Hyppää sisältöön

Aktiivimalli leikkaa peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea 94 000:lta – Katso oman kuntasi tilanne

Kela maksoi työttömyysetuuksia tammi–maaliskuussa lähes 190 000:lle.

Tuhansia mielenosoittajia kokoontui SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Helsingissä helmikuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Noin puolet peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavista työttömistä täytti aktiivisuusehdon tammi–maaliskuussa, kertoo Kansaneläkelaitos Kela (siirryt toiseen palveluun).

Kela maksoi työttömyysetuuksia lähes 190 000:lle alkuvuonna. Heistä aktiivisuusehto täyttyi 49,8 prosentilta eli lähes puolella.

Aktiivimalli leikkaa siis työttömyystukia noin 94 000 suomalaiselta huhtikuussa. Luvut ovat Kelan mukaan vielä arvioita.

Ansiosidonnaista päivärahaa saavat työttömät eivät sisälly lukuihin.

Vuodenvaihteessa voimaan astuneen aktiivimallilain mukaan työttömyysetuuksia leikataan väliaikaisesti 4,65 prosenttia niiltä työttömiltä, jotka eivät ole kolmen kuukauden seurantajaksolla onnistuneet osoittamaan aktiivisuuttaan.

Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön on 65 maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitsee yrittäjätuloa 241 euroa tai on viisi päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Työttömän aktiivisuutta tarkastellaan kolmen kuukauden välein.

Kelan maksamat työttömyysetuudet peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat ilman lapsikorotuksia kuukaudessa bruttona keskimäärin 696,60 euroa.

Aktiivimalli leikkaa etuuksista 4,65 prosenttia eli 32,40 euroa kuukaudessa, lapsikorotuksia saavilta hieman enemmän.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Aktiivimallin arvioitu kohdejoukko on 1.1.2018 alkaneen aktiivisuuden tarkastelujakson henkilöt, joiden työttömyysetuutta ei ole lakkautettu 3.4. mennessä ja joille on kirjattu tietoja aktiivisuusseurantaan 26.2.2018 tai sen jälkeen Alle 4 henkilön tiedot on peitetty tietosuojasyistä merkinnällä.

Väkiluku 31.12.2017

Lähde: Kela, Tilastokeskus

Lue myös:

.
.