Päijäthämäläinen, oletko kyllästynyt terveyskeskukseesi? Katso tästä, voitko vaihtaa yksityiselle palvelusetelillä

Perusterveydenhuollon palvelusetelikokeiluun osallistuva voi käydä lääkärillä terveysfirmassa samaan hintaan kuin terveyskeskuksessa. Onko mahdollisuus tarjolla myös sinulle?

palvelusetelit
Ihmiset odottavat vuoroa terveysaseman aulassa.
Toni Pitkänen / Yle

Mikä se on? Perusterveydenhuollon palvelusetelikokeilussa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä maksaa yksityiselle terveysyritykselle palvelun tarjoamisesta. Kokeiluun osallistuvalle asiakkaalle asiakasmaksu on sama kuin julkisen terveyskeskuksen lääkärin ja hoitajan vastaanotoilla.

Esimerkiksi lapsen korvatulehdus tai ikäihmisen pitkäaikaissairaus voidaan hoitaa yksityisellä yleislääkärillä ja sairaanhoitajalla. Erikoissairaanhoidon palveluja kokeilu ei koske.

Palvelusetelin rahoittaa valtio.

Kuka sitä voi käyttää? Palvelusetelikokeilussa ovat mukana Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä ja Padasjoki. Lahdessa kokeiluun kuuluvat Lahden pääterveysasema, itäinen lähiklinikikka Ahtialassa ja Nastolan terveysaseman alue.

Asiakas sitoutuu käyttämään valitsemaansa palveluntarjoajaa puoli vuotta. Sen jälkeen hän voi vaihtaa toiseen yksityiseen terveysyritykseen tai takaisin julkiseen terveyskeskukseen.

Kenelle se ei ole tarkoitettu? Seteliä ei tässä vaiheessa voi hyödyntää kunnissa ja kaupunginosissa, joiden asukkaat saavat jo nyt ulkoistettuja perusterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajapalveluja.

Esimerkiksi Lahdessa Launeen lähiklinikan asiakkaat eivät ole mukana palvelusetelikokeilussa.

Jos asiakas on käyttänyt valinnanvapauttaan ja vaihtanut terveysasemaa, hän ei voi osallistua kokeiluun. Jos esimerkiksi lahtelainen on siirtynyt Hollolan Salpakaterveysaseman asiakkaaksi, hän on sitoutunut muutokseen vuoden ajaksi.

Hän voi ottaa osaa palvelusetelikokeiluun sitten, kun tuo vuosi on kulunut.

Kuka palvelut tarjoaa? Vielä ei ole varmaa, mitkä yritykset tulevat tarjoamaan palvelua palveluseteliasiakkaille. Hyvinvointiyhtymä neuvottelee asiasta. Kaikille paikkakunnille ei välttämättä saada palveluntarjoajaa.

Milloin? Perustason palveluseteli tulee käyttöön Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 2.5.2018. Siihen mennessä yhtymä tekee palveluntuottajien eli terveysyritysten kanssa sääntökirjan ja sopimukset. Niissä määritellään, minkätasoista palvelua yksityisten on tarjottava ja millä ehdoilla.

Nettisivut, joilla on tietoa ja jonka kautta palveluseteliasiakkaaksi voi ryhtyä, tulee käyttöön ennen kokeilun alkamista. Yksityisen palveluntuottajan voi valita myös omalla terveysasemalla, kun palveluseteli tulee käyttöön.

Juttua varten on haastateltu Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän projektipäällikkö Risto Raiviota.