Sopeutumiseläkettä saa 30 ex-kansanedustajaa: Näin “kultapossukerhon” etuja ollaan karsimassa

Ylen tietojen mukaan eduskunnan puhemies Paula Risikko on valmistellut vain yhtä mallia: sopeutumiseläkkeiden lopettamista ja korvaamista sopeutumisrahalla.

sopeutumisraha
Puhemies Paula Risikko, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtma
Puhemies Paula Risikko, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman osallistuivat keskiviikkona eduskuntaryhmien yhteiseen kokoukseen, jossa puheenjohtajat tutustuivat virkamiesten ehdotuksiin kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat pääsivät keskiviikkona yhteisymmärrykseen siitä, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä on muutettava. Edellisen kerran muutoksia tehtiin vuonna 2011.

Sopeutumiseläkkeen saajien joukossa on nelikymppisiä ex-kansanedustajia, jotka nostavat eläkettä, jollaisesta tavallinen palkansaaja voi vain uneksia.

Ylen haltuunsa saamien papereiden mukaan eduskunnan puhemies Paula Risikko on valmistellut yhdessä virkamiesten kanssa vain yhtä mallia. Sopeutumiseläkkeet lakkautetaan ja muutetaan sopeutumisrahaksi.

Tätä mallia puhemies Risikko esitteli keskiviikkona eduskuntaryhmien puheenjohtajille. Muitakin vaihtoehtoja sivuttiin.

Kansanedustajan sopeutumisraha on pienempi kuin tavallisen kansalaisen saama ansiosidonnainen päiväraha.

Miksi sitä sitten tarvitaan? Kansanedustajathan ovat luottamustehtävässä. Kun äänestäjien luottamus loppuu, kansanedustaja putoaa eduskunnasta.

Mihin tarvitaan sopeutumisrahaa?

Sopeutumisrahan tarkoitus on helpottaa eduskunnasta pudonneiden tai vapaaehtoisesti luopuneiden kansanedustajien elämää.

Kansanedustaja ei voi saada työttömyyskorvausta. Osa voi päästä kansanedustajan pestin loputtua vihreälle oksalle kunnanjohtajaksi tai etujärjestön luottohenkilöiksi.

Osalla naama on kulunut niin pahasti, ettei entiseen ammattiin ole paluuta. Uuttakaan oksaa ei välttämättä löydy.

Sopeutumiseläkettä saa tänä vuonna kolmekymmentä entistä kansanedustajaa. Osa heistä on vielä täydessä iskussa. Heitä yhdistää se, että he nousivat eduskuntaan ennen vuotta 2011 ja ehtivät istua Arkadianmäellä vähintään seitsemän vuotta.

Yhteensä sopeutumiseläkkeeseen oikeutettuja on 150. Näistä istuvia kansanedustajia on 64.

Mikäli sopeutumiseläke lopetettaisiin, sopeutumiseläkkeen saajista yksitoista siirtyisi sopeutumisrahalle 2–3 vuodeksi.

Muut sopeutumiseläkkeen saajat ovat jo sen verran iäkkäitä, että heitä eduskunnan suunnittelmat eivät enää heilauta suuntaan eivätkä toiseen.

Koskisi myös nykyisiä kansanedustajia

Sopeutumiseläkkeeseen ovat oikeutettuja myös nykyiset kansanedustajat, jotka valittiin kansanedustajiksi ennen vuotta 2011. Heitä on eduskunnassa 64.

Kysymys kuuluukin, miten eläkkeitä voidaan muuttaa näin helposti?

Ylen haltuunsa saamien paperien mukaan se onnistuu, koska valtiosääntöasiantuntijat vertaavat sopeutumiseläkettä työttömyysturvaan, eivät eläkkeeseen.

Työttömyysturvan muuttaminen on huomattavasti helpompaa kuin eläkkeiden.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat esittelevät Paula Risikon mallin omilleen torstaina. Jos ryhmät hyväksyvät Risikon pohjapaperin, asiat etenevät nopeasti.

Lue myös:

Puhemies Paula Risikko lakkauttaisi sopeutumiseläkkeen: Kaikki kansanedustajat sopeutumisrahalle