Lausuntokierros: Sähköpyörille halutaan prosenttituki könttäsumman sijaan

Sähköavusteisten polkupyörien hankintatuki keräsi lausuntokierroksella kannatusta ja täystyrmäyksiä.

sähköpyörät
sähköpyörä
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt pika-aikataululla lausuntoja esitykseen, jossa uuden sähköavusteisen polkupyörän ostaja voisi saada hankinnalleen 400 euron tuen.

Sähköavusteisen polkupyörän hankintatuki keräsi tiistaina päättyneellä lausuntokierroksella (siirryt toiseen palveluun) noin 70 lausuntoa.

Suurin osa piti kiinteää 400 euron tukea huonona keinona pyöräilyn edistämiseen. Kiinteän hankintatuen katsottiin edistävän lähinnä halpojen, huonojen ja korjauskelvottomien sähköpyörien hankintaa. Tukimallissa nähtiin myös riskejä kilpailun vääristymisestä.

Prosenttituelle eniten kannatusta

Iso osa lausunnonantajista piti parempana prosentuaalista tukea. Sähköpyörän hinnasta laskettava 20-25 prosentin tuki edistäisi useimpien mielestä parhaiten sähköavusteisten pyörien hankintaa kestävällä tavalla.

Tuelle voisi lisäksi asettaa esimerkiksi 400 euron korvauskaton.

Useissa lausunnoissa myös toivottiin, että tukea voisi käyttää esimerkiksi tavallisten pyörien jälkisähköistyksiin.

Tukiesityksen vastustajia oli vähemmistö. Tukea pidettiin turhana ja kulutusta edistävänä. Parempana rahoituskohteena pidettiin peruspyöräilyn edistämistä infrastruktuuria kehittämällä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on kertonut jo aiemmin, että alkuperäistä esitystä voidaan muuttaa lausuntokierroksen jälkeen. Lain on tarkoitus astua voimaan heinäkuussa.

Lue lisää:

Sähköpyörien hankintatukiin varattu 16 miljoonaa euroa – "Sähköpyörien määrä tulee kasvamaan"