Hiekoitushiekan poistamista pitää vielä odottaa – muita katujen kunnossapitotöitä tehdään kuitenkin jo

Seinäjoella poistetaan parhaillaan jääpolanteita ja sohjoa, sulatetaan lunta ja huolletaan katualueita muutenkin jokakeväiseen tapaan.

teiden kunnossapito
Höyryllä sulatetaan lunta Seinäjoella.
Höyryllä sulatetaan lunta Seinäjoella.Päivi Rautanen/Yle

Hiekoitushiekan poistoon päästään tänä keväänä totuttua myöhemmin.

Pakkaslukemiin painuvat yölämpötilat estävät hiekanpoistotöiden tekemisen öisin, kun niiden tekemiseen olisi parhaiten tilaa.

– Se ei onnistu yöpakkasten aikaan, kun esimerkiksi vesisuuttimet jäätyy, sanoo tiemestari Tuomo Etula Seinäjoen kaupungilta.

Ennusteiden mukaan yöpakkasia ja jopa lumisateita saatetaan kokea vielä ensi viikollakin, lähes huhtikuun puolivälissä.

Vaikka hiekanpoistoa ei vielä voida tehdä, ovat keväiset katujen kunnossapitotyöt jo kovassa vauhdissa.

– Neljä tiehöylää poistaa jääpolanteita ja sohjoa, kuorma-autot ajavat aluterillä pyöräteitä ja höyryporukka on höyryttämässä kaivinkoneen kanssa vesiä pois kadulta, Etula kertoo.

Lumenpoistoa asutuksen keskellä Seinäjoella
Lumenpoistoa asutuksen keskellä SeinäjoellaPäivi Rautanen/Yle

Tutut ongelmakohdat

Kauppakadun ja Vapaudentien risteys Seinäjoen keskustassa on kunnossapidolle tuttu paikka. Loppuviikolle ennustettujen sateiden varalta siellä sulatetaan höyryllä lumia ja pyritään ohjaamaan sulamis- ja mahdolliset sadevedet oikeisiin paikkoihin.

– Täällä on paljon autoja parkissa talvella eli ei saada [alueen] reunoja aurattua kunnolla ja lumi pakkaantuu sekä jäätyy. Ne paikat, missä on paljon autoja, on yleensä ongelmakohtia, sanoo lunta poistamassa oleva Ari Koivisto.

Ennakoinnilla pyritään välttämään suurimmat lätäköt.

– Tämä on suuri alue ja kaikkia ei pystytä estämään, Koivisto kuitenkin toteaa.

Vaikka osa ongelmakohdista tunnetaan ennalta ja niiden osalta ongelmia pystytään jonkun verran ennakoimaan, yllätyksiäkin tulee.

– Vesien liike keväällä on aina vähän arvoitus, Tuomo Etula sanoo.

Katujen kunnossapitoa keskellä kaupunkia Seinäjoella.
Katujen kunnossapitoa keskellä kaupunkia.Päivi Rautanen/Yle

Päivällä plussaa ja yöllä pikkupakkasta

Tiemestarin toivekevääseen kuuluvat päivällä plussan puolelle nousevat lämpötilat ja öiset pikkupakkaset. Jos pakkasta on liikaa, se jäädyttää taas liikaa esimerkiksi ojia ja tierumpuja.

Yksi ongelma on routa, jota Etula arvelee tänä keväänä olevan toista metriä. Routavaurioiden varalta alueella kiertää yksi tai kaksi porukkaa.

– Routaheittoja on jonkun verran. Kylmäpaikkauksia tehdään, kun reikiä ilmestyy tiehen. Sulamisprosessi ratkaisee; jos tulee yhtämittainen plussakeli ja sadetta, niin kyllähän sorateillä tulee vaikeuksia.

Seinäjoen alueella on kaavateitä Etulan mukaan 450 kilometriä ja saman verran kunnossapidettäviä yksityisteitä. Lisäksi huollettavana on 250 kilometriä pyöräteitä. Parhaimmillaan aluetta auraamassa on seitsemisenkymmentä konetta.

Lumenpoistoa keskustassa Seinäjoella
Lumenpoistoa keskustassa SeinäjoellaPäivi Rautanen/Yle