Vainajienhuolto siirtyi Kiinassa nykyaikaan: haudoilla poltetaan latureiden kuvia ja kiireinen pääsee netissä eroon perhejuhlan vietosta

Hautojenlakaisujuhlapäivänä voi käydä lakaisemassa puhemies Maon virtuaalista hautaa, mutta aaveista on syytä pysyä erossa.

Qingming-juhla
Nainen rukoilee haudalla Hongkongissa.
Sukulaiset tulevat vainajien haudalle rukoilemaan ja siivoamaan qingming-juhlan aikaan. Kuva on Hongkongista.Jerome Favre / EPA

Rasittaako pääsiäinen, joulu ja muut perhejuhlat? Etkö millään ehtisi kiireiltäsi mummon pääsiäislounaalle tai jaksaisi lähteä jouluaaton ruuhkassa sukulaisten haudalle?

Kiinassa tähän keksitty ratkaisu: keväisen juhlapäivän perinteet voi suorittaa virtuaalisesti.

Torstaina Kiinassa vietetään niin sanottua hautojenlakaisujuhlaa. Muinaisen pyhän nimi on kiinaksi qingming, mikä tarkoittaa suoraan käännettynä puhdasta ja kirkasta.

Perinteisesti huhtikuun alkupäiviin osuvaan juhlaan kuuluu vierailu sukulaisten haudoilla. Juhlan nimen mukaisesti haudat siivotaan, ja niille viedään lahjoja esivanhempien mieliksi. Tarkoitus on tuoda joitain, mistä esi-isä tai -äiti pitäisi tai mistä hän hyötyisi kuoleman jälkeisessä elämässään.

Pekingissä sukulaiset ovat tuoneet haudalle hedelmiä, leikkirahaa ja makeisia.
Pekingissä sukulaiset ovat tuoneet haudalle hedelmiä, leikkirahaa ja makeisia.Roman Pilipey / EPA

Aiemmin haudoille vietiin lähinnä ruokaa ja juomaa. Tavallista on myös antaa vainajille paperista leikkirahaa, paperisia autoja tai taloja. Symboliset lahjat lähetetään esivanhemmille polttamalla ne haudoilla.

Tapaan liittyy ajatus, että kuoleman jälkeinen elämä muistuttaa tätä maailmaa ja siellä tarvitaan samoja hyödykkeitä.

Maailma on muuttunut myös tuonpuoleisessa: nykyisin haudoille kuskataan paperisia iPhoneja, tabletteja ja tietokoneita, jopa puhelinten latureita tai metrokortteja. Nettikaupasta voi tilata isovanhemmalle eurolla paperinuken varusteita muistuttavan setin, jossa on kaikki tarvittava elektroniikka.

Kaupan on myös aikuisen korkuinen paperinen talo 11 eurolla, hierova tuoli muutamalla eurolla ja kolmen euron lentokone. Jos esivanhemmilleen haluaa jotain parempaa, voi ostaa vaikka 60 euron paperihuvilan. Kaikki ne poltetaan haudalla.

Kuvakaappaus kiinalaisen verkkokaupan sivustolta.
Aikuisen kokoista paperitaloa myytiin kiinalaisen verkkokaupan sivuilla.Kuvakaappaus kiinalaisen verkkokaupan sivustolta.

Vainajienhuolto elää samanlaista murroskautta kuin Kiinan yhteiskunta. Monilla kiinalaisilla ei ole mahdollisuutta tai halua käyttää kolmen päivän vapaata hautamatkailuun. Yhä useampi on muuttanut maalta kaupunkeihin, ja omaisten hauta saattaa sijaita tuhansien kilometrien päässä.

Nykyaika tarjoaa tähänkin ratkaisuja: Kiinan suurimpaan verkkokauppaan Taobaoon tuli muutama vuosi sitten myyntiin hautojenlakaisupalveluja.

Oman siivoajan saa halvimmillaan reilulla kymmenellä eurolla. Halutessaan palveluun voi tuhlata satoja euroja.

Viime syksynä BBC kertoi, (siirryt toiseen palveluun) että eräs hautausmaa Itä-Kiinan Nanjingissa alkoi tarjota vastaavaa palvelua. Hautausmaan työntekijät puhdistavat haudat maksua vastaan, ja asiakas voi katsella toimitusta puhelimellaan Wechat-palvelun kautta.

Myös Kiinassa kaikkialla läsnä olevat QR-koodit ovat ilmestyneet hautausmaille. Shanghai Daily -julkaisu kertoo, (siirryt toiseen palveluun) että koodin voi kiinnittää hautakiviin esimerkiksi tarrana tai pronssilaattana. Kun koodin skannaa, pääsee nettisivulle, jossa vainajille voi antaa virtuaalisia lahjoja.

Suremisen voi hoitaa myös kokonaan verkossa. Nettisivuilla esivanhemmilleen voi rakentaa haudan, luoda hautakiven ja sille voi käydä jättämässä aineettomia kukkia ja paperirahaa.

Myös tunnettujen ihmisten kuten puhemies Mao Zedongin virtuaalihaudalla voi vierailla Tiantang6.com-verkkosivulla. Valikosta ilmestyy erilaisia palveluja: luutaa klikkaamalla voi lakaista Maon hautaa. Lakaisu maksaa sata “taivasrahaa” eli reilun euron.

Maon virtuaalihauta -nettisivu.
Kävijät ovat koristelleen puhemies Mao Zedongin virtuaalihautaa Tiantang6.com-verkkosivullaKuvakaappaus Tiantang6.com-verkkosivulta

Pekingiläinen Changqingin hautausmaa on mennyt askeleen pidemmälle poistamalla kokonaan fyysisen haudan, sanomalehti South China Morning Post kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Tilanpuutteesta kärsivä hautausmaa tarjoaa “bio-hautajaisiksi” kutsumaansa palveluja. Vainaja tuhkataan, tuhkat haudataan maatuvassa astiassa ja omaiset saavat pronssilaatan kotiin vietäväksi.

Laatassa on kuolleen ihmisen nimi ja QR-koodi. Sen skannaamalla pääsee virtuaaliselle haudalle, jossa on omaisen kuvia, videoita ja paikka, johon voi kirjoittaa viestejä.

Moni kiinalainen kuitenkin karsastaa perinteillä keplottelua ja pitää virtuaalista suremista epäkunnioittavana.

Hallitus sen sijaa kehottaa kansalaisia avoimuuteen uusien ympäristöystävällisten suremistapojen suhteen, kertoo valtion uutistoimisto Xinhua. (siirryt toiseen palveluun) Kaakkois-Kiinan Sichuanin maakunnassa paperilahjojen polttamisen sijaan ihmisiä on kehotettu istuttamaan puita, lukemaan runoja tai kirjoittamaan kalligrafiaa.

– Netissä sureminen noudattaa ajatusta, että hautojen putsaaminen on henkinen harjoitus. Suremme yhdessä vaikka olemme fyysisesti erillämme. Miksipä ei? pohtii Xinhuan haastattelema hautausmaajohtaja Li Chonglu Kaakkois-Kiinan Sichuanin maakunnassa.

Kiinalaiset vierailevat hautausmaalla Fujianissa.
Hautojenlakaisujuhlan uhrilahjat on perinteisesti poltettu hautausmailla. Kuva on Kiinan Fujianin provinssista.Yuan He / EPA

Mitä tahansa vallanpitäjät eivät suvaitse. Kiinan kommunistisen puolueen kurinpitosiipi julkaisi juhlan aattona sosiaalisessa mediassa listan kehotuksia ja kieltoja liittyen juhlapäivän viettoon.

Kiellettyä on muun muassa oman auton ajaminen hautausmaalle ja feng shui -mestarin tai meedion palkkaaminen.

“Ei pelleilyä aaveiden kanssa”, säännössä lisättiin.

Asiaa perusteltiin sillä, että kommunismissa tällaiseen ei ole sijaa, vaikka monissa kulttuureissa kuolema liittyykin taikauskoon.

Vaikka Kiinan perustuslakiin on kirjoitettu uskonnonvapaus, kommunistipuolueen jäseniltä vaaditaan uskonnosta luopumista. Puoluevirkailijoiden tulisi uskoa vain aineellisiin asioihin, Xinhua muistutti.

Kolmas kielto koski yleistä käyttämistä: “Älä aiheuta kohtausta.”

Xinhuan mukaan se tarkoittaa, että haudoille ei tulisi tilata orkesteria eikä viedä mauttomia uhrilahjoja.

Iäkäs nainen tuo kukkia haudalle Pekingissä.
Monet tuovat myös kukkia haudoille hautojenlakaisupäivänä.Roman Pilipey / EPA

Lue myös:

Kiinassa vainajille tuodaan tupakat ja viinapullot – katso kuvat hautojenlakaisupäivästä