1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaiset punkkirokotukset alkavat Kemissä

Kemin eteläisissä osissa asuvien ja mökkeilevien on mahdollista hakea ilmainen rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Kemi
Rokotekortti
RokotekorttiJari Kovalainen / Yle

Ensimmäiset kemiläiset rokotetaan keskiviikkona ilmaiseksi puutiaisaivotulehdusta vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Kemin eteläisillä alueilla asuvat ja mökkeilevät ihmiset saavat maksuttoman rokotteen osana kansallista rokoteohjelmaa.

Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja Peurasaaren, Ritikan, Hepolan ja Ajoksen asukkaat ja mökkiläiset. Tarkemmin asiasta löydät tietoa täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Rokotesarjan toisen annoksen saa toukokuussa

Kemiläisille on tässä kuussa neljä rokotepäivää, jolloin pistetään ensimmäinen rokoteannos.

Rokotesarjan toinen annos annetaan ensi kuussa ja tähän on varattu samoin neljä päivää. Oma rokotuspäivä riippuu sukunimen alkukirjaimesta siten, että ensin rokotetaan L-kirjaimeen saakka ja toisena päivänä loput.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi maaliskuussa asetuksen, joka laajensi puutiaisaivotulehdusta vastaan annettavan ilmaisen rokotteen myös Kemin eteläisiin kaupunginosiin. Rokoteannoksia on kaikkiaan kolme, joista viimeinen pistetään vuoden kuluttua.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu puutiaisaivotulehdustapauksia keskimäärin 23 tapausta vuosittain, mutta vuoden 2017 aikana kahdeksan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan puutiaisia esiintyy laajalla alueella Meri-Lapissa, mutta aivotulehdusta tartuttavia punkkeja on vain tietyillä alueilla. Aiemmin maksuton punkkirokote on annettu Meri-Lapissa vain simolaisille.

Lue seuraavaksi