Roudasta rospuuttoon – Keski-Suomeen tulossa vaikea kelirikkokausi

Kevätsää on avainasemassa kelirikon esiintymisen kannalta.

kelirikko
soratie, kelirikko, reikä tiessä, monttu
Keski- sekä Itä-Suomessa on kelirikon syntymisen kannalta otollisia sorateitä.Pasi Tapanainen / Yle

Kelirikkokausi on alkamassa Keski- sekä Itä-Suomessa, ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä pystytetään sorateiden varsille, tiedottaa ely-keskus.

Lauhan alkutalven ja runsaslumisen joulukuun jälkeen sekä keskimääräistä kylmemmän helmi- ja maaliskuun vuoksi kelirikkokaudesta ennakoidaan melko vaikeaa. Kevään sää ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat kuitenkin kelirikon kestoon ja siihen, kuinka vaikea kelirikosta tulee.

Kevään kelirikkoennuste on laadittu syksyn ja talven sääolosuhteiden perusteella. Leudon sekä sateisen alkutalven jälkeen pakkasjaksot ovat ajoittuneet tammi-maaliskuulle ja maantiet ovat routaantuneet normaalisti.

Kevään säällä on aina suuri merkitys kelirikon esiintymiselle. Mikäli säät ovat roudan sulamisaikana pilviset ja sateiset, sulaa routa nopeasti ja varsinkin tien pintakerros voi liejuuntua pikaisesti. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset puolestaan pitävät kelirikon kurissa.

Keski- sekä Itä-Suomessa maaperä ja maasto-olosuhteet ovat monin paikoin kelirikon syntymiselle otollisia ja sorateitä on paljon.

Myös päällystetyt tiet ovat jälleen kärsineet alkutalven lauhoista ja sateisista keleistä aina tammikuulle asti normaalia enemmän. Tienpäällysteissä on talven jäljiltä paljon halkeamia ja reikiä sekä muita vaurioita.