Kevät keikkuen tulevi – etelästä tuleva parin päivän lämpö sulattaa etelän lumet

Lounaasta illan aikana saapuva sadealue tulee etelässä vetenä ja muuttuu muualla rännäksi.

kevätsää
Aurinkoinen sää.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomessa saadaan vuoden ensimmäinen tuntuma kevätsäästä loppuviikon aikana.

Lämpötilat saattavat nousta torstain aikana rannikkoseudulla jo lähellä kymmentä astetta ja sisämaassakin reilusti plussan puolelle. Lämpimämpi ilma tulee kuitenkin lounaisten tuulien saderintamien ryydittämänä, joten poutainen sää muuttuu epävakaiseksi.

Saderintamia pyyhkii melko lailla koko maan pituudelta lounaasta koilliseen, mutta ennusteet eivät lupaa jatkuvaa sadetta. Lähipäivien aikana sadetta saadaan kohtalaisesti keskiviikkoillasta alkaen. Keski-Suomesta alkaen vesi voi tulla räntänä. Pohjoisessa sataa lisää lunta.

Lämpimämpi ilma ja sade sulattavat kuitenkin rannikkokaistaleen ja eteläisen Suomen lumet lähes kokonaan. Suomen ympäristökeskus ennustaa, että lämpenevä ilma aiheuttaa ensimmäiset kevättulvat.

Lähipäivien päivälämpötilat
Lähipäivien päivälämpötilatMatti Huutonen / Yle

En kyllä lähtisi vielä vaihtamaan kesärenkaita alle

Matti Huutonen

Lumien sulamista vauhdittaa myös yölämpötilojen pysyminen muutamien päivien ajan selvästi plussan puolella laajoilla alueilla.

Lähipäivien yölämpötilat
Lähipäivien yölämpötilatMatti Huutonen / Yle

– Baltiassa on lämmintä ja kesäistäkin ilmaa ja sitä pikkusen pääsee kurkottamaan Suomen puolelle. Se kuitenkin jää sateen alle, ennustaa meteorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan etelässä on tyrkyllä lämmintä ilmaa, jota virtaa jonkin verran eteläiseen Suomeen. Ensi viikolla saattaa olla luvassa jo tuulta kylmältä puolelta, joten kevät keikkuen tulee vähitellen Euroopan lämmetessä.

– En kyllä lähtisi vielä vaihtamaan kesärenkaita alle, Huutonen neuvoo.

Lunta on pääsiäisen jäljiltä aina rannikkoa myöden sen verran, että vedenkorkeudet nousevat ennusteen mukaan kevättulvien korkeudelle. Lumet sulavat lähipäivien aikana lähes kokonaan Varsinais-Suomesta, Uudeltamaalta, Satakunnasta ja osin Kaakkois-Suomesta.

Ympäristökeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan lumi sulaa loppuviikosta myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla, mutta mahdollinen ensi viikon sään viileneminen hidastaa sulamista ja ennustettuja runsaita kevättulvia.