1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritystuet

Erkki Virtasen kolumni: Yritystukiuudistus tuli ja meni

Neljän miljardin yritystukipakettia piti taas kerran leikata. Asiaa pohtinut työryhmä piirteli lomakkeita yritystukien arvioimiseksi.Tietoa yritystuista on yllin kyllin. Vain päätöksistä on pulaa, kirjoittaa Erkki Virtanen.

yritystuet
Erkki Virtanen.
Derrick Frilund / Yle

Yritystukia on maassamme leikattu iät ajat, siis puheissa. Elävässä elämässä niitä on jatkuvasti lisätty.

Nykyinen hallitus asetti viime budjettiriihessään tätä leikkaustyötä tekemään oikein parlamentaarisen työryhmän. Uskalsin julkisesti arvioida, että päätös merkitsi koko asian hautaamista hyvin syvälle. Samoin löin julkisesti itseni kanssa vetoa siitä, että joulukuulle ajoitettua leikkauslistaa ei synny. Voitin vetoni.

Jo työryhmän toimeksianto oli perin merkillinen. Porukan piti pikavauhtia tehdä esitys supistettavista nykyisistä tuista. Ja sen jälkeen työryhmän piti esittää yleiset periaatteet, miten näin syntyneitä säästöjä kohdistetaan parempiin yritystukiin.

Tavallinen maalaisjärki sanoo, että periaatteet pitäisi päättää ensin. Näin siksi, että hyviä tukia löytävät periaatteet löytävät tietysti myös ne huonot tuet lakkautettavaksi

Parlamentaarisen porukan puheenjohtajaksi pantiin elinkeinoministeri Mika Lintilä. Aika äkkiä mies ymmärsi pyytää hommasta eroa. En viitsi arvioida syitä. Virallisesti syyksi ilmoitettiin yhtäkkiä havaittu jääviys, jota aikaisemmin ei ollenkaan oltu huomattu. Uskoo ken tahtoo.

Pekkarisen Mauri sitten lähti ryhmää vetämään. Ja Maurihan nämä asiat erinomaisesti osaa, sen tiedän. Silti on hyvin harvinaista, että eduskunnan puhemiehistöön kuuluva henkilö lähtee tämmöiseen.

Tottakai Mauri tiesi tehtävän mahdottomuuden. Sen hän totesikin julkisesti jo kuukauden päivät sitten ja harmitteli samalla, että yleensä suostui puheenjohtajaksi.

Palautetaan nyt vielä mieleen, mistä on kysymys. Yritystukia meillä myönnetään nelisen miljardia euroa vuodessa. Niistä pienempi osa on suoria tukia, suurempi osa verotukia.

Heti ei tule mieleen toista työryhmää, joka on päättänyt työnsä ilmoittamalla, että se ei ole tehnyt sille määrättyä työtä.

Eilen työryhmä sitten teki odotetun mahalaskun, kuukauden päivät myöhässä. Ryhmä ei esitä yhtään mitään. Heti ei tule mieleen toista työryhmää, joka on päättänyt työnsä ilmoittamalla, että se ei ole tehnyt sille määrättyä työtä.

Tai esittäähän ryhmä jotain. Se on piirustanut oikein lomakkeita yritystukien arvioimiseksi.

Kävin nuo lomakkeet läpi. Entisenä yritystukikansliapäällikkönä voin paljastaa lomakkeen tekijöille, että yritystuet on mankeloitu moneen kertaan vastaavan kehikon läpi. Asialla ovat olleet milloin virkamiehet, milloin ekonomistit milloin kaiken maailman muut tiedemiehet.

Ei noiden lomakkeiden täyttely mitään uutta tietoa enää voi tuoda. Eikä mitään lisäarvoa tietenkään voi tuoda myöskään jonkinlainen yritystukien arviointineuvosto, jollainen kai asetetaan.

Tietoa yritystuista on yllin kyllin. Vain päätöksistä on pulaa. Ja tulee olemaan jatkossakin. Siitäkin voisin lyödä vetoa.

Erkki Virtanen

Kirjoittaja on työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö, joka jäi eläkkeelle 45 vuoden virkamiesuransa jälkeen. Nyt Virtanen vaeltelee mökkipaikkakuntansa Tammelan saloilla ja seuraa ja kommentoi valtiontalouden nykytilaa. Poliittisesti yhä sitoutumaton.

Lue seuraavaksi