Menossa Lontooseen? Listasimme kahdeksan taidehelmeä: Mukana miehet mekoissa, hiphop-hitti ja aavemaiset valokuvat

Lontoo on matkan väärtti jo pelkän taidetarjontansa vuoksi. Poimimme kevään kiinnostavimmat esitykset ja näyttelyt.

Lontoo

1

Salieri (Lucian Msamati) kadehtii Mozartin (Adam Gillen) hengiltä.
Salieri (Lucian Msamati, oik.) kadehtii Mozartin (Adam Gillen, vas.) hengiltä.Marc Brenner

Pissa- ja kakkahuumoria Mozartin tyyliin

Puuteri pöllyää ja silkki kahisee vauhdikkaassa musiikkinäytelmässä, joka kertoo, kuinka kateellinen Salieri tuhosi säveltäjänero Amadeus Mozartin. Jos Milos Formanin ohjaamasta Amadeus-elokuvasta (1984) jäi mieleen vain kikattava kauhukakara Mozart (Tom Hulce), nyt vaikutuksen tekee Salieria esittävä Lucian Msamati. Mies on suorastaan sympaattinen loputtomassa katkeruudessaan.

Erityistä: Draamassa on oikea orkesteri ja oopperalaulajat. Ne saavat Mozartin musiikin elämään ja kuulijan ymmärtämään Salierin tuskan.

Varaudu: Tälläkin kertaa kuullaan Mozartin kikatusta ja loputonta koprolaliaa, pissa- ja kakkahuumoria neron tyyliin.

Amadeus Lontoon National Theatressa 24.4. asti.

2

Carneyn perheen pää (Owen McDonnell) on entinen IRA-aktivisti.
Carneyn perheen pää (Owen McDonnell) on entinen IRA-aktivisti.Johan Persson

James Bondin ohjaaja keskittyy IRA-tarinaan

Mitä yhteistä on Pohjois-Irlantiin keskittyvällä uutuusnäytelmällä ja James Bondilla? Vastaus on Sam Mendes. Hän on ohjannut kaksi kaikkien aikojen menestyneintä 007-hittiä, Spectren ja Skyfallin, sekä teatteriesityksen, joka paljastaa, millaisin keinoin IRA sai ihmiset hiljaisiksi. Näytelmässä eletään vuotta 1981 ja seurataan Carneyn monilukuista perhettä, jonka isä on entinen IRA-aktivisti.

Erityistä: Valtava määrä näyttelijöitä, iso liuta lapsia, pieni vauva, oikea hanhi ja kani. Sam Mendesin tasoiselle ohjaajalle ei tee tiukkaa saada pariakymmentä ihmistä soljumaan saumattomasti kohtauksesta toiseen.

Varaudu: Luvassa on paksua irlannin murretta.

The Ferryman Lontoon Gielgud Theatressa 19.5. asti.

3

Shakespearen Perikles (Christophe Grégoire) matkaa halki myrskyisten merten.
Shakespearen Perikles (Christophe Grégoire) matkaa halki myrskyisten merten.Patrick Baldwin

Outoa Shakespearea ranskaksi

Ohjaaja Declan Donnellanin Cheek by Jowl -ryhmä esiintyy pitkästä aikaa Lontoon Barbican-keskuksessa. Laadukkaista klassikkotulkinnoista tunnettu ryhmä kiertää ahkerasti maailmalla. Nyt se palaa kotiin ja tekee Shakespearen Perikleen. Näytelmää pidetään outona ja vaikeana. Ei siitä ainakaan eksoottisia hahmoja puutu. Mukana on merirosvoja, taikureita, jumalattaria, turnajaisia ja bordelleja. Ei hätää: Declan Donellan keskittyy näyttelijänilmaisuun ja selättää vaikeatkin klassikot ihmeellisen eläviksi.

Erityistä: Shakespearen näytelmä esitetään ranskaksi ja tekstitetään englanniksi.

Varaudu: Esitys striimataan 19.4. kello 21.30 livenä Cheek By Jowlin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja ryhmän Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Pericles Lontoon Barbican Centressä 21.4. asti ja striimattuna 19.4. kello 21.30.

4

Alexander Hamilton (Jamael Westman) oli yksi Yhdysvaltojen perustajaisistä.
Alexander Hamilton (Jamael Westman) oli yksi Yhdysvaltojen perustajaisistä.Matthew Murphy

Broadwayn suurin hitti laskeutui West Endiin

Broadwayn suurin hitti vuosiin, Hamilton-musikaali, sai joulukuussa ensi-iltansa myös Lontoossa. Aihe vaikuttaa kuolettavan tylsältä: ketä kiinnostaa, millaisia ongelmia Yhdysvaltojen perustajiin kuulunut valtiomies Alexander Hamilton elämässään kohtasi? Aika monta. Normaalihintaiset liput on myyty pitkälle loppuun ensi syksyyn. Hamilton on hengästyttävä paketti, vauhdikas show, hiphop-musikaali, jolla on myös sanoma. Se muistuttaa, miten paljon Yhdysvallat on velkaa maahanmuuttajille.

Erityistä: Ristiriita aiheen ja sen esittämisen tavan välillä.

Varaudu: Lippuja pitää jonottaa. Fiksu kärkkyy teatterin lippukassalla saman päivän peruutuspaikkoja.

Hamilton Lontoon Victoria Palace Theatressa. Lippuja myydään joulukuulle.

5

Jamien (John McCrea) paras ystävä on Pritti (Lucie Shorthouse).
Jamien (John McCrea) paras ystävä on Pritti (Lucie Shorthouse).Johan Persson

Tässä showssa on Lontoon korkeimmat korot

Kaikki puhuvat Jamiesta, ainakin uudessa Everybody's Talking About Jamie -musikaalissa. Se kertoo teinipojasta, joka haaveilee drag-taiteilijan urasta. Jamie haluaisi pukeutua mekkoon koulun tanssiaisissa, mutta opettaja ja koulun kovikset vastustavat. Äiti kuitenkin ymmärtää poikaansa. Tarina on simppeli mutta sympaattinen. Parasta esityksessä on hurmaava Jamien näyttelijä, John McCrea.

Erityistä: Pop-musikaali perustuu todellisen henkilön, Jamie Campbellin tarinaan (siirryt toiseen palveluun). Campbell tuli 14-vuotiaana ulos kaapista ja unelmoi drag-tähteydestä.

Varaudu: Show stopperina toimivat punaiset korkkarit, joissa on huumaavan korkeat korot.

Everybody's Talking About Jamie Lontoon Apollo Theatressa 6.10. asti.

6

Lucian Freud: Girl With a White Dog (1950-1951).
Lucian Freud: Girl With a White Dog (1950–1951).(c) Tate photography, Joe Humphrys

Freudia ja Baconia saman katon alla

Jos eksistentialismi kiinnostaa, kannattaa suunnata Tate Britainiin. Sen All too Human -näyttely esittelee noin sadan maalauksen voimalla brittiläistä 1900-luvun maalaustaidetta. Näyttelyn kirkkaimpina tähtinä loistavat Lucien Freud ja Francis Bacon, joilta on esillä sekä keskeisiä että harvemmin nähtyjä töitä. Näyttely kertoo, miten Freudin ja Baconin intiimit, rehelliset ja rujon sensuellit teokset vaikuttivat muihin taiteilijoihin.

Erityistä: Poikkeuksellisen puhuttelevassa näyttelyssä on maalauksia lähes pariltakymmeneltä taiteilijalta, heidän joukossaan muun muassa Frank Auerbachilta, Paula Regolta ja Michael Andrewsilta.

Varaudu: Teosten äärellä kuluu aikaa ja pyhinä voi olla tungosta.

All Too Human: Bacon, Freud and a Century of Painting Life -näyttely Lontoon Tate Britain -museossa 27.8. asti.

7

Pablo Picasso: Reclining Nude (1932)
Pablo Picasso: Reclining Nude (1932)(c) Succession Picasso/DACS London 2018

Picasso maalasi kuin olisi pitänyt päiväkirjaa

Rakkaus, maine, tragedia. Picasson laaja, yli sadan teoksen näyttely esittelee mestarin töitä vuoden 1932 ajalta. Se kuljettaa katsojat matkalle, joka etenee kuukausi kuukaudelta läpi Picasson värikkäiden muotokuvien ja surrealististen kokeilujen, läpi maalausten ja veistosten. 50-vuotias, tuottelias taiteilija oli naimisissa, mutta hänellä oli suhde malliinsa Marie-Thérèse Walteriin. Rakkauden ja maineen täyttämä vuosi kääntyi kohti tragediaa, kun Walter sairastui vakavasti.

Erityistä: Picasso kuvasi maalaamista yhdeksi tavaksi pitää päiväkirjaa. Näyttely esittelee teokset kronologisesti, kuin päiväkirjamerkintöinä.

Varaudu: Liput kannattaa ostaa netistä hyvissä ajoin etukäteen. Näyttely on valtavan suosittu ja lippuluukulla saatetaan myydä ei-oota.

The EY Exhibition: Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy -näyttely Lontoon Tate Modern -museossa 9.9. asti.

8

Lewis Carroll kuvasi mielellään Liddellin perheen lapsia. Hänen suosikkinsa oli Alice Liddell, jonka sanotaan olleen Liisa ihmemaassa -kirjan esikuva.
Lewis Carroll kuvasi mielellään Liddellin perheen lapsia. Hänen suosikkinsa oli Alice Liddell (vas.), jonka sanotaan olleen Liisa ihmemaassa -kirjan esikuva.Lewis Carroll / National Portrait Gallery, London

Ruotsalaisvalokuvaaja tallensi Darwinille hauskat ilmeet

Viktoriaanisia valokuvia esittelevä Victorian Giants -näyttely on kuin kurkistaisi toiseen todellisuuteen, haudan taakse. Sen tunnelma on kummallisen vangitseva. Ensimmäisten, 1800-luvun puolivälin jälkeen otettujen taidevalokuvien naiset ovat eteerisiä, lapset uhmakkaita. Kuvaajina ovat oman alansa pioneerit: ruotsalaissyntyinen Oscar Rejlander, Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjastaan paremmin tunnettu Lewis Carroll, Julia Margaret Cameron ja Lady Clementina Hawarden. Kuviin on tallentunut muun muassa juro Charles Darwin ja joukko muita aikansa brittiläisiä julkkiksia.

Erityistä: Näyttelyn valokuvat toimivat siltana menneen ja tulevan välillä. Niissä on vaikutteita aiemmasta maalaustaiteesta, mutta ne ovat silti jo jotain uutta.

Varaudu: Esillä on hauska ilmesarja, jonka Darwin tilasi Rejlanderilta. Sen oli tarkoitus kuvata inhimillisiä tunteita.

Victorian Giants: The Birth of Art Photography -näyttely Lontoon National Portrait Gallery -museossa 20.5. asti.