1. yle.fi
  2. Uutiset

Vallankaappaaja vai maltillinen uskonnollinen johtaja? Yle tapasi Turkin etsityimmän miehen Pennsylvaniassa

Mitä tekee Turkissa viime vuosina lähes paholaisen asemaan nostettu mies Yhdysvaltain Pennsylvanian takamailla? Ylen Tom Kankkonen matkusti Pocono-vuoristoon tapaamaan harvoin haastatteluihin suostuvaa saarnaajaa Fethullah Güleniä.

Turkki
Fethullah Gülen kiistää syytökset osallistuudestaan vuoden 2016 vallankaappaukseen.
Lempeän oloinen Fethullah Gülen herättää voimakkaita tunteita. Joidenkin turkkilaisten silmissä hän on vastuussa satojen ihmisten kuolemasta vuoden 2016 vallankaappausyrityksen yhteydessä. Hän kiistää sotkeutuneensa kaappausyritykseen.

SAYLORSBURG Vierailu Fethullah Gülenin luona saa yllättävän käänteen heti alkuunsa. Tummanruskea Honda kaahaa meitä vastaan väärällä puolella tietä. Kuljettaja huutaa: ”häipykää!”

Olemme Saylorsburgin kylän liepeillä noin kahden tunnin matkan päässä New Yorkista.

Räntäinen katu ja kyltti. Saylorsburg
Fethullah Gülen on asunut pienessä Saylorsburgissa kohta 20 vuotta.Yle

Täällä asuu virallisen Turkin vihollinen numero yksi, saarnaaja Fethullah Gülen, jota syytetään Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä. Kaappausyrityksessä heinäkuussa 2016 kuoli noin 300 ihmistä, monet heistä siviilejä.

Vielä joitakin vuosia sitten Güleniä pidettiin Turkin toiseksi vaikutusvaltaisimpana miehenä, heti Turkin nykyisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin jälkeen. Nyt suurin osa vallasta on mennyt.

Gülen on seurannut liikkeensä nousua ja tuhoa kaukana Turkista keskellä Pennsylvanian maaseutua.

Vallankaappausyrityksen jälkeen olen raportoinut Gülenin ilmeisen viattomien rivikannattajien pidätyksistä ja vainosta Turkissa. Se saattaa olla selitys sille, että harvoin haastatteluja antava Gülen ottaa meidät vastaan. Aloitamme kuitenkin Gülenin naapureista.

Runsaan tuhannen asukkaan Saylorsburgissa tiedetään, että kylässä asuu ”jostakin Lähi-Idästä tullut mies”, joka on kuuluisa. Noin 10 hehtaarin tila herättää uteliaisuutta paikallisissa.

– Kun muutin tänne, serkkuni varoitti minua paikasta. Hän sanoi, että siellä tapahtuu outoja juttuja ja siellä on aseistettuja vartijoita, kuvailee lomakylässä työskentelevä Frank Newman, kun tapaamme Saylorsburgin ainoan huoltoaseman pihalla.

Newman kertoo, että joidenkin asukkaiden mielestä salaperäinen mies on terroristi. Toisaalta hän on myös kuullut, että terroristiväitteet ovat Turkin levittämää propagandaa.

He ovat hyvin ystävällisiä ja kutsuvat eri uskontokuntien edustajia illalliselle pari kertaa vuodessa

Saylorsburgilainen Linda Breitlauch Gülenin kannattajista

Pääkadun varrelta löytyy eläinlääkäriasema. Vastaanotossa työskentelevälle Linda Breitlauchille Gülenin seuraajat ovat tuttuja.

– He ovat hyvin ystävällisiä ja kutsuvat eri uskontokuntien edustajia illalliselle pari kertaa vuodessa. He hakevat yhteyksiä ympäröivään yhteiskuntaan, ja sillä tavalla olen heihin tutustunut, Breitlauch kertoo.

Pienen matkan päässä sijaitseva Fethullah Gülenin vartioitu asuinalue tuo mieleen urheiluopiston tai kurssikeskuksen.

Keltaisia taloja
Saylorsburgista löytyy taloja vierailijoille ja opiskelijoille. Tunnelma on kuin kurssikeskuksessa.Yle

Pocono-vuoristo on suosittua patikointialuetta ja ympärillä on kaunista maaseutua.

Haastattelua odotellessa meille esitellään paikkoja. Alue on Gülen-liikettä lähellä olevan säätiön hallinnassa.

Gülenin lisäksi täällä oleskelee pysyvästi noin 30 ihmistä. Osa on Gülenin lailla uskonoppineita tai hänen opetuslapsiaan, mutta joukosta löytyy myös muun muassa Güleniä vuosia palvellut puutarhuri. Gülen on asunut täällä lähes 20 vuotta.

Täällä on useita kaksikerroksisia omakotitaloja vieraita ja opiskelijoita varten. Alueelta löytyy muun muassa ruokala, moskeija ja Gülenin asunto.

Kupoleita sisäkatossa
Gülen-liikkeen Saylorsburgin leiristä löytyy myös moskeija, jonka kupolit on piilotettu rakennuksen sisäkattoon, koska paikalliset viranmomaiset eivät sallinneet perinteisen moskeijan rakentamista.Yle

Gülen ottaa meidät vastaan alueen suurimmassa rakennuksessa, joka on lahja Güleniä lähellä olevalta liikemieheltä.

Turkin hallituksen lailla moni turkkilainen uskoo, että edessämme istuva hyvin kohteliaan oloinen vanha mies on Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksen päätekijä.

– Onko mitään puhelinkeskustelua? Onko joku kertonut minun käskeneen heitä toimimaan tai onko joku sanonut, että idea olisi tullut minulta? Gülen kysyy.

Gülen on toivonut kansainvälistä tutkimusta ja vakuuttaa, että hänellä on ollut aivan muita asioita mielessä.

– Tärkeintä on olla hyödyksi ihmiskunnalle, se on meidän koulutustoimintamme ydin. Suurimmat ongelmat ovat köyhyys, koulutuksen puute ja ihmisten väliset kiistat, Gülen kuvailee.

Gülen-liikkeen virallinen julkisivu rakentuu maltillisesta islamista, koulutuksesta ja keskusteluyhteyksistä muihin uskontoihin.

Mies istuu tuolissa. Fethullah Gülen
Fethullah Gülen perjantairukouksessa.Yle

Turkissa imaamikoulutuksen saanut Gülen rakensi kannattajiensa kanssa uskonnollisen imperiumin, joka vaikutti miljoonien turkkilaisten elämään. Turkissa Hizmetinä, eli palveluna, tunnettu liike on nyt painettu maan alle.

Gülen ja hänen seuraajansa – gülenistit – keskittyivät aikaisessa vaiheessa uskonnon lisäksi koulutukseen. 1960-luvulta lähtien he perustivat Turkkiin iltakursseja ja järjestivät nuorille kesäleirejä.

Kurssikeskukset täydensivät turkkilaisten koulujen usein puutteellista perusopetusta. Iltakursseilla ja myöhemmin perustetuilla yksityiskouluilla oli Turkissa hyvä maine. Liikkeen kannattajat perustivat myös useita yksityisiä yliopistoja.

Lukuisat opinahjot olivat hyviä paikkoja kannattajien rekrytoimiseen, vaikka opetus ei ollut uskonnollista.

Liike kasvoi ja laajeni ulkomaille ja uusille alueille. 1980- ja 1990-luvuilla syntyi Güleniä tukevia tv-kanavia, lehtiä ja myös iso liikepankki.

Nyt Turkin viranomaiset ovat lakkauttaneet tai ottaneet haltuunsa kaikki Gülen-koulut, tiedotusvälineet ja muut liikettä lähellä olevat yritykset.

Suuruuden ajat ovat muisto vain.

Kartta

Saylorsburgin vierastalossa tapaamme tänne paenneen liikemiehen, joka ei halua kasvojaan tai nimeään julkisuuteen. Gülenin seuraajan kiireinen ja vauras elämä Turkissa on vaihtunut pieneksi huoneeksi Pennsylvaniassa. Turkki ei tiedä hänen olevan täällä.

Saksassa tapahtui tällaista. Lähihistoriassa näimme tämän Saddamin Irakissa, Jemenissä ja Libyassa

Fethullah Gülen Turkin tilanteesta

Gülenin kannattajia jahdataan armotta Turkissa ja kaikkialla maailmassa. Noin 150 000 ihmistä on menettänyt työnsä ja yli 50 000 on pidätetty, suurin osa heistä väitettyjä gülenistejä mutta myös muita hallituksen arvostelijoita.

Toimittaja ja Fethullah Gülen
Fethullah Gülen on viime aikoina antanut haastatteluja harvakseltaan.Yle

Gülen kertoo ajattelevansa kannattajiensa kohtaloa öisin. Hän hakee vertauskuvia muun muassa Hitlerin Saksasta, kun hän kuvailee kehitystä Turkissa.

– Saksassa tapahtui tällaista. Lähihistoriassa näimme tämän Saddamin Irakissa, Jemenissä ja Libyassa Gaddafin aikaan.

Gülen puhuu välillä vanhanaikaista turkkia, eikä hän juurikaan lausu presidentti Recep Tayyip Erdoğanin nimeä.

Hänen viestinsä on kuitenkin se, että Turkkia hallitsee nyt vainoharhainen yksinvaltias. Myös Turkissa oppositio syyttää Erdoğania yrityksistä keskittää kaikki valta itselleen.

Erdoğan ei kuitenkaan aina ollut Gülenin vihollinen.

Ennen kuin matkustin tapaamaan Güleniä, kävin Cambridgen yliopistossa Englannissa tapaamassa tutkija Caroline Teetä. Hän on yksi harvoista Gülen-liikettä hyvin tuntevista tutkijoista. Tee on viettänyt aikaa gülenistien seurassa muun muassa liikkeen yliopistoissa ja kouluissa. Teen mukaan Gülen oli vuosien ajan Erdoğanin tärkein liittolainen.

Tutkija kirjastossa
Tutkija Caroline Tee on seurannut Gülen-liikettä.Tom Kankkonen / Yle

– Kun (Erdoğanin) oikeus- ja kehityspuolue toimi hallituksessa ja parlamentissa, gülenistit keräsivät valtaa valtion muissa elimissä mielessään samat tavoitteet kuin oikeus- ja kehityspuolueella.

Erdoğanin ja Gülenin yhteisenä tavoitteena oli islamin roolin vahvistaminen, heidän mielestään liian maallisen valtion julkisessa elämässä.

Sillä välin kun vuonna 2003 pääministeriksi noussut Erdoğan hääri politiikassa, gülenistit vahvistivat asemiaan erityisesti poliisissa ja oikeuslaitoksessa.

Gülenin ja Erdoğanin suunnitelmien tiellä seisoivat sotilaat, jotka suojelivat ei-uskonnollista valtiota.

Vuonna 2008 alkoi oikeudenkäyntien sarja, jossa satoja upseereita syytettiin vallankaappaussuunnitelmista. Syytteitä on väitetty tekaistuiksi, ja sotilaat vapautettiin myöhemmin. Myös joukko toimittajia otettiin kiinni, tunnetuin heistä on Ahmet Şık, joka oli muun muassa tutkinut gülenistien soluttautumista poliisiin ja muualle valtionhallintoon (siirryt toiseen palveluun).

miehiä ja hirttosilmukka ovat ihan tulessa
Vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen hallitusta kannattavat mielenosoittajat esittelivät omatekoisia hirttosilmukoita Gülenin teloittamiseksi.Sedat Suna / EPA

Sotilaat selätettiin, mutta pian Gülen ja Erdoğan riitaantuivat.

Gülenin mukaan mitään yhteistyötä Erdoğanin kanssa ei koskaan ollut. Hän melkein kiihtyy, kun kysyn asiasta.

– Vannon, että en ole tällaisista asioista keskustellut kenenkään kanssa. Uskon, että paras tie on demokratia, ja olen sanonut sen moneen kertaan.

Gülen-liikkeen kannattajien määrää on vaikea arvioida, koska varsinaista jäsenyyttä ei ole.

Tutkija Caroline Tee arvioi, että ydinkannattajia oli Turkissa vuonna 2013 noin puolesta miljoonasta kahteen miljoonaan.

– He halusivat rakentaa parempaa Turkkia ja kehittää vuoropuhelua muiden uskontojen ja maiden kanssa, Caroline Tee sanoo.

Rivijäsenet, kuten Güleniä lähellä olevissa kouluissa työskennelleet opettajat, tuskin tiesivät mistään vallankaappaushankkeista, heihin vetosi Gülenin sanoma.

Sen sijaan on epätodennäköistä, että Gülenin kannattajat asevoimissa olisivat ryhtyneet kaappausyritykseen ilman johtajansa hyväksyntää, Tee uskoo. Mutta olivatko kaappaajat loppujen lopuksi gülenistejä ja mikä tarkalleen ottaen oli Gülenin rooli? Siihen Tee ei ota kantaa.

Mies rukoilee
Perjantairukous kerää moskeijan täyteen väkeä Saylorsburgissa.Yle

Turkki yrittää saada ulkomaille paenneita gülenistejä oikeuden eteen Turkissa. Useimmat länsimaat eivät ole tähän suostuneet. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet Turkin epäinhimillisistä vankilaoloista, kidutuksesta ja muista ihmisoikeusrikkomuksista.

Turkki vaatii myös itse Güleniä luovutettavaksi. Se sanoo toimittaneensa Yhdysvaltoihin laatikkokaupalla todistusaineistoa miehen sotkeutumisesta vallankaappausyritykseen.

Turkkia on viime aikoina syytetty jopa gülenistien sieppauksista ulkomailta (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalaisten lehtitietojen mukaan presidentti Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn olisi 15 miljoonan dollarin palkkion toivossa suunnitellut Gülenin lennättämistä Turkkiin (siirryt toiseen palveluun). Suunnitelmia oli hiottu ennen kenraali Flynnin lyhyttä uraa Valkoisessa Talossa.

Gülenin tiluksilla on varauduttu hyökkäyksiin.

Talo ja puomi.
Gülen on muuttanut turvallisempaan asuntoon, koska on epäilty, että Turkki voisi suunnitella hänen surmaamistaan.Yle

Gülen asui aiemmin tilansa reunalla hiukan vanhemmassa puutalossa. Nyt hän nukkuu yönsä toisessa paikassa, koska neuvonantajien mielestä talo oli turvaton.

– Minulle sanottiin, että puutalossa minut olisi voitu surmata pommi-iskulla. Turkki voisi sen tehdä, Gülen sanoo.

Käymme hänen asunnossaan, joka on täynnä uskonnollisia kirjoja ja vieraiden tuomia lahjoja. Työhuoneen kirjahyllyn takaa löytyy kapea sänky.

Turkissa hallitusta tukeva lehdistö on ajoittain kuvaillut Gülenin luksuselämää Amerikassa, mutta siitä ei näy merkkejä.

79-vuotias Gülen kertoo syövänsä useita eri lääkkeitä iän mukanaan tuomiin vaivoihin. Kannattajat puhuvat jo ajasta Gülenin jälkeen.

– Tulevaisuus on Jumalan käsissä. Asiaamme uskovat ihmiset jatkavat työtämme. Maailmalla tunnetaan myötätuntoa liikettämme kohtaan, Gülen sanoo ja toteaa, että lähes kaikki Suomeen tulleet liikkeen kannattajat ovat myös saaneet luvan jäädä maahan.

Sekin on Gülenin mukaan osoitus siitä, että liikkeen edustama veljeyden henki on hyväksytty maailmalla.

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen Suomeen on tullut joitakin kymmeniä gülenistitaustaisia turvapaikanhakijoita.

Kolme Suomesta tullutta vierasta ovat tuoneet Gülenille porontaljan lahjaksi.

Kolme miestä seisoo porontaljan päällä Pennsylvaniassa.
Suomesta tulleet vieraat ovat tuoneet porontaljan lahjaksi Fethullah Gülenille. Niin kuin monet muut vieraat Saylorsburgissa he eivät halua näyttää kasvojaan julkisuudessa.Tom Kankkonen / Yle

Haluamme kuvata Güleniä perjantairukouksessa seuraavana päivänä, joten jäämme yöksi vierastaloon. Hikoilen, koska huone on turkkilaiseen tapaan hyvin lämmin.

Keskipäivän rukouksen aikaan moskeija on lähes täynnä. Tänne on tullut myös lähiseudulla asuvia Gülenin seuraajia.

Gülen tulee paikalle viimeisenä ja asettuu salin takaosaan. Kun hän horjahtaa, useat ihmiset rientävät nopeasti auttamaan häntä.

Kun poistumme rukouksesta, näemme pihalla tutun auton, tummanruskean Hondan.

Meitä tulomatkalla hätistellyt vihainen mies tuli täältä. Ehkä hän luuli meitä Turkin hallitusmedian toimittajiksi. Saylorsburgilaisten mukaan ainakin yksi turkkilainen tv-ryhmä on etsinyt naapureita, joilla olisi jotain pahaa sanottavaa Gülenistä.

Coup plotter or moderate religious leader? Yle meets Turkey’s most wanted man

Lue seuraavaksi