Jättimäisen muuttolintuparven huikea lentonäytös tallentui videolle

Kottaraisten yöpymisparvi liiteli taivaalla Jordaniassa. Suomeen kottaraiset saapuvat Brittein saarilta ja läntisestä Euroopasta.

kottaraiset
Uutisvideot: Jättimäisen muuttolintuparven huikea lentonäytös
Uutisvideot: Jättimäisen muuttolintuparven huikea lentonäytös

Jordaniassa Kuolleenmeren alueella työskennellyt suomalaistaustainen Nathir Rawashdeh sai tallennettua kameralleen jättimäisen lintuparven muodostelmalennon.

Videon Ylen pyynnöstä katsonut suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta kertoo, että videossa näyttäisi olevan suuri kottaraisten yöpymisparvi.

– Niille on tyypillistä kyseisen kaltainen lentonäytös ennen kuin siirtyvät metsään, ruovikkoon tai muuhun vastaavaan paikkaan yöpymään, Lehtiniemi kertoo.

Suomeen saapuvien kottaraisten parvi videolle ei ole osunut, sillä suomalaiset kottaraiset muuttavat lounaaseen talvehtimaan Brittein saarille ja läntiseen Eurooppaan, Lehtiniemi kertoo.

BirdLife tiedotti pääsiäisen jälkeen, että kylmät yöt ovat hidastaneet erityisesti vesilintujen ja rastaiden muuttoa.

Vaikka kevätmuutto pääsisi vauhtiin sään lämmetessä, on ruokailupaikkoja lumisessa Suomessa linnuille vähän. Näin moni uskalikko joutunee kääntymään takaisin tai hakeutumaan pihojen ruokinnoille, BirfLife ennakoi.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun), että lintujen katselu tekee hyvää mielenterveydelle. Lehti viittaa brittiläiseen tutkimukseen, jonka mukaan päivän aikana nähtyjen lintujen määrä lievensi masennusta, stressiä ja ahdistusta.

Lue myös

Lumi suojaa vielä järvien jäitä, muttei kauan – "Jos aamulla lähtee järvelle, ei illalla ehkä pääsekään takaisin"

Kylmä sää pitää muuttolinnut loitolla ja tappaa niitä, jotka yrittävät palata: "Näille leveyksille ei vielä kannata tulla"

Ylen luontoaiheisia artikkeleita ja ohjelmia