Lahti aloittaa yhtiöiden karsimistalkoot – HansaParkki ja ajoharjoittelurata myyntiin?

Lahti haluaa karsia yhtiöitä ja yhteisöjä, joita sillä on kaikkiaan lähes 60. Tiivistämisen varaa on löytynyt kiinteistöomistuksissa.

Lahti
Autokoululainen ajoharjoitteluradalla.
Mikko Tuomikoski / Yle

Lahden kaupunki aikoo koota kiinteistöomistuksiaan kahden yhtiön alle. Asumis- ja toimitilayhtiöt on tarkoitus keskittää Lahden Talot -konsernille ja Spatium Toimitilat Oy:lle.

Toimitilayhtiöön siirtyisivät Jäähalli Oy:n ja Nastonharjun Liiketalon osakkeet. Päättäjille esitetään myös HansaParkin ja Ajoharjoittelurata Oy:n myymistä, jos niille löytyy ostaja.

Lahden kaupungilla on myös Aleksanterinkadun ja Vesijärvenkadun risteyksessä Siltavouti-niminen kiinteistö. Siitä erotettaisiin asuntotoiminta, ja kiinteistönhallinta myytäisiin Spatiumille.

Kaupungin tilakeskus omistaa jatkossakin kiinteistöt, joissa on kaupungin omaa toimintaa.

Talo matalaksi Nastolassa?

Päättäjille esitetään myös pysäköintitalo HansaParkki Oy:n ja Ajoharjoittelurata Oy:n myymistä, jos niille löytyisi sopivat ostajat. Konserni- ja tilajaosto näkee, etteivät ne kuulu kaupungin toimintaan.

Entisen kunnantalon vieressä sijaitsevaa Nastolan virastotalokiinteistöä jaosto esittää purettavaksi, koska se on huonokuntoinen, eikä tiloille ole ollut paljon kysyntää.

Keskustelulla kohti päätöksiä

Kiinteistöjen järjestely on ensimmäinen askel kaupungin yhtiöiden karsimisessa. Yhtiöiden vähentäminen helpottaisi niiden hallinnointia.

Ensimmäisen vaiheen esitys saatetaan päätöksentekoon ennen kesää. Kaupungissa selvitetään myös muiden yhtiöiden osalta, kannattaisiko niitä tai niiden osia yhdistää tai myydä.

Valmistelun on tarkoitus edetä niin, että muutoksille etsitään vankat perusteet ja keskustelua käydään pitkin matkaa. Esimerkiksi HansaParkkia on esitetty jo aiemmin myytäväksi, mutta päättäjät eivät kannattaneet esitystä.

Viimeinen sana on nytkin valtuustolla.

– Jokaiselle yhtiölle löytyvät kiihkeät puolustajat, jotka haluavat pitää ne itsenäisinä. Yritämme saada käytyä tämän läpi avoimemmalla, keskustelevammalla lähestymiskulmalla, sanoo konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).