1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Oklahomassa opettajat ja oppilaat protestoivat julkisten koulujen rahoitusta

Opettajat vaativat suurempia palkankorotuksia ja rahaa opetustyöhön luokissa.

mielenosoitukset
Opettajat osoittavat mieltään Oklahomassa.
Opettajat osallistuivat mielenosoitukseen Oklahomassa tiistaina.J Pat Carter / AFP

Yhdysvalloissa opiskelijat ovat liittyneet opettajiensa mielenilmauksiin protestoimaan julkisten koulujen rahoitusta. Mielenosoituksilla vastustetaan koulujen rahoitukseen kohdistuneita budjettileikkauksia ja vaaditaan lisää rahaa julkisille kouluille.

Öljy- ja kaasuteollisuudestaan tunnettu Oklahoma on leikannut vuosien ajan koulutusbudjettiaan voimakkaasti, koska julkiset varat vähenivät veronalennusten ja vuoden 2008 talouden laskusuhdanteen seurauksena. Vaikka talous on parantunut, koulutukseen kohdistuvia leikkauksia ei ole palautettu kokonaan. Tämä saa opettajat taistelemaan.

– Minulla on 35 oppilasta luokassa, jossa on paikkoja 28 oppilaalle ja 28 oppikirjaa yhteensä 120 opiskelijalle, kuvailee 47-vuotias Richard Covett tilannetta.

Kritiikkiä tulee myös oppilailta.

– Monissa Oklahoman kouluissa kirjat hajoavat, työpöydät ovat huonoja, rakennukset eivät ole lämmitettyjä tai ilmastoituja, kuvailee puolestaan 16-vuotias Grace Fox.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Palkankorotukset eivät purreet

Oklahoman lainsäätäjät ovat hiljattain sopineet veronalennuksista, jotka nostavat opettajien palkkoja keskimäärin 6 100 dollaria eli lähes 5 000 euroa vuodessa. Mutta opettajat ovat pyytäneet 10 000 dollaria eli yli 8 100 euroa ja enemmän rahaa luokkahuoneisiin.

Opettajien mielenilmaukset ovat jatkuneet jo useita päiviä. Mielenilmauksia on ollut Länsi-Virginiassa, Oklahomassa ja Kentuckyssä. Niihin on osallistunut tuhansia opettajia. Nyt myös oppilaita. Opettajien liiton mukaan monet sen jäsenistä ovat valmiita protestoimaan viikon ajan.

Kuvernööri Mary Fallin pyysi keskiviikkona opettajia palaamaan luokkiin. Hän toivoo, että protesti päättyy tällä viikolla ja opettajat palaavat opetustyöhön luokkahuoneisiin.

Fallin on arvostellut opettajien vaatimuksia ja toimia teini-ikäisten lasten reaktioina, jotka haluavat paremman auton. Monet opettajat ja oppilaat ovat kritisoineet Fallinin kommenttia.

Fallinin lisäksi opettajien reaktiot ovat saaneet kritiikkiä myös muilta. Osa painottaa opettajien saaman korotuksen olevan sitä luokkaa, ettei protesteihin ole syytä. 6 000 dollarin korotusta pidetään yleisesti hyvänä julkisen alan työntekijöille.

– En tiedä poliiseja tai palomiehiä, jotka vastustivat sen jälkeen, kun he saivat 6 000 dollarin palkankorotuksen, sanoo rakennusalan työntekijä Preston Leehan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi