Lentokentillä takavarikoidaan matkatavaroista tuhansia ruumassa kiellettyjä vara-akkuja – Finavia keksi lahjoittaa ne Punaiselle ristille

Eniten akkuja takavarikoidaan Helsinki-Vantaalla sekä pohjoisen ruuhkaisilla lentokentillä, yhteensä noin 600 akkua kuukaudessa. Ennen kierrätysideaa kaikki noutamatta jääneet akut on jouduttu tuhoamaan.

lentomatkailu
Rovaniemen lentokentän aula.
Rovaniemen lentokenttä poistaa ruumaan menevistä matkatavaroista vara-akkuja noin parisataa kuukaudessa.Finavia

Lentokentistä huolehtiva valtionyhtiö Finavia joutuu takavarikoimaan vuosittain lentomatkustajilta arviolta yli 7 000 varavirtalähdettä ja akkua.

Vara-akkuja päätyy ruumaan meneviin matkatavaroihin, vaikka lentomatkustajia tiedotetaan turvamääräyksistä, jotka kieltävät varavirtalähteet ruumassa. Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair neuvoo matkustajia akkuihin liittyvistä rajoituksista verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Irrallisia litium-akkuja ei haluta lentokoneen ruumaan, sillä ne voivat syttyä tuleen. Kaikki matkatavarat läpivalaistaan ennen koneeseen viemistä, ja jos niissä näkyy akkuja, laukut avataan ja akut otetaan pois, kertoo Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen.

– Kaikki viranomaisen kielletyksi määrittelemät tuotteet pyritään löytämään ja poistamaan. Se on vähän lisännyt meidän työmäärää, mutta se kuuluu meidän tehtävään, Pystynen sanoo.

Myös lukittuihin laukkuihin päästään Pystysen mukaan sisään ilman murtamista. Jos laukkua ei pystytä avaamaan tällaisessa tilanteessa ilman sen rikkomista, voidaan laukku jättää kokonaan pois lentokoneesta.

Pystysen mukaan eniten takavarikoituja akkuja, noin 400 kuukaudessa, jää Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Seuraavaksi eniten poistettuja akkuja kerääntyy pohjoisen vilkkaille lentokentille Ivaloon, Ouluun, Rovaniemelle ja Kittilään, yhteensä noin parisataa kuukaudessa.

Sähköinen lähtöselvitys.
Ruumassa kielletyistä tavaroista tiedotetaan myös lähtöselvitysautomaateilla.Derrick Frilund / Yle

Matkustajalle jätetään tavaroiden poistamisesta laukkuun viesti, jossa kerrotaan, että esineet ovat noudettavissa noin kuukauden ajan. Useimmiten tilanne harmittaa, eikä takavarikoituja tavaroita ole mahdollisuus käydä hakemassa.

– Se voi olla matkustajalle ongelma, että hänen tavaroitaan häviää matkustuksen aikana siitä syystä, että niitä on luvattomasti pakattu ruumaan menevään matkatavaraan, Pystynen sanoo.

Joskus laitteen kuuluminen kiellettyjen listalle voi olla täysi yllätys. Esimerkiksi joissakin kannettavissa Bluetooth-kaiuttimissa on voimakkaita akkuja, ja myös ne poistetaan ruumaan menevistä laukuista.

– Joskus integroidaan jopa reppuihin varavirtalähteitä, joihin voi liittää kännykän. Nämäkin on poistettava, jos ne laitetaan ruumaan meneviin matkatavaroihin, Pystynen kertoo.

Useimmiten takavarikoitavat akut ovat kuitenkin yleisesti käytettyjä matkapuhelimien varavirtalähteitä.

vara-akku varavirtalähde
Varavirtalähteitä jää paljon ruumaan meneviin matkalaukkuihin.Eero Niku-Paavo / Yle

Aiemmin rahanarvoiset ja ongelmajätteeksi luokiteltavat akut on jouduttu hävittämään, mutta nyt Finavia on keksinyt lahjoittaa ne Suomen Punaiselle Ristille myytäväksi Kontti-myymälöissä. Ennen tätä päätöstä asiaa punnittiin valvovan viranomaisen Trafin kanssa.

– Paljon pohdittiin tietysti viranomaistenkin kanssa, että syntyykö tässä esteellisyystekijöitä, kun me poistamme tavaroita ja sen jälkeen annamme ne sen jälkeen myyntiin. Me totesimme nimenomaan näistä varavirtalähteistä ja nimenomaan yhteistyökumppani SPR:n toiminnasta, että siinä ei pääse syntymään sellaista ajatusta, että tarkoituksellisesti otamme matkalaukusta jotain ylimääräistä pois ja laitamme sen myyntiin, Pystynen sanoo.

Pystysen mukaan SPR vastaa siitä, etteivät lahjoitetut varavirtalähteet sisällä mitään omistajiltaan jäänyttä tietoa.

Finavian lahjoittamien varavirtalähteiden myynti on SPR:n myymälätoiminnan johtajan Leevi Heimosen mukaan jo aloitettu pääkaupunkiseudun SPR Kontti -myymälöissä. Finavian Pystysen mukaan käytäntö voi laajeta pääkaupunkiseudulta myös muuhun maahan. Pohjoisessa SPR Kontti -myymälöitä on Oulussa sekä Rovaniemellä.