Pohjois-Savossa kaksi kattoromahdusta lähes samaan aikaan: huonekaluliikkeeseen isot vahingot Iisalmessa

Hätäkeskus sai tiedon kattoromahduksista keskiviikkoiltana noin puolen tunnin sisällä. Kiuruvedellä katto romahti pihattonavetasta ja Iisalmessa huonekaluliikkeestä.

sortumisonnettomuudet

Pohjois-Savossa tuli keskiviikkoiltana tunnin sisällä ilmoitus kahdesta kattoromahduksesta. Molemmat tapaukset sattuivat Ylä-Savossa.

Hätäkeskukseen ilmoitettiin hieman ennen iltayhdeksää että noin 2 000 neliömetrin kokoisen pihattonavetan vesikattorakennelmia oli romahtanut Kiuruvedellä. Kaupungin pohjoisosissa Näätälehdontiellä sijaitsevassa navetassa oli parisataa nautaa, mutta eläimiä ei jäänyt rakennelmien alle.

Vesikattoa romahti noin sadan neliömetrin alueelta karjasuojan sisään, kertoo palomestari Kyösti Mähönen.

– Onneksi se (romahdus) sattui päädyn kohdalla ja siinä ei ollut sillä hetkellä eläimiä tai ainakin olivat ehtineet karkuun. Rakenteelliset vauriot olivat loppujen lopuksi aika vähäiset, Mähönen arvioi.

Navetan keskiosa oli päätyjä matalampi ja katto sortui kohdasta, jossa korkeamman osan seinustalle oli tuiskuttanut lunta. Lunta oli pudoteltu katoilta aikaisemmin ja pelastuslaitos kevensi vielä katon lumikuormaa entuudestaan.

Eläimien navetassa oleskelun turvaksi navettaan rakennettiin aitausta, jotta ne eivät pääse alueelle, josta katto romahti.

Iisalmessa romahti huonekaluliikkeen katto, isot vahingot

Iisalmen keskustan tuntumassa Kivirannantiellä puolestaan ilmoitettiin hieman ennen puoli kymmentä huonekaluliikkeen katon romahduksesta. M-Kalusto Ky:n katosta oli romahtanut noin puolet eli rakennelmia tuli alas arviolta 500 neliömetrin matkalta.

Lisäksi rakennuksen päätyseinä romahti paineaallon vaikutuksesta. Vahingot ovat ensiarvion mukaan mittavat.

– Oli todella tuuria, että se ei tippunut päiväsaikaan ja liike oli suljettu, sanoo palomestari Antero Oikarinen.

Liikkeen katolta oli pudoteltua lumia aiemmin, mutta ei alkuviikon lumisateiden jälkeen. Oikarisen mukaan romahduksen aiheutti todennäköisesti juuri painava lumikuorma. Yritys tiedottaa Facebook-sivuillaan, että huonekaluliike pysyy suljettuna toistaiseksi.

Pohjois-Savo on yksi niistä maakunnista, joissa lumikuorma on tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri. Kattoromahduksia on sattunut maalis-huhtikuussa useita. Viimeksi tiistaina Siilinjärvellä romahti navetan katto.