1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puukerrostalo

Rovaniemen opiskelijoille rakennetaan puinen kerrostalo

DAS rakennuttaa puukerrostalon Lapin yliopiston päärakennuksen naapuriin.

Puukerrostalo
Puukerrostalon havainnekuva
Atlastica

RovaniemiDomus Arctica -säätiö (DAS) rakennuttaa Rovaniemelle 8-kerroksisen puurunkoisen opiskelijakerrostalon. Taloon tulee 103 yksiötä, joiden keskimääräinen pinta-ala on 29 neliömetriä.

Puukerrostalo tulee viistosti yliopistorakennusta vastapäätä Riihipellonpuiston tontille, joka on toiminut viime ajat väliaikaisena parkkialueena. Rakennustyöt alkavat aikataulun mukaan kesäkuussa. Talon ensimmäinen kerros on betonirakenteinen, ja ylemmät kerrokset rakennetaan cross laminated timber (CLT) -pohjaisista tilaelementeistä.

Rakennuksen on tarkoitus olla pienen ekologisen jäljen yhteisöllinen kerrostalo. Mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen pyritään mm. tehokkaalla energiankäytöllä ja aurinkosähkökennoilla.

Kelo-niminen rakennus on ulkopinnoiltaan kelohonganharmaa. Rakennuksen sisällä on lämmintä puupintaa alakatoissa ja porrashuoneen lattiapinnoissa. Jokaiseen asuntoon kuuluu ranskalainen parveke ja ikkunapintojen eriväriset värikalvot, jotka tuovat pimeään aikaan väriä julkisivuun.

Tulipalojen estämiseksi monet pinnat suojataan kipsilevyrakenteella. Rakennus varustetaan myös sprinkleri-järjestelmällä.

Puukerrostalon havainnekuva
Atlastica

Talossa kiinnitetään erityistä huomiota yhteisöllisyyteen sekä kierto- ja jakamistalouteen. Pohjakerrokseen tulee asukkaiden yhteinen olohuone, jossa on viiden pesukoneen ja kuivausrummun pesula sekä yhteistilaa kokoontumista, ruoanlaittoa, oleskelua ja lainattavia tavaroita varten.

Talon asukkaille tulee yhteiskäyttöön sähköauto, joka saa osan energiasta talon omista aurinkokennoista.

Ylimpään kerrokseen tulee sauna ja sen yhteyteen kokoontumis- ja kerhotila. Pohjakerroksessa on tila polkupyörien huoltamiseen ja yhteiskäyttöisten polkupyörien säilyttämiseen. Pohjakerrokseen tulee lisäksi toimistotilaa DAS-säätiön käyttöön.