Turkki, Venäjä ja Iran: "Syyria kaipaa pysyvää tulitaukoa"

Turkki ja Venäjä rakentavat sairaalan Itä-Ghoutan haavoittuneille.

Syyria
Katunäkymä Itä-Ghoutasta.
Pommitukset ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Itä-Ghoutassa.AFP

Turkki, Venäjä ja Iran vetoavat kansainväliseen yhteisöön, että sisällissodan runteleman Syyrian jälleenrakennukseen saataisiin kunnolla rahaa.

Varojen lisäksi Syyria kaipaa kiireesti humanitaarista apua ja tuhoutuneen infrastruktuurin korjaamista. Syyria kaipaa erityisapua miinojen raivaamiseen, sanotaan kolmikon julkilausumassa.

Turkissa kokoontuneen kolmikon johtajat - Turkin Recep Tayyip Erdoğan, Venäjän Vladimir Putin ja Iranin Hasan Ruhani - sanoivat tavoittelevansa Syyriaan pysyvää tulitaukoa.

Turkki ja Venäjä ilmoittivat omana erityisprojektinaan rakentavansa ja varustavansa sairaalan Tel Abyadiin. Sairaala olisi tarkoitettu nimenomaan Itä-Ghoutasta paenneille haavoittuneille.

Rintamalinjat jakavat kolmikkoa

Ankarassa, Turkissa kokoontunut kolmikko on Syyrian sisällissodan suhteen kummajainen.

Venäjä ja Iran ovat tukeneet sodassa Syyrian hallitusta ja maan johtajaa Bashar al-Assadia. Turkki on sen sijaan ollut Assadia vastustavien kapinallisten taustalla.

Iranin johtaja Hasan Ruhani kommentoi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikeita vetää joukkonsa Syyriasta. Hän sanoi, että Yhdysvallat on epäonnistunut kumoamaan Syyrian hallituksen.

– Yhdysvallat tahtoo kylvää turvattomuutta alueelle, jotta he voisivat ajaa omia etujaan. He eivät ole onnistuneet siinä, Hasan Ruhani sanoi.

Syyrian yli seitsemän vuotta jatkuneessa sisällissodassa on kuollut noin 350 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP