1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuotantoeläimet

Navettaansa Facebookiin kuvannut nuori isäntä saa kiitosta ministeriltä – "Tuli olo, että on tullut tehtyä jotakin oikein"

Ilomantsilainen maanviljelijä käy sosiaalisessa mediassa aktiivista keskustelua tuotantoeläinten pidosta.

tuotantoeläimet
Maa- ja metsätalousministerin kiitoskirje viljelijälle
Ministerin kirje ilahdutti maanviljelijää, joka haluaa käydä avointa keskustelua sosiaalisessa mediassa.Ville Puhakka

Yhdellä videolla voi olla suuret vaikutukset. Ilomantsilaisen maitotilan nuori isäntä Ville Puhakka latasi maaliskuun alussa Facebookiin videon (siirryt toiseen palveluun), jolla hän näytti, millaista on arki modernilla maitotilalla. Samalla Puhakka tuli käynnistäneeksi jälleen kerran keskustelun ruuantuotannosta ja eläinten hyvinvoinnista.

Kerroimme videosta ja Puhakan ajatuksista aiemmin julkaistussa jutussa. Videollaan Puhakka halusi antaa toisenlaisen näkökulman eläinaktivistien suomalaista tiloilta salaa kuvaamiin videoihin ja korosti avoimuutta. Videolla hän esittelee suvun pihattonavetan toimintaa. Puhakan videota on katsottu lähes 200 000 kertaa ja sitä on jaettu lähes 1700 kertaa.

Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on huomioinut Puhakan julkisuustyön. Viime viikolla Puhakka sai ministeriltä henkilökohtaisen kirjeen. Siinä ministeri kiitti Puhakkaa “esimerkillisestä kuluttajatyöstä suomalaisen maatalouden ja maidontuotannon hyväksi”.

Lypsyrobotti.
Ville Puhakan tilalla lypsyistä huolehtii robotti.Eija Hiltunen

– Hyvältähän se tuntui. Tuli olo, että on tullut tehtyä jotakin oikein, Puhakka toteaa.

Videon julkaisun jälkeen Puhakka on käynyt aktiivista keskustelua aiheesta some-kanavillaan.

– Oma Facebook-päivitykseni on kerännyt noin 500 kommenttia. Niistä 450 on ollut kannustavaa palautetta, Puhakka sanoo.

Kriittisessä palautteessa on kyseenalaistettu ylipäätään tuotantoeläinten pitoa sekä käyty keskustelua eläinten kohtelusta ja maidontuotannon eettisyydestä. Puhakka on pyrkinyt vastaamaan kritiikkiin.

– Monen kanssa keskustelut ovat jääneet hyvälle mallille. Niin kauan keskustelen mielelläni, kun sävy pysyy asiallisena, Puhakka sanoo.

Harjoittelijaksi jättitilalle Texasiin

Puhakka on yksi omistajista kotitilallaan, jonka päivittäisestä pyörittämisestä vastaavat tällä hetkellä hänen vanhempansa. Puhakka itse opiskelee agrologiksi ammattikorkeakoulussa Ilmajoella. Hän lähtee pian puolen vuoden harjoittelujaksolle jättitilalle Texasiin Yhdysvaltoihin.

– Siellä on hoidettavana 3000 lypsylehmää eli tila on yli 40 kertaa suurempi kuin oma kotitila, joka sekin on Pohjois-Karjalan mittakaavassa suuri. Opittavaa riittää varmasti, Puhakka sanoo.

Lue seuraavaksi