Hyppää sisältöön

Pikaluottoyhtiö hävisi lainakuluriidan oikeudessa – "todellinen vuosikorko voi olla 100–400 prosenttia"

Kuluttaja-asiamies oli haastanut IPF Digital Finlandin markkinaoikeuteen Credit24 Joustolimiitti -lainatuotteen todellisista vuosikoroista

Pikaluottoyhtiö IPF Digital Finland oli tarjonnut kuluttajille Credit24 Joustolimiitti -luottotuotetta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pikaluottoyhtiö IPF Digital Finland on hävinnyt markkinaoikeudessa riitansa kuluttaja-asiamiehen nostamassa jutussa. Markkinaoikeus kallistui päätöksessään pitkälti kuluttaja-asiamiehen näkemykseen.

Päätöksessään markkinaoikeus kieltää IPF Digital Finlandia jatkamasta menettelyä, jossa se kuluttajaluottoa markkinoidessaan ja luottosopimusta tehtäessä ei huomioi luottakustannuksina luoton nostamisesta perittävää, korkeimman sopimusehtojen mukaista hintaa, kun lasketaan luoton todellista vuosikustannusta.

Samoin oikeus kieltää IPF:ää tarjoamasta kuluttajille ei-hyödykesidonnaisia luottoja, joiden suuruus on alle 2000 euroa niin, että todellinen vuosikorko ylittää kuluttajansuojalaissa tarkoitetun enimmäismäärän.

Markkinaoikeuden mukaan päätöstä on alettava noudattaa heti 100 000 euron sakon uhalla. IPF oli vaatinut markkinaoikeutta hylkäämään kuluttaja-asiamiehen hakemuksen markkinaoikeuteen. Se kiisti oikeudessa toimineensa kuluttajasuojasäännösten vastaisesti, mutta lupaa nyt muuttaa käytäntöjään vastaamaan markkinaoikeuden ratkaisua.

Kuluttaja-asiamies oli hakenut IPF:lle kieltoa kohtuuttomista ja lainvastaisista luottoehdoista. Yhtiö oli tarjonnut kuluttajille Credit24 Joustolimiitti -luottotuotetta, joka on toistaiseksi voimassa oleva jatkuva luotto 100-4 000 euron luottorajalla ja 1-36 kuukauden takaisinmaksuajalla. Yhtiö ei sisällyttänyt nostopalkkiota luottokustannuksiin todellista vuosikorkoa laskettaessa ja antoi näin kuluttajille virheellisen kuvan luoton kustannuksista, mikä myös vääristää eri kuluttajaluottojen välistä vertailtavuutta.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan todellinen vuosikorko on esimerkiksi 1 500 euron lainassa 72,58 prosenttia, kun huomioon otetaan nimelliskoron (40,80%) ohella nostopalkkio (104,25 eur) ja takaisinmaksuaikaa on yksi vuosi.

Yleistä pikaluotoissa

Kuluttaja-asiamiehen mukaan pienlaina-alalle on laajasti levinnyt tulkinta, jonka mukaan luoton nostamisesta perittävää korkeinta hintaa ei sisällytetä luoton todelliseen vuosikorkoon. Kuluttaja-asiamies piti tärkeänä saada asiaan markkinaoikeuden ratkaisu ja nyt se on saatu.

– Kuluttaja-asiamies on useasti joutunut puuttumaan luottoihin, joista luotonottaja ei saa oikeaa kuvaa luoton todellisista kustannuksista. On tavallista, että todellinen vuosikorko voi olla 100-200 prosenttia, jopa 400 prosenttia. IPF ei ole tässä edes korkeimmasta päästä, sanoo lakimies Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Hannulan mukaan markkinaoikeuden päätös tukki vain yhden tavan piilotella todellisia luottokustannuksia. Monia muita on jäljellä ja niitä selvitellään parhaillaan.

IPF Digital Finlandin mukaan se on palvellut Suomessa yhteensä yli 700 000 laina-asiakasta.

Lisäys klo 16.55: IPF Digital Finlandin reagointi markkinaoikeuden ratkaisuun.

.
.