Hyppää sisältöön

Tampere paikkaa talouttaan säästöillä ja nostaa useita kaupunkilaisten maksuja

Tampere aloittaa 43,5 miljoonan euron tasapainottamisohjelman. Alijäämä ei poistu kokonaan, sillä esityksen tekijät eivät ottaneet huomioon työntekijöille tulevia palkankorotuksia.

Tampere aloittaa säästöohjelman pormestari Lauri Lylyn johdolla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tampereen kaupunki aloittaa säästöohjelman. Kaupungin talous on ollut useita perättäisiä vuosia miinuksella.

Asiasta kerrottiin torstaina.

Tampereen kaupunki on laatinut 43,5 miljoonan euron talouden tasapainottamisohjelman vuosille 2018–2020.

– Tavoitteeseen pyritään sekä menojen vähentämisen että tulojen lisäämisen avulla, kertoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Tampere aikoo korottaa useita asiakasmaksuja.

Esimerkiksi terveyskeskusmaksu nousee vajaasta 18 eurosta yli 20 euroon, nousua tulee 16 prosenttia.

Museolippujen hinta nousee 10 prosenttia eli esimerkiksi Sara Hildénin taidemuseoon pääsisi 11 eurolla 10 euron sijaan. Myös bussilippujen hintoja korotetaan vuosina 2019 ja 2020.

Nekalan kirjasto lakkautetaan. Päivähoidon osalta Tampere selvittää palvelusetelimahdollisuutta. Pienempiä päiväkoteja saatetaan lakkauttaa ja hankkia palvelut palveluseteleillä yksityisiltä palveluntuottajilta, mutta mitään listoja ei ole olemassa.

"Ei helppoa"

Pormestari Lauri Lyly sanoo, että ohjelman laatiminen ei ollut helppoa, mutta se on välttämätöntä.

Tampereen vuoden 2017 tilinpäätös oli alijäämäinen. Kuluvan vuoden talousarviossa tulos oli 15,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lainamäärä kasvaa 136 miljoonalla eurolla. Nettoinvestoinnit olivat 203 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on saada Tampereen kaupungin budjetista alijäämä pois. Esityksellä se ei kuitenkaan toteudu, sillä esityksen tekijät eivät osanneet ottaa huomioon työntekijöille tulevia sovittuja palkankorotuksia. Lähemmäs nollaa päästään kuitenkin kuin nykyään.

– Työskentelyn tässä vaiheessa ohjelman takana ovat kaikki valtuustoryhmät Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta, Lyly kertoo.

Vasemmistoliitto vastustaa esimerkiksi asiakasmaksujen näin suuria korotuksia sekä Nekalan kirjaston lakkauttamista. Perusteena on se, että ne sotivat alun perin laadittua pormestariohjelmaa vastaan.

Ryhmäkoot eivät muutu

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokoihin ei tule muutoksia. Tampere ei aio rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Henkilöstöä ei kaupungin mukaan irtisanota, mutta henkilöstöetuuksia pienennetään.

Kaupunginhallitus käsittelee ohjelmaa 9. huhtikuuta. Kaupunginvaltuusto päättää säästöohjelmasta 23. huhtikuuta. Tämän vuoden säästöistä päätetään kesäkuussa.

.
.