä on tavallisesti Suomessa tehdyt rikokset.Poliisi

Poliisi kertoo palauttavansa ensisijaisesti niitä turvapaikanhakijoita, joiden epäillään aiheuttavan vaaraa yhteiskunnan turvallisuudelle. Tämän riskiarvion tekee Keskusrikospoliisi.

– Mikäli riskihenkilö saa maastapoistamispäätöksen, pyrkii poliisi priorisoimaan hänen palautuksensa, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen.

Poliisi kuitenkin myös pistää säilöön ja poistaa maasta esimerkiksi lapsiperheitä. Poutanen ei ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta sanoo, että palautusjonojen lyhentämisessä painavat muutkin asiat kuin riskiarviot. Tällainen seikka on esimerkiksi se, kuinka palautukseen vaadittava passi tai muu asiakirja saadaan poliisin haltuun.

– Kaikki poliisilaitokset lyhentävät omaa jonoaan ja siinä niin sanotut nopeat palautukset menevät edelle, Poutanen sanoo.

"Enemmistö palautuksista sujuu häiriöittä"

Saatettuja palautuksia kutsutaan myös pakkopalautuksiksi, sillä valtaosa poliisisaattueessa palautettavista ei haluaisi palata kotimaahansa. Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia on Helsinki-Vantaan lentokentällä vastustettu useaan otteeseen esimerkiksi mielenosoituksin.

Palautuksia on myös keskeytetty siitä syystä, että palautettava vastustaa palautustaan lentokoneessa fyysisesti tai huutamalla. Poliisin mukaan tällaiset tapaukset ovat kuitenkin ajoittaisesta mediahuomiosta huolimatta harvinaisia.

– Palautuksista ehkä pari prosenttia on sellaisia jotka aiheuttaa ongelmia, sanoo ylikomisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisista.

Lintuluodon mukaan fyysinen vastustus voi korkeintaan lykätä palautusta.

– Olen ollut 30 vuotta alalla. Yhtäkään palautusta ei ole peruttu fyysisen vastustuksen vuoksi. Se vain siirtyy myöhäisempään ajankohtaan.

Tavallisesti maastapoiston keskeyttämisen syynä on kuitenkin se, että palautettava on jättänyt uuden turvapaikkahakemuksen. Poliisin pitää keskeyttää henkilön maastapoisto, mikäli uusi hakemus otetaan käsittelyyn.

– Viime kuukaudet ovat osoittaneet, että prosessit tulevat pitenemään aiemmista ennusteista. Havaintojemme mukaan siinä vaiheessa kun palautus on täytäntöönpanokelpoinen, he jättävät uusia hakemuksia, Sanoo poliisihallituksen Mia Poutanen.

Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. heinäkuuta 2017.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. heinäkuuta 2017.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Turvapaikkaa voi teoriassa hakea loputtomia kertoja. Onko poliisin toiveena, että lainsäädäntöä muutettaisiin tältä osin?

– En lähtisi tällaisia toiveita esittelemään. Poliisi noudattaa olemassaolevaa lainsäädäntöä, Poutanen vastaa.