Peppu ei nouse penkistä ilman pakkoliikuntaa – Opiskelija kuluttaa istumalihaksiaan jopa 11 tuntia päivässä

Korkeakouluopiskelijoille on tehty suositukset istumisen vähentämiseksi. Silti kynnys luennoilla seisomiseen tai liikkumiseen voi olla korkea.

opiskelu
Kajaanin korkeakoulun opiskelijat nousivat jumppaamaan kesken tunnin.
Luokassa taukojumpataan harvoin, mutta neljän tunnin luennolla parin minuutin jumppa auttaa jaksamaan paremmin. Video: Jarmo Nuotio

KajaaniKajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jussi Pietiläinen istuu luokassa keväisenä päivänä. Neljän tunnin luento on alkamassa. Kansainvälistä liikunnanohjaajatutkintoa suorittava Pietiläinen tuumailee, että luennolla voi tulla väsy vastaan.

Opiskelijoilla on lupa liikkua luennon aikana, mutta takapuolet nousevat penkistä harvoin.

– Meille on kyllä annettu lupa seistä ja liikkua luokassa, mutta harvoin kukaan liikkuu. Omasta innokkuudesta se on tietysti kiinni, toisaalta kaverin tai sitten opettajan esimerkki varmaan saisi liikkeelle, arvelee Pietiläinen.

KAMK:in opiskelijajärjestö KAMO:n opiskelijahyvinvointivastaava Salla Vahvelainen.
Opiskelija Salla Vahvelainen toivoo, että liikunta olisi korkeakoulussakin pakollinen oppiaine.Lasse Hinkula / Yle

Opiskelijahyvinvointivastaava Salla Vahvelainen ymmärtää Pietiläisen mietteet.

– Vaikka on olemassa lupa, kynnys nousta ylös on usein korkealla. Sitä miettii, että mitähän muut oikein ajattelevat, jos minä nousen ylös, Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaan kuuluva Vahvelainen sanoo.

Suositus ei vielä takaa liikkumista

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat ovat Suomessa väliinputoajia liikkumisen suhteen. Liikunnallisuus jakaa väen kahteen kastiin: liikunnallinen opiskelija löytää helposti tiensä vielä aiempaakin reippaampaan liikkumiseen. Vähän liikkuvaa ihmistä korkeakouluopiskelu voi passivoida entisestään.

Päiväkodeissa, peruskoulussa ja työelämässä istumista yritetään vähentää taukojumpilla, sähköpöydillä tai poistamalla pöytiä ja tuoleja.

Lappuja, joissa lukee tavoitteita ja haaveita.
Opiskelijan huoneentaulusta voi löytyä lempiliikuntapaikkana metsä, mutta miksi se ei voisi olla luokka?Lasse Hinkula / Yle

Korkeakouluissa istumiseen on herätty ja annettu myös suositukset istumisen vähentämiseksi (siirryt toiseen palveluun). Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Soile Koski-Aho toteaa, että ohjeita on sinällään helppo antaa, mutta toteutus on toinen asia.

– Korkeakoulussa ei ole pakkoliikuntaa, eli sitä ei ainakaan vielä tuoda luokkaan osana opetusta. Enemmän kyse on siitä, että esimerkiksi luennolla annettaisiin lupa ja esimerkki, että luokkatilassa voi myös seisoa ja kävellä. Liikkumisen kynnys pitäisi tehdä jokaiselle riittävän matalaksi.

Luennoitsijat kyykkyyn

Opiskelija istuu tunnilla, tentissä ja kirjastossa. Kun päälle lisätään koulumatkat, niin istumista kertyy arkipäivässä helposti 11 tuntia. Asia käy ilmi vuonna 2017 julkaistusta Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun) (YTHS). Sen mukaan vain 16 % opiskelijoista istui päivän aikana alle 8 tuntia. Runsas istuminen oli ammattikorkeakouluopiskelijoilla yleisempää kuin yliopisto-opiskelijoilla.

– Ja raskaan päivän päälle mennään sohvalle lepäämään, toteaa Koski-Aho.

Koski-Aho suosittelee esimerkin voimaa: jos luennoitsija antaa luvan seisoa tai kävellä ja pari opiskelijaa näyttäisi mallia, muutkin saisi liikkeelle.

Jos kukaan ei liiku, voisi luennoitsija pitää taukojumpan vähintään 45 minuutin välein.

– Ei sen ihmeellinen tarvitse olla. Jokainen nousisi vain ylös pariksi minuutiksi. Sinä aikana vähän pyöritettäisiin hartioita ja tehtäisiin vaikka muutama kyykky. Saataisiin veri taas kiertämään. Paljosta ei liikkuminen ole siis kiinni.

Istumapalloja ja tyynyjä koulussa

Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelevan Salla Vahvelaisen mielestä liikunnan pitäisi olla oppiaine myös korkeakoulussa. Sitä se ei kuitenkaan ole, ja siksi korkeakoululiikunnalla on liikuntapalveluiden järjestäjänä iso vastuu opiskelijoiden liikuttamisessa.

– Pitäisi pystyä tarjoamaan sellaisia mahdollisuuksia, että vähänkin liikkunut voisi lähteä mukaan ilman leimautumisen tai pärjäämisen pelkoa. Paljon liikkuville mahdollisuuksia on huomattavasti enemmän.

Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Soile Koski-Aho on asiassa samoilla linjoilla.

– Liikunta koetaan velvoitteeksi, jota pitää mennä suorittamaan erikseen muualle. Kyllä se siitä lähtee, että nousee vain ylös. Minäkin istahdin, kun puhelin soi, ja tajusin vasta tovin jälkeen nousta ylös. Ajatuskin toimii puhuessa paremmin.

Liikuntaa saisi olla enemmänkin, että pysyisi varmasti paremmin hereillä.

Jussi Pietiläinen

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on herätty haasteeseen. Oppilaitos on lähtenyt mukaan peruskoulujen Liikkuva koulu -hankkeeseen, jonka tavoitteena on vähentää istumista ja lisätä liikkumista.

– Tänne on tuotu istumapalloja ja -tyynyjä. Opettajatkin ovat ottaneet liikunnan tarpeen hyvin vastaan. Tunneilla annetaan lupa olla istumatta, mutta vastuu on kuitenkin pitkälti opiskelijalla itsellään, kertoo Salla Vahvelainen.

Neljän tunnin luennolla istuva Jussi Pietiläinen tietää, että keskellä luentoa on kahvitauko, jolloin voi hakea kahvia ja jaloitella.

– Liikuntaa saisi olla enemmänkin, että pysyisi varmasti paremmin hereillä, opiskelija toteaa.

Korjaus 6.4.2018 klo 15:52: Jutusta poistettu kuva, jossa oli väärän henkilön nimi.

Korjaus: 6.4.2018 klo 16:23: Korjattu virheelinen tieto, jonka mukaan Soile Koski-Aho olisi kuulunut korkeakoulujen liikuntasuositukset tehneeseen työryhmään. Korjattu myös, että Vahvelainen kuuluu opiskelijakuntaan, ei opiskelijajärjestöön.