Huomio Lounais- ja Etelä-Suomessa: Jokien kevättulvien huiput osuvat ensi viikolle

Routaa tavanomaista enemmän Etelä-Suomessa.

Kotimaa
vesi korkealla joessa
Kokemäenjoessa vesi oli korkealla jo vuoden alussa.Katja Halinen / Yle

Lounais- ja Etelä-Suomen jokien tulvahuiput ajoittuvat jo ensi viikon alkuun, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke.

Lumi sulaa nopeasti, ja vedenkorkeudet kääntyvät lämpenevän sään myötä nousuun näillä alueilla. Syken ennusteen mukaan vesi nousee pelloille tulvaherkimmillä alueilla. Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lunta on keskimääräisesti tai enemmän.

Vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän nousuun piakkoin, mutta sään viileneminen hidastaisi kuitenkin lumen sulamista. Suurimmat lumikuormat ovat Pohjois-Karjalasta Länsi-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Alueen vesistöissä on tulvapotentiaalia selvästi tavanomaista suurempiin kevättulviin, mutta lopullinen tilanne riippuu kevään etenemisestä.

Sateinen syksy ja alkutalvi ovat paikoin nostaneet järvien vedenpintoja Keski- ja Itä-Suomessa. Suuresta lumimäärästä johtuen Syke ennustaa, että useat Järvi-Suomen järvet nousevat tavallista korkeampaan keväthuippuun touko-kesäkuun aikana. Järvien purkautuminen nostaa myös laskujokien virtaamat suuriksi.

Jäät keskiarvoa ohuempia maan keski- ja itäosassa

Maaliskuussa järvien jäänpaksuudet kasvoivat Syken mukaan yleisesti koko maassa. Pakkaset vahvistivat jäitä eniten etelä- ja länsirannikolla, missä lumipeite on ohut. Rannikolla järvijäät ovat nyt jopa ajankohdan keskiarvoa paksumpia, Syke tiedottaa.

Lumisilla alueilla Keski- ja Itä-Suomessa jäät ovat sen sijaan selvästi keskimääräistä ohuempia. Jokijäillä ei enää tule liikkua etelässä ja lännessä, koska jäät heikkenevät nopeasti virtaamien kasvaessa. Järvijäillä pitää varoa virtapaikkoja ja sillan alusia, joissa jää voi olla heikkoa. Jää heikkenee keväällä nopeasti, kun aurinko sulattaa sen päällä olevan lumen ja paljastuva tummempi jää imee tehokkaammin auringon lämpöä.

Routa on vielä syvää

Maaliskuun lopussa routa ylettyi Etelä-Suomessa 10–40 sentin syvyyteen, 5–20 senttiä ajankohdan keskiarvoa syvemmälle. Maan keski- ja pohjoisosissa routaa oli keskiarvoa vähemmän maaliskuun lopussa. Maan keskiosissa routaa oli 5–20 senttiä ja pohjoisessa 20–130 senttiä.

Lue lisää:
Kevät keikkuen tulevi – etelästä tuleva parin päivän lämpö sulattaa etelän lumet