Hyppää sisältöön

CNN: Muellerin tiimi jututtanut venäläisoligarkkeja

Tutkinnassa lähestytty ainakin kolmea oligarkkia

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamassa liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkinnassa selvitetään Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muellerin tiimi on jututtanut venäläisoligarkkeja, jotka matkustivat Yhdysvaltoihin.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan ainakin yhden oligarkin elektroniset laitteet tutkittiin, kun hänen yksityiskoneensa laskeutui lentokentälle New Yorkin alueella. Tapahtuneesta kertovat useat asiaa lähellä olevat lähteet.

Toinen oligarkki puolestaan pysäytettiin hiljattain matkallaan Yhdysvalloissa. Lisäksi Muellerin tiimi on pyytänyt epävirallista ja vapaaehtoista haastattelua kolmannelta venäläisoligarkilta, joka ei kuitenkaan ole hiljattain matkustanut Yhdysvaltoihin.

CNN:n mukaan oligarkeilta kysyttiin, ovatko he laittomasti kanavoineet rahaa suoraan tai epäsuorasti presidentti Donald Trumpin kampanjaan ja virkaanastujaisiin. Lähteet eivät kertoneet kyseessä olevien oligarkkien nimiä.

Tutkijoiden kiinnostuksesta venäläisiin oligarkkeihin ei ole aiemmin kerrottu, uutiskanava kirjoittaa. CNN:n mukaan kiinnostus viittaa siihen, että Mueller tutkijatiimeineen on nyt keskittynyt aiempaa enemmän mahdollisiin rahavirtoihin Venäjältä Yhdysvaltojen toissa vuoden presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain kampanjarahoituslakien mukaan ulkomaan kansalaiset eivät saa lahjoittaa rahaa Yhdysvaltain poliittisiin kampanjoihin. 

Muellerin johtamassa liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkinnassa selvitetään Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja sitä, juonitteliko Venäjä Trumpin kampanjakoneiston kanssa vaalien aikana.