1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijat

KSML: Opiskelijoiden tuetun aterioinnin rajoituksia aiotaan purkaa

Kela kannattaa muutosta muun muassa siksi, ettei yhden tuetun aterian -periaatetta pystytä valvomaan. Lisäksi rahat ovat riittäneet joka vuosi, sillä vain reilut puolet korkeakouluopiskelijoista syö tuetun ja terveellisen ruoka-annoksen.

opiskelijat
Kanaviillokki
Yle

Ruokailuun oikeutettu opiskelija voisi ostaa halvemman aterian päivittäin ilman rajoituksia, jos Kelan aikeet toteutuvat, kirjoittaa Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Kela on aloittanut selvityksen siitä, voisiko korkeakouluopiskelijoiden tuetun aterioinnin rajoituksia purkaa. Tavoitteena olisi sallia aterian ostaminen vapaasti nykyisen yhden päivittäisen ateriatuen sijaan.

Kela on jo neuvotellut asiasta opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Päätöksen tekeminen edellyttää vielä rahoituslaskelmia ja poliittisia linjauksia, lehti kirjoittaa.

Muutosta harkitaan muun muassa siksi, ettei yhden ateriakerran sääntöä voida juurikaan valvoa, sillä vain osa opiskelijaravintoloista käyttää kassatekniikkaa, jolla päiväkohtaista ateriointirajoitusta voi valvoa. Lisäksi vain noin vähän yli puolet korkeakouluopiskelijoista hyödyntää Kelan ateriatukea viikoittain. Kelan mielestä on parempi, että opiskelija syö terveellisen tuetun ruoka-annoksen vaikka pari kertaa päivässä kuin ettei nauti sitä lainkaan.

Avustuksen oikeuttava opiskelija-aterian enimmäishinta on 4,54 euroa. Ravintolan pitäjälle maksetaan ateriatukea 1,94 euroa, jonka hän vähentää opiskelijalounaan hinnasta.

Vuonna 2018 valtion budjetista ateriatukeen menee kaikkiaan noin 31,5 miljoonaa euroa. Ateriatukeen varatut rahat ovat riittäneet kaikkina aiempina vuosina.

Lue myös:

Säästökuuri tuntuu opiskelijan kukkarossa: "Tiedän ystäviä, jotka saavat sossusta paljon enemmän rahaa kuin minä"

Metropolian opiskelijat: Ruokaa saa liian vähän

Jauheliha on tämän päivän opiskelijan tonnikala

Lue seuraavaksi