1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Adrenaliinikynä

Adrenaliinikynät vähissä – Fimea: Lisää tulee tällä viikolla, mutta ihan koko tarve ei vielä täyty

Saatavuusongelman taustalla on toisen markkinoilla olevan kynämallin tuotanto-ongelma, kerrotaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta.

Adrenaliinikynä
Nainen pistää itseään adrenaliinipiikillä.
Päivi Meritähti / Yle

Adrenaliinikynät loppuvat tukusta ja apteekeista, uutisoi Iltalehti viikonvaihteessa (siirryt toiseen palveluun). Adrenaliinikynien saatavuudessa on häiriöitä, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti (siirryt toiseen palveluun) puolestaan tiistaina. Fimean ylitarkastaja Minna Kurronen vahvistaa saatavuusongelman.

– Tukuissa on tällä hetkellä lapsille sopivaa 150 mikrogramman vahvuutta vielä saatavilla, ainakin eilisen tiedon perusteella.

Kurrosen mukaan molempia markkinoilla olevia valmisteita, Epipen- ja Jext-tuotetta, pitäisi tulla tällä viikolla lisää.

– Eli tilanteeseen tulee helpotusta jonkin verran, mutta ihan koko tarvetta lähetykset eivät vielä kata. Huhtikuun lopulla odotetaan lisää kyniä Suomeen.

Adrenaliinikynien saatavuusongelmien taustalla on Epipen-kynän tuotanto-ongelma.

– Eli saatavuusongelma liittyy Epipen-kynän tuotantoviiveeseen, Kurronen sanoo.

– Tällä Jext-kynällä ei sinänsä ole mitään varsinaista saatavuusongelmaa, vaan sen kysyntä on kasvanut todella paljon toisen tuotteen toimitusvaikeuksien vuoksi. Varsinaista saatavuusongelmaa ei heillä normaalitilanteessa olisi.

Kurronen arvioi, että tällä hetkellä adrenaliinikyniä on joissakin apteekeissa jäljellä vielä pieniä määriä.

Adrenaliinikyniä käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa. Tällaisia voivat aiheuttaa esimerkiksi hyönteisen pisto, ruoka-aine tai lääke.

Lue seuraavaksi