Oikeusministerin erityisavustajan tehtävästä irtisanoutunut Tapani Mäkinen Ylelle: "Olen tehnyt elämäni aikana monia virheitä"

Tapani Mäkinen ei kommentoi tuoreinta rikostutkintaa mitenkään.

Tapani Mäkinen
Tapani Mäkinen
Tapani MäkinenAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tapani Mäkinen kertoo, että poliisi oli kyseisestä rikosepäilystä häneen yhteydessä ensimmäisen kerran ennen pääsiäistä. Mäkinen ei suostu kommentoimaan asiaa millään tavalla. Mäkisen uralle mahtuu kuitenkin monia sotkuja. Mäkinen vetoaa yksityiselämänsä vaikeuksiin.

– Virheitä on tullut tehtyä, mutta elämääni kuuluu paljon myös tragediaa, mikä on osaltaan varmasti aiheuttanut sen, että muiden asioita olen hoitanut pyyteettömästi enemmän, kun omat asiani ovat jääneet rempalleen.

Mäkisen mukaan politiikka on kova laji.

– Näkyviin poliitikkoihin, kuten minuun Vantaalla kohdistuu paljon kaikenlaista, Mäkinen sanoo.

– Hyvin herkästi ihmiset tekevät tutkintapyyntöjä ja selvityspyyntöjä, Mäkinen jatkaa ja kertoo kohtaamastaan vihapuheesta ja muusta epäasiallisesta käytöksestä.

Epäilyjä seksuaalisesta häirinnästä 2008

Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun)eduskunnassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Jutussa eduskunnan naiset kertoivat eduskunnassa tapahtuvasta epäasiallisesta käytöksestä. Tuolloin huonosti käyttäytyvien miesten joukossa oli myös kansanedustajana toiminut Tapani Mäkinen.

HS:n haastattelussa Mäkinen kommentoi toimintaansa niin, että hän on pyrkinyt olemaan hauska seuramies. "Joskus jutut ovat sitten ilmeisesti menneet liian pitkälle”, Mäkinen sanoi.

Helsingin Sanomien jutusta nousi kohu, ja siitä tehtiin kantelu Julkisen sanan neuvostolle. Silloiset kansanedustajat Lyly Rajala ja Lauri Oinonen tekivät asiasta tutkintapyynnön poliisille. Mäkinen ei tuolloin jättänyt kantelua eikä tutkintapyyntöä.

Talousongelmia vuodesta 2013

Vuosina 2013–2014 esille nousivat Mäkisen talousongelmat. Vantaan Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun) kuinka vuoden 2013 lokakuussa Vantaan käräjäoikeus tuomitsi hänet maksamaan vanhoja vaalivelkoja, joita oli kertynyt vajaan 4 000 euron edestä. Kyseessä oli ulosottoon päätynyt velka vaalivuodelta 2012.

Vantaan Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Mäkinen oli ajautunut syksyllä 2014 ulosottokierteeseen, joiden taustalla oli rikkeitä pysäköintivirhemaksuissa, jätehuoltomaksuissa, liikennevakuutuksissa ja kiinteistöveroissa. Ulosottoon määrättyjä laiminlyöntejä oli kertynyt vuodelta 2013 ja 2014 yhteensä noin 1 500 euron edestä.

Mäkisellä oli ulosottovelkaa vuonna 2015 yli 28 000 euroa. Mäkinen kuitenkin maksoi velkansa maaliskuuhun 2017 mennessä.

Hyvä veli -verkostoepäilyä 2014

MTV uutiset kertoi (siirryt toiseen palveluun) helmikuussa 2014 , että Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana tuolloin toimiva Mäkinen olisi ottanut liikemiesystävältään Tommi Valtoselta vastaan tuhansilla euroilla ilmaista työtä. Lisäksi Mäkinen olisi MTV:n uutisen mukaan vaikuttanut tuttavansa nimitykseen Vantaan Energian hallituksen johtoon. Mäkinen kiisti hyvä veli -järjestelyt ja väitti puheita kostoksi.

Vantaan kaupunki teetti tarkastuksen kaupungin sekä kaupungin yhtiöiden sähköurakkahankinnoista ja rakennuslupa-aikojen jatkamisesta samana vuonna. Mäkisen toimista ei löydetty väärinkäytöksiä. Selvityksen mukaan kaupungin sisäisiä ohjeita tuli kuitenkin täsmentää.

Korruptioepäilyjä 2018

Oikeusministeri Antti Häkkäsen erityisavustaja Tapani Mäkinen irtisanoutui tehtävästään tiistaina rikosilmoituksen takia. Mäkinen kertoi itse Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että häntä epäillään lahjoma- ja virka-aseman väärinkäyttörikoksista. Mäkinen toimi Häkkäsen erityisavustajana kesäkuusta 2017.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Markku Ranta-aho vahvisti Yle Uutisille, että Keskusrikospoliisissa on käynnissä Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvä korruptioasia. KRP ei kertonut keitä asia koskee eikä se antanut asiasta muutakaan yksityiskohtaista tietoa.

Mäkinen kirjoittaa, että tutkinta ei liity hänen tehtäväänsä ministerin erityisavustajana, vaan alkuvuoden 2015 tapahtumiin hänen toimiessaan Vantaan kaupungin luottamustehtävässä. Mäkinen kirjoittaa, että ei ole syyllistynyt väitettyihin tekoihin.

Korjattu: Mäkinen ei ole toiminut Vantaan kaupunginjohtajana vaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.