1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin valtuuston selvä enemmistö jyrää hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen – "Säästötaso vastaa kaikkien terveysasemien sulkemista"

Reilu enemmistö Helsingin valtuutetuista lähettää eduskunnalle sellaisia terveisiä, että hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistukseksi ei pitäisi hyväksyä.

sote-uudistus
Wille Rydman
Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman tukee kaupungin kriittistä ääntä sote-uudistusta kohtaan, mutta ei spekuloi vielä, miten aikoo toimia eduskunnassa hallituspuolueen edustajana.Ulla Malminen / Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti tänään keskiviikkoiltana lähestulkoon yksimielisesti sen puolesta, että kaupunki vastustaa (siirryt toiseen palveluun) Sipilän hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistukseksi.

Uudistusta vastustava lausuntoesitys hyväksyttiin äänin 82–3.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, (kok.), on lietsonut kapinaa hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan niin voimakkaasti, että kaupunginvaltuuston tuen saaminen on hänelle hyvin tärkeää.

Kaupunginvaltuuston ylimääräinen kokous alkoi Vapaavuoren pitkällä puheella, jolla hän yritti vedota valtuutettuihin.

– Uskallan väittää, ettei täällä ole koko tänä aikana käsitelty Helsingin kannalta yhtä tärkeätä kysymystä kuin tänään. Meidän tehtävämme on tänään lähettää täysin yksiselitteinen ja yhtenäinen viesti maan hallitukselle ja eduskunnalle, totesi Vapaavuori puheessaan.

Vihreiden Kivekäs heitti pallon kokoomukselle

Sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa, (vihr.), tuki Vapaavuoren kriittistä linjaa tuomalla esiin huolensa rahoitusvajeesta, joka hänen mukaansa on 300 miljoonaa jo vuonna 2020.

Samaa mieltä oli vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs.

– Helsingin osalta säästötaso vastaa kaikkien terveysasemien sulkemista. Niin ei toivottavasti tehdä, mutta tämä mittakaava kuvaa ehdotuksen mielettömyyttä.

Kivekäs ehdotti, että sote- ja maakuntauudistus jätettäisiin seuraavan hallituksen tehtäväksi, koska aikataulu on hänen mielestään liian kiireinen.

Puheensa lopuksi hän heitti pallon kokoomuslaisten suuntaan.

– Löytyykö pääkaupunkiseudun kokoomuslaisista riittävän monta edustajaa, jotka ovat valmiita asettamaan kotikaupunkinsa ja koko maan edun hallituksen valtapoliittisen lehmänkaupan edelle?

Kokoomuksen kansanedustajista ainoastaan Rydman paikalla

Suurimman valtuustopuolueen kokoomuksen riveistä oli kuitenkin kahdeksan valtuutettua poissa, kuten Jaana Pelkonen ja Juhana Vartiainen, jotka ovat myös kansanedustajia.

Kokoomusvaltuutettu ja kansanedustaja Wille Rydman oli kuitenkin paikalla.

– Tänään vahvistan yhteistä ääntä, että Helsinki suhtautuu kriittisesti hallituksen esitykseen sote-uudistuksesta, Rydman kertoo Ylelle.

Rydman toteaa, että on vielä liian aikaista spekuloida, miten hän äänestää kesällä eduskunnassa.

– Lähtökohtaisesti hallituspuolueiden edustajat tukevat hallituksen esityksiä, mutta ei se ole mikään avoin valtakirja mille hyvänsä esitykselle.

Pelkonen ja Vartiainen ovat kertoneet Ylelle puhelimitse, että he aikovat tukea hallituksen esitystä.

"Huono hallinto ja rapautuvat terveyspalvelut"

Kaupunginvaltuustossa kritiikki hallituksen esitystä kohtaan jatkui SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Eveliina Heinäluoman suulla.

– SDP:n valtuustoryhmä on yksimielisesti sitä mieltä, ettei valtuuston tule hyväksyä hallituksen sote-uudistusta.

Myös Dan Koivulaakso, (vas.), maalaili uhkaavaa kuvaa hallituksen sote-mallista.

– Saamme huonon hallinnon ja rapautuvat terveyspalvelut.

RKP:n kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Eva Biaudet huomautti, että 2020-luvulla rahoitusvaje voi kasvaa jopa miljardiin. Hän toi esille, että sote-uudistus voi vaikuttaa negatiivisesti heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho kyseenalaisti markkinatalouden toiminnan terveydenhuollossa ja toi esillle kuntien itsemääräämisoikeuden.

– Kun maakunnat tosiasiassa ovat valtion talutusnuorassa, niiden poliittinen liikkumatila on olematon.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki oli huolissaan siitä, että Helsinki voi joutua palauttamaan terveyskeskusmaksun, jos sote-uudistus toteutuu.

Keskustalta ja sinisiltä kannatusta sote-uudistukselle

Keskustan kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pekka Puska kuitenkin näkee sote-uudistuksessa monia hyviä puolia, eikä halua torjua sitä. Hänen mielestään kaupunginhallituksen esitys tulisi hylätä, koska osa sen esittämistä väitteistä on Puskan mukaan liioiteltuja.

– Siirtymävaiheen haasteet eivät saa estää välttämätöntä uudistusta.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri sekä sinisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Sampo Terho totesi, että sote-uudistusta ei tehdä ainoastaan helsinkiläisiä vaan kaikkia suomalaisia varten.

Pekka Puskan tapaan Terho ei antanut tukeaan Vapaavuoren sote-kapinalle. Hän kannatti Puskan hylkäysehdotusta.

– Sote-uudistus on Suomessa välttämätön.

Puskan ja Terhon lisäksi ainoastaan Terhi Peltokorpi, (kesk.), äänesti sitä vastaan, että Helsinki ei hyväksy hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistukseksi.

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä.

Lue myös:

Vapaavuori: Helsinki ehdotti hallitukselle pääkaupunkiseudun maakunnan perustamista

Vapaavuori pelkää peruuttamatonta vahinkoa – Helsingiltä luvassa tyrmäävät terveiset sote-uudistukselle

"Helsinki ei haraa vastaan", väittää Sanna Vesikansa – 5 kysymystä apulaispormestarille siitä, mikä pääkaupunkia närästää sotessa

Pääkaupunkiseudun sote-kapina kiihtyy: Sote vie 300 miljoonaa euroa Uudeltamaalta – Tätä säästöt voisivat tarkoittaa pääkaupunkiseudulla

Helsingin kokoomuslaiset komppaavat Elina Lepomäkeä – "Sote pitää kaataa, valmistelu ihan itkettää"

Vapaavuoren kirjoitus kotikaupungin pettämisestä asetti helsinkiläisedustajat hankalaan rakoon – Onko valtion ja kaupungin etujen välillä ristiriita?

Lue seuraavaksi