Rovaniemen kaupunki haluaa väkivaltaiset lapset kuriin

Tavoitteena on nollatoleranssi, jolloin mitään väkivaltaista käytöstä ei hyväksytä päiväkodeissa ja kouluissa.

Lasten ja nuorten aggressiivisuus
Oppilaat pitävät toisiaan käsistä kiinni ryhmäytymispäivänä.
Jani Ilola / Yle

RovaniemiLasten ja varhaisnuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt viime aikoina. Väkivalta voi kohdistua toisiin lapsiin tai aikuisiin. Väkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä on jo päiväkodeissa, sanoo Rovaniemen kaupungin varhais- ja erityiskasvatuksen koordinaattori Sanna-Maija Laiho.

– Kyllä me pikku hiljaa ollaan heräämässä tähän ongelmaan. Väkivalta saattaa kohdentua toiseen lapseen tai nuoreen, tai lapsi kohdentaa väkivallan tai väkivallan uhan aikuiseen työntekijään, tai huoltajien kautta tulle uhkauksia. Tämmöiset tapaukset horjuttavat työhyvinvointia ja yhteisön hyvinvointia, eli kyse on sekä yksilön hyvinvoinnista että yhteisön hyvinvoinnista.

Laiho vetää Rovaniemen kaupungin asettamaa työryhmää, jonka tarkoituksena on luoda yhtenäiset käytännöt väkivaltatilanteita varten, esimerkiksi niiden raportointiin. Työryhmä pohtii myös keinoja väkivallan vähentämiseksi – ja viime kädessä sen lopettamiseksi.

– Sivistyksen toimialueelle pyritään laatimaan yhteiset toimintaohjeet väkivaltatilanteita varten, mutta kasvatuksellisella otteella niin, että meillä olisi kaikilla hyvä olla niissä yhteisöissä, missä me toimimme. Ennakointi on tietenkin tässä lähtökohtana, ja tavoitteena on nollatoleranssi väkivallalle.

Liikaa ärsykkeitä tai huonoja vaikutteita

Häiriökäyttäytymisen taustalla voi olla monenlaisia asioita. Esimerkiksi nykyinen kiivastahtinen ärsyketulva saattaa olla liikaa herkälle lapselle, tai aikuisten ongelmat voivat heijastua lasten käyttäytymisessä, kun lapsi ottaa heistä mallia.

– Myös meillä aikuisilla kouluissa ja kodeissa ja muualla pitää olla yhteiset pelisäännöt niin, että väkivalta ei ole sallittua. Muut keinot pitää olla käytössä silloin, kun selvitellään näitä epäselviä tilanteita. Totta kai aikuisten käyttäytyminen on myös sellainen asia, mihin meidän kaikkien pitää kiinnittää huomiota.

Lasten väkivaltaisesta käyttäytymisestä on tehty viime aikoina useita tutkimuksia. Tiedotusvälineissä asiasta ovat kirjoittaneet mm. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja TTT-lehti (siirryt toiseen palveluun).