1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Viihdy ja hämmästy näiden juttujen parissa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Lauttasaarelainen Jani Mikkonen on leiponut itse leipää kahden vuoden ajan, mutta asioi silti vieläkin kaupan leipähyllyillä. "Eihän se yhtä hyvää tietenkään ole, mutta ajaa asiansa", hän sanoo. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Leipäjuuresta tuli perheenjäsen, koska moni leipoo vastapainoa kiireiseen arkeen – "Jos haluaa onnistua, leivälle on annettava sielunsa"

Viikonloppuna moni kääntää ajatuksensa keittiöön ja ruuanlaittoon, ehkä myös leipomiseen. Vanha kunnon leipäjuuri on löytänyt nyt myös uudet sukupolvet. Perinteinen hapanjuurileipäleipominen on voimakkaasti kasvava ilmiö, joka houkuttelee etenkin nuoria miehiä uuniin ääreen. Hapanjuurileipätrendiin pätee vanha tuttu käytännön havainto: mitä ruotsalaiset edellä, sitä suomalaiset perässä. Länsinaapurissa hapanjuurileipäilmiö alkoi kuplia jo vuosikymmen sitten.

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Kotipizza, Subway ja sadat muut ravintolat maksoivat liian pientä palkkaa – Katso tästä, millaisia puutteita ruokapaikoista löytyi

Iso ketju ravintolan taustalla ei ole työolojen tae, selviää Ylen laajasta selvityksestä. Kävimme läpi noin 1 500 Etelä-Suomen aluehallintoviraston raporttia vuosilta 2016 ja 2017. Liian pienen palkan maksamisesta jäi tuona aikana tehdyissä tarkastuksissa kiinni Etelä-Suomessa yhteensä 169 ravintolaa tai kahvilaa. Työolokoneessa pääset itse tarkastelemaan merkittävimpiä ketjujen ja muiden ravintoloiden saamia toimintaohjeita ja kehotuksia.

Richard Mweya sanoo, että jos mitumba kiellettäisiin, hän yrittäisi saada töitä vaatekaupasta keskustassa. Kuva: Liselott Lindström / Yle

Kenia halusi kieltää käytettyjen vaatteiden tuonnin, mutta Yhdysvallat esti aikeet – Länsimaista tuodut käytetyt vaatteet rampauttivat kenialaisen tekstiiliteollisuuden

Yhdysvaltalaisen kierrätyslaatikkoon heittämä vaate päätyy usein ensin kierrätyskauppaan kotimaassa. Jos se ei myy, se matkaa edelleen esimerkiksi Afrikkaan. Itä-Afrikassa Uganda, Ruanda ja Tansania ovat kieltämässä käytettyjen vaatteiden tuonnin ensi vuonna, mutta Kenia luopui kieltoaikeista Yhdysvaltojen painostuksesta. Yhdysvalloissa käytettyjen vaatteiden vienti työllistää parikymmentä tuhatta ihmisiä.

Kuva: Juha Nurminen

Ranskalainen Alexia Cassar jätti uran huippututkijana ja tatuoi nyt uusia nännejä rintasyövästä selvinneille: "Kyse on oman kehon löytämisestä uudelleen"

Alexia Cassar perusti vuosi sitten ainutlaatuisen tatuointistudion, jonne saapuu rintasyövän selättäneitä eri puolilta Ranskaa ja Eurooppaa. 3D-tekniikalla tehty tatuointi voi jopa palauttaa ihon herkkyyden. Asiakkaille uusi nänni merkitsee syövän lopullista unohtamista.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtionvelan helpot vuodet voivat olla ohi – Suomi säästää korkokuluissa vielä joitakin vuosia

Valtio maksaa 105 miljardin euron veloistaan korkoja 1,2 miljardia euroa tänä vuonna. Vuotuinen korkokustannus on laskenut 2000-luvun alusta nelisen miljardia euroa, vaikka lainan määrä on samalla kasvanut rajusti. Tästä on kiittäminen ennätysmatalaa korkotasoa, joka on kuitenkin päättymässä, jos uskoo markkinoiden näkemyksiä.

Kuva: Vapriikki

Täpärä äänestystulos syöksi Tampereen Pohjoismaiden verisimpään kaupunkitaisteluun

Sata vuotta sitten 30 000 sotilasta taisteli päivien ajan kaupungin herruudesta: liki 2 000 kuoli ja tuhannet haavoittuivat. Tampereen valtauksesta kertovassa jutussa on kuvia, jotka saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita.