1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tienrakennus

Alskatintien tietyöt Vaasassa alkavat kesäkuussa – Palosaarentien risteykseen rakennetaan kiertotie

Tietyöt saattavat pahentaa Alskatintien ruuhkia entisestään.

tienrakennus
Havainnekartta tietöiden lopputuloksesta.
Alskatintielle Vaasassa kertyy jonoja erityisesti aamuisin ja iltapäivisin. Monelle vaasalaiselle tieremontti onkin odotettu.

Alskatintielle rakennetaan tulevien tietöiden vuoksi kaksi kiertotietä. Toinen kiertoteistä rakennetaan Palosaarentien risteykseen ja toinen sen pohjoispuolelle Gerbynlahden kulmalle.

Tietyöt alueella alkavat kesäkuussa jomman kumman kiertotien rakentamisella. Työjärjestyksen päättää toukokuussa valittava urakoitsija.

Palosaarentien risteykseen tarvitaan kiertotie keskelle risteystä nousevan siltatyömaan vuoksi. Gerbynlahden kohdalle rakennettavan kiertotien syynä on se, että Vikingasta Vetokannakselle vievää kevyen liikenteen alikulkua pidennetään.

– Pääratkaisut liikennejärjestelyille on jo mietitty ja urakoitsijan täytyy niihin sitoutua, kertoo projektipäällikkö Janne Ponsimaa ely-keskuksesta.

Alskatintien ja Palosaarentien risteykseen rakennetaan eritasoliittymä vuoden 2019 loppuun mennessä. Tulevaisuudessa Palosaarentie kulkee Alskatintien yli.

Lisäksi Alskatintie muutetaan nelikaistaiseksi Vöyrinkaupungin risteyksen ja Isolahden välillä.

Kaikki työt alueella saadaan valmiiksi syyskuuhun 2020 mennessä. Molempien kiertoteiden ei ole tarkoitus olla käytössä yhtä aikaa.

Paikka on Vaasan ruuhkaisimpia

Onkilahden kohdalla Alskatintietä kulkee vuorokaudessa yli 22 000 autoa ja ruuhkatunteina yli 2 000 autoa tunnissa. Jo nyt esimerkiksi Gerbyssä asuvien matka-ajasta saattaa kulua huomattava osa jonossa matelemiseen.

Tietöiden suunnitteleminen ilman ruuhkien pahenemista entisestään on haastavaa, myöntää Janne Ponsimaa.

– Ruuhkat pyritään minimoimaan niin hyvin kuin mahdollista, mutta totta kai jonkinlaista häiriötä työmaasta aina tulee. Se on ihan selvää ja se täytyy vain hyväksyä, Ponsimaa sanoo.

Ely-keskuksen projektipäällikkö Janne Ponsimaa.
Janne Ponsimaa Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta vetää Yhdystien ja Alskatintien uudistamista.Jarmo Panula/Yle

Ponsimaan mukaan tietyömailla jo pelkästään ajonopeuksien madaltuminen ruuhkauttaa liikennettä. Kaistoja alueella ei hänen arvionsa mukaan kuitenkaan tarvitse sulkea eikä Alskatintietä missään vaiheessa katkaista.

Kiertotiejärjestelyjä Palosaarentien risteyksessä joudutaan näillä näkymin muuttamaan tietöiden aikana kertaalleen siltatyömaan etenemisen mukaan. Lisäksi kulku risteyksestä Vetokannaksen suuntaan katkaistaan sillan rakentamisen ajaksi.

Nelikaistaistamisvaiheessa käyttöön otetaan Ponsimaan arvion mukaan ensin toinen puoli ja sitten toinen.

– Kevyen liikenteen yhteyksiä joudutaan välillä heittelemään toiselta puolelta Alskatintietä toiselle puolelle, mutta myös kevyt liikenne pitäisi päästä kulkemaan koko työmaan ajan.

Projektissa huomioidaan kevyt liikenne myös uudella sillalla. Kevyelle liikenteelle rakennetaan oma silta Vetokannakselta Alskatintien yli Onkilahden kohdalla.

Gerbyntien liittymä poistetaan autoliikenteen käytöstä ja autot ohjataan Vetokannakselle jatkossa eritasoliittymän kautta.

Osa suurempaa suunnitelmaa

Ely-keskuksella ja Vaasan kaupungilla on valmiina suunnitelmat (siirryt toiseen palveluun) Yhdystien ja Alskatintien nelikaistaistamiselle aina moottoritieltä Singsbyntien risteykseen. Monia uusia eritasoliittymiä ja liikenneympyröitä sisältävän kokonaisuuden hintalappu lähentelee sataa miljoonaa euroa.

Remontti Palosaarentien risteyksessä on alku suunnitelmien toteuttamiselle. Osuuden hinta-arvio on 12–13 miljoonaa euroa.

– Tämä on varmasti yksi pahimmista paikoista osuudella. Koko sadan miljoonan euron kokonaisuuden toteuttamiseksi tarvitaan vielä paljon lisää rahoitusta, mutta hyvä, että päästään nyt liikkeelle, Ponsimaa sanoo.

Ponsimaa ei halua ryhtyä arvailemaan, millä aikataululla koko laaja hanke saataisiin toteutettua.

– Suunnitelmat ovat kuitenkin valmiina ja meillä on valmius lähteä viemään niitä eteenpäin, kun rahoitusta saadaan.

Havainnekartta tietöiden lopputuloksesta.
Remontin jälkeen Palosaarentie kulkee Alskatintien yli. Uusi eritasoliittymä pyritään avaamaan liikenteelle syksyllä 2019.Ely-keskus
Lue seuraavaksi