Puhemies Paula Risikko lakkauttaisi sopeutumiseläkkeen: Kaikki kansanedustajat sopeutumisrahalle

Ylen tietojen mukaan sopeuttamiseläkkeen poisto on ykkösvaihtoehto. Muista malleista ei ole tehty edes selvityksiä.

Puhemies Paula Risikko osallistui eduskuntaryhmien yhteiseen kokoukseen, jossa puheenjohtajat tutustuivat virkamiesten ehdotuksiin kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä, 4. huhtikuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät keskiviikkona yhdessä puhemies Paula Risikon (kok.) johdolla tehdä muutoksia sopeutumiseläkkeisiin.

Julkisesti kerrottiin vain, että puhemies Paula Risikko oli esitellyt erilaisia malleja, joista eduskuntaryhmät pääsevät keskustelemaan. Päätöksiä tehdään jo tällä viikolla.

Ylen tietojen mukaan puhemies Paula Risikko (kok.) ja asiaa selvitellyt virkamiesryhmä kannattavat sopeutumiseläkkeen lakkauttamista ja sen korvaamista sopeutumisrahalla.

Ryhmäjohtajien kanssa keskusteltiin toki muistakin vaihtoehdoista, mutta Suomen suurimmalta eläkevakuuttajalta Kevalta oli tilattu selvitys vain siitä, mitä tapahtuisi, jos sopeutumiseläke lakkautettaisiin.

Sopeutumiseläkettä saa kansanedustaja, joka on valittu Arkadianmäelle ennen vuotta 2011. Kansanedustajana on pitänyt sopeutumiseläkkeen saadakseen olla seitsemän vuotta.

Liian reilu kädenpuristus

Eduskunnassa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että sopeutumiseläke on aivan liian antelias.

Esimerkiksi lääkärintyössä tienatut osinko- tai pääomatulot eivät ole tähän mennessä leikanneet sopeutumiseläkettä.

Tällaiset porsaanreiät eduskunta haluaa nyt tukkia.

Kansalaisille tämä sopisi: sopeutumiseläkkeen lopettamista ajavan kansalaisaloitteen allekirjoitti 70 000 ihmistä.

Sopeutumisraha 2-3 vuoden päästä

Kuntien eläkevakuutus on tehnyt puhemies Risikon ja virkamiesryhmän pyynnöstä arvioin siitä, mitä tapahtuisi, jos kaikki sopeutumiseläkkeellä olevat siirtyisivät 2-3 vuoden siirtymäajalla sopeutumisrahalle.

Siirtymäaika riippuisi siitä, kuinka monta vuotta kansanedustajalla on jäljellä.

Perustuslakiasiantuntijat eivät näe estettä muutokseen. Risikko kertoi keskiviikkona, että muutokset voitaisiin tehdä myös niiden kansanedustajien eläkkeisiin, jotka ovat jo siirtyneet sopeutumiseläkkeelle vuosia sitten.

Eduskuntaryhmät käsittelevät erilaisia vaihtoehtoja torstaina.

Keskiviikkona he vakuuttelivat yksi toisensa jälkeen, että kaikki vaihtoehdot ovat yhä pöydällä.

Sopeutumiseläkkeiden lakkauttaminen on kuitenkin keskusteluissa ykkösvaihtoehto. Se olisi myös nopein ja yksinkertaisin toteuttaa.

Lue lisää: