Luvaton turvetuotanto tuhonnut simpukka- ja kalakantoja Karvianjoessa: "Tilanne on kriittinen"

Karvianjoen jokihelmisimpukka- ja taimenkannat ovat kriittisessä tilassa liian kuormituksen takia. Selvitystyö alueen turvetuotannosta jatkuu ainakin vuoden 2018 loppuun saakka.

ympäristörikokset
Turvekenttä.
Simo Pitkänen / Yle

Satakunnassa on nostettu turvetta ilman lupaa.

Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kymmenestä luvattomasta turvetuotantoalueesta, joissa se selkeästi epäilee luvattoman toiminnan olevan tahallista. Toiminnanharjoittajia on myös kehotettu hakemaan ympäristölupia turvetuotannolle.

Luvattomasta turvetuotannosta tuomitaan useimmiten maksettavaksi sakkoja sekä menettämään valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty. Toimija voidaan myös velvoittaa kunnostamaan käytössä ollut alue.

– Korvausten määrään vaikuttavat alueen koko ja se, kauanko tuotanto on jatkunut. Turvetuotannosta on vielä sen verran vähän tullut tuomioita, että korvaussummia on vaikea arvioida, sanoo ylitarkastaja Elsi Kauppinen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Luvaton tuotanto paljastui vahingossa

Luvattomat turvetuotantoalueet olivat Karviassa, Honkajoella, Siikaisissa ja Kankaanpäässä. Kriittisin tilanne on Karvianjoessa.

– Karvianjoessa on Natura-alue, jossa suojelun perusteena on jokihelmisimpukoita ja taimenia. Niiden kannat ovat kärsineet, Elsi Kauppinen sanoo.

Luvattomat turvetuotannot paljastuivat Ely-keskukselle, kun se alkoi käydä läpi alle 10 hehtaarin kokoisia turvetuotantoalueita Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Tarkoitus oli informoida alueiden toimijoita siitä, että syyskuun 2020 jälkeen myös alle 10 hehtaarin turvetuotantoon tarvitsee ympäristöluvan, mutta alueelta paljastuikin luvattomia, yli 10 hehtaarin tiloja.

– Pohjois-Satakunta on ylipäätään turvetuotannolle sopivaa aluetta. Varsinais-Suomen alueelta luvatonta turvetuotantoa ei ole paljastunut.