USA julkaisi listan tuontitullien kohteeksi joutuvista kiinalaistuotteista

Tulleja asetetaan noin 1 300 tuotteelle yhteensä 50 miljardin dollarin edestä.

Tuontitulli
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu oikea käsi pystyssä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.David Maxwell / EPA

Yhdysvaltojen ja Kiinan tullikiistan panokset kasvavat. Trumpin hallinto on julkistanut listan kiinalaisista tuotteista (siirryt toiseen palveluun), joihin tuontitullit kohdistuvat. Tulleja asetetaan noin 1 300 tuotteelle. Niiden kauppa on ollut yhteensä 50 miljardia dollaria eli noin 40,6 miljardia euroa.

Yhdysvaltain tavoitteena on, että tullien vaikutukset Yhdysvaltain talouteen olisivat mahdollisimman vähäiset. Lista on 30 päivän ajan arvioitavana ennen sen voimaantuloa.

Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat listan pian sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti asettavansa amerikkalaisille tuotteille tuontitulleja kolmen miljardin dollarin edestä. Listalla on tiettävästi teollisuustuotteita sekä elektroniikka- ja teknologiatuotteita. Tuotelistalla on muun muassa moottoripyöriä ja hammashoitolaitteita.

Kiina otti maanantaina käyttöön 15 ja 25 prosentin suuruisia tulleja yhteensä lähes 130 amerikkalaiselle tuotteelle, muun muassa sianlihalle, hedelmille ja viinille. Tällä Kiina vastasi Yhdysvaltojen aiemmin asettamiin tuontitulleihin, jotka ovat teräkselle 25 prosenttia ja alumiinille 10 prosenttia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi jo viime kuussa, että Yhdysvallat asettaa tulleja Kiinasta tuotaville tavaroille kymmenien miljardien dollarien edestä. Trumpin tavoitteena on suojata kotimaista tuotantoa ja kasvattaa amerikkalaisten tuotteiden kysyntää.

Odotettavissa on, että Kiina reagoi uuteen listaan omilla toimillaan. Pelkona onkin, että tullikiista nostattaa laajemman kaupallisen sodan kahden maailman suurimman talouden välille.

Kiina reagoi välittömästi

Kiina tuomitsee jyrkästi Yhdysvaltain ilmoittamat uudet tuontitullit. Kiinan mukaan Yhdysvaltain toimet ovat perusteettomia.

Kiina ilmoitti ryhtyvänsä samanlaisiin toimenpiteisiin vastaavassa laajuudessa. Kiinan mukaan on vain kohteliasta toimia vastavuoroisesti.

Juttua on korjattu 5. huhtikuuta klo 13.17: Tullien määrä ei ole noin 50 miljardia dollaria, vaan ne koskevat tuotteita, joiden kaupan arvo on 50 miljardia dollaria.

Lue myös:

EK:n asiantuntija Kiinan vastatulleista Yhdysvalloille: Suomessa lihan hinta saattaa nousta ja viinien laskea

Kiina toteuttaa uhkauksensa tuontitulleista Yhdysvalloille: Listalla esimerkiksi sianliha, alumiiniromu ja viinit

Trumpin Kiinalle määräämät tullit saivat sijoittajat paniikkiin – "kaikki pörssin toimialat ovat punaisella"

Tekeekö Trump Kiina-tulleillaan palveluksen kansainväliselle kaupalle? Kyllä, jos uhkailun strategia tehoaa

Trump vahvistaa Euroopan unionin ja kuuden maan välttävän tuontitullit toistaiseksi

Lähteet: Reuters, AFP, STT