1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Vapaavuori pelkää peruuttamatonta vahinkoa – Helsingiltä luvassa tyrmäävät terveiset sote-uudistukselle

Keskustan Antti Kaikkonen pitää sote-uudistusta riittävän hyvänä. Helsingin valtuusto käsittelee tänään kaupungin lausuntoa, jonka mukaan sote- ja maakuntauudistusta ei pitäisi toteuttaa.

sote-uudistus
Ylen Aamu-tv: Vapaavuori, Kaikkonen, Lindtman ja sote-uudistus
Ylen Aamu-tv: Vapaavuori, Kaikkonen, Lindtman ja sote-uudistus

Helsingin kaupunginvaltuustolta on tänään luvassa tyrmäävät terveiset sote-uudistuksesta, ennakoi pormestari Jan Vapaavuori (kok.) vieraillessaan Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Helsingin valtuusto kokoontuu tänään ylimääräiseen kokoukseen, jossa käsitellään käytännössä vain kaupungin lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta, joka toimitetaan eduskunnalle.

Esityslistan mukaan (siirryt toiseen palveluun) lausunnossa muun muassa todetaan, että ehdotettu järjestelmä on monimutkainen ja monitahoinen ja vaarantaa erityisesti paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palvelujen jatkuvuuden.

Helsingin näkemyksen mukaan uudistusta ei ole perusteltua toteuttaa.

– Uudistus ei tuo lisäarvoa kunnille, vaan pirstoo niiden tehtäväkenttää ja vaikeuttaa esimerkiksi väestönkasvun ja maahanmuuton haasteisiin vastaamista, väestön terveyden ja hyvinvoinnin ja elinvoiman edistämistä sekä eriytymiskehityksen torjumista. Uudistus ei ole Suomen pääkaupungin, helsinkiläisten tai uusmaalaisten näkökulmasta hyväksyttävä, todetaan Helsingin kaupunginhallituksen jo hyväksymässä lausunnossa.

Vapaavuori kuvaili asian olevan tärkein, jota valtuustossa käsitellään. Aiemmin kaupunginhallitus on torjunut hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen.

Poikkeuksellinen kokous luvassa

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat viritelleet myös yhteistä sote-hätäkokousta, jonka koollekutsujana on Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Hän kuvaili kokousta poikkeukselliseksi, viimeksi vastaava yhteiskokous on pidetty kymmenen vuotta sitten.

Lindtman muistutti aamu-tv:n keskustelussa, että Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun näkemykset on sivuutettu sote-uudistuksen valmistelussa. Hän kuvaili kokousta viimeiseksi hätähuudoksi hallitukselle tältä seudulta.

Kokouksen tarkka paikka on parhaillaan haussa. Ajankohta selvinnee huhtikuun 13. päivä, kun pääkaupunkiseudun päättäjien yhteistyöelin kokoontuu.

Keskustan Kaikkonen: Riittävän hyvä

Vapaavuoren mukaan Suomi menee kansainvälistä kehitystä vastaan, kun nykyisestä kaksiportaisesta hallintomallista vaihdetaan kolmiportaiseen luomalla uusi maakuntatason hallinto. Hänen mukaansa muualla on menty nimenomaan suuntaan, jossa suurilla kaupungeilla on parempia mahdollisuuksia hoitaa niissä syntyviä vaikeuksia.

Vapaavuori kuvaili syntyvän peruuttamatonta vahinkoa, jos Suomeen synnyteään kolmiportainen hallintomalli. Lindtman puolestaan kuvaili ettei paluuta ole, kun miljardien eurojen arvoiset terveysmarkkinat avautuvat yksityisille yrityksille.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, Tuusulan kunnanvaltuuston jäsen, kuvaili pääkaupunkiseudun kuntien huolia ylimitoitetuksi pelotteluksi ja puolusti uudistuksen tarpeellisuutta. Hän katsoo, että ongelmia voidaan korjata myöhemmin.

– Olemme sitä mieltä että tämä on riittävän hyvä, en väitä tätä täydelliseksi. Menee pitkälle ensi vuosikymmenelle, jos nytkin tämä kaadetaan, Kaikkonen totesi.

Vapaavuori taas kuvaili uudistuksen riskien olevan olennaisesti suuremmat verrattuna toteuttamatta jättämiseen.

Lue myös

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun - Kokeile Ylen pelillä

Talouspolitiikan arviointineuvosto: Sote-säästöt eivät ole uskottavia

Perustuslakiasiantuntijat näyttivät soten valinnanvapaudelle keltaista ja vihreää valoa: Kiire ja yhdenvertaisuus yhä ongelmia

Helsingin liikkeelle panema sote- ja maakuntauudistus-kapina levisi kaikkien alueen kuntien puitavaksi

Omaishoidon siirtyminen maakunnille soten mukana yhtenäistäisi käytäntöjä – mutta osa tuensaajista voi menettää etujaan

Lue seuraavaksi