1. yle.fi
  2. Uutiset

EK:n asiantuntija Kiinan vastatulleista Yhdysvalloille: Suomessa lihan hinta saattaa nousta ja viinien laskea

Laajasta kauppasodasta kärsisi vientivetoisen Suomen työllisyys.

kauppasodat
Petri Vuorio
Yle

Kiinan maanantaina Yhdysvalloille asettamat uudet tuontitullit voivat tuntua myös suomalaisten kukkarossa - sekä hyvässä että pahassa. Kehittyviä talouksia seuraava Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta ottaa esimerkiksi kaksi tullien piirissä olevaa tuoteryhmää.

– Ajatellaan vaikka sianlihaa: jos sen vienti Euroopasta kasvaa, tarjonta Euroopassa vähenee ja sitä kautta kuluttajahinnat saattavat nousta. Jos taas amerikkalaisten viinien vienti Kiinaan vähenee ja tuonti Eurooppaan kasvaa, se saattaa laskea hintoja.

Kiina asetti noin 3 miljardin dollarin arvoista tuontia koskevat tullit vastavetona Yhdysvaltain vajaa kuukausi sitten asettamille teräs- ja alumiinitulleille.

Nyt nähdyillä tulleilla on Ylen A-studiossa vierailleen Vuorion mukaan rajallinen vaikutus kuluttajahintoihin. Suurempi vaikutus Suomeen nähtäisiin, jos tilanne laajenisi laajamittaiseen kauppasotaan.

– Suomi vientivetoisena maana kärsisi investointien vähenemisestä ja maailmankaupan kasvun hidastumisesta. Työllisyysvaikutus tulisi sitä kautta.

"Loppupeleissä järki voittaa"

Presidentti Donald Trump on jo uhannut uusilla, jopa 60 miljardin arvoista tuontia koskevilla tulleilla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ne iskisivät Kiinaa arkaan paikkaan, korkean teknologian tuotteisiin.

Vuorio on varma, että Kiinan johtaja Xi Jinping vastaa vahvoilla vastatoimilla jos Yhdysvallat asettaa uusia tuontitulleja.

– Trumpin hallinnon ongelma diilien tekemisessä on, että asetetaan yksipuolisia vaatimuksia. Se on kiinalaisille haastavaa siinä mielessä, että Xi profiloituu Kiinassa vahvana johtajana, eikä ole valmis kasvojen menettämiseen.

Kompromissina Yhdysvallat voisi Vuorion mielestä esimerkiksi sitoutua tukemaan Maailman kauppajärjestöä WTO:ta, jota vastaan se on asettunut viime aikoina.

– Uskon että loppupeleissä järki voittaa, koska laajamittaisessa kauppasodassa suurimmat häviäjät on helppo tunnistaa, mutta voittajia ei. Markkinat on hyvä indikaattori. Pörssikurssit niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Aasiassakin laskevat aina kun kauppasota uhkaa.

Lue seuraavaksi