Luulitko olevasi turvassa urkinnalta Facebookin asetuksia säätämällä? Tarkista myös puhelimen asetukset ja muut sovellukset

Sovelluksille ei kannata antaa ylimääräisiä oikeuksia puhelimen toimintoihin, neuvoo tietokirjailija Harto Pönkä.

Tiedot puhelimen käytöstä ovat mainostajille kullanarvoisia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Moni Facebook-käyttäjä havahtui huolehtimaan yksityisyydestään, kun hiljattain ilmeni, että Cambridge Analytica -yhtiö keräsi luvatta kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja. Perjantaina paljastui, että näistä jopa 2,7 miljoonaa tiliä kuuluu eurooppalaisille käyttäjille.

Somejätti ei ole kertonut käyttäjille selkeästi, mitä kaikkea yhtiön sovellus puhelimessa seuraa ja tallentaa, moittii ohjelmistoalan yrittäjä ja tietokirjailja Harto Pönkä.

– Tässä on selvä epäkohta. Sen pitäisi hyvin selvästi ilmaista, mitä tietoja käyttäjistä kerätään ja mihin niitä käytetään.

Toukokuussa voimaan tuleva EU:n tietosuoja-asetus parantaa tilannetta, Pönkä uskoo. Facebook on luvannut kertoa selkeämmin, mitä dataa sillä käyttäjistä on, ja antaa heidän itse hallinnoida sitä.

Kohun jälkeen monet ovat havahtuneet vilkaisemaan Facebookin käyttäjätunnuksensa asetuksia ja säätämään ne niin, etteivät muut yritykset pääse Facebook-profiilin tietoihin käsiksi. Katso täältä ohjeet Facebookin asetusten säätämiseen.

– Varsinkin Facebook-tunnukseen liitettyjen sovellusten poistaminen on tärkeää, ettei tietoja mene kolmansille osapuolille.

Näkeekö Facebook tekstiviestisi?

Myös puhelimen asetukset kannattaa avata ja tarkastaa, mitä puhelimen toimintoja Facebook, Messenger ja muut sovellukset voivat käyttää.

Hyvä ohjenuora on, ettei anna ylimääräisiä oikeuksia yhtään mihinkään, Pönkä sanoo.

Jos puhelimessasi on Android-käyttöliittymä (vas.), avaa Asetukset ja avaa sieltä kohta Sovellukset. Etsi listasta Facebook, valitse Käyttöluvat, ja tarkista, mitä puhelimesi toimintoja Facebook saa käyttää. Applen iPhone-puhelimessa (oik.) avaa Asetukset ja sieltä Facebook. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sovelluksille kannattaa siis antaa lupa käyttää vain niitä toimintoja, joita itse sovellusta käyttäessään oikeasti tarvitsee.

Puhelimen muistin käyttöön Pönkä antaisi Facebookille luvan, sillä sitä sovellus tarvitsee tallentaakseen käytöön liittyviä tietoja.

Sijainti taas voi olla tärkeä, jos haluaa merkitä Facebookissa, missä on.

Mikrofonin tai puhelimen käyttöön Pönkä ei ole antanut Facebookille lupaa, sillä hän ei lähetä videoita tai soita Facebookin kautta. Myöskään tekstiviestejä tai yhteystietoja hän ei antaisi sovelluksen käyttöön.

Toisaalta Facebookin ostama WhatsApp-viestipalvelu tarvitsee toimiakseen puhelimen yhteystietoja, ja sitä kautta ne päätyvät Facebookille, Pönkä sanoo.

Ainoastaan vanhat WhatsAppin käyttäjät ovat pystyneet estämään tämän, jos ovat muuttaneet asetuksia ennen käyttöehtojen muutoksia vuonna 2016.

Myöskään kalenterin tai kameran käyttö ei ole Pöngän mukaan Facebookille välttämätöntä. Kuvien julkaisu onnistuu ilman kameran käyttöä.

Tarkista muutkin sovellukset

Facebook ei ole ainoa puhelimen käytöstä ja tiedoista kiinnostunut yritys.

Esimerkiksi Apple kerää välitystietoja iPhone-puhelinten välillä lähetettävistä iMessage-viesteistä ja monet muut sovellukset haluavat käyttää puhelimen mikrofonia ja muita toimintoja.

Puhelimen asetuksista kannattaa siis samalla kertaa katsoa kaikkien muidenkin sovelluksien käyttöoikeudet, Pönkä neuvoo.

Android-puhelimessa on mahdollista tarkistaa käyttöoikeuksia myös toiminnoittain eli esimerkiksi katsoa, mitkä kaikki sovellukset voivat käyttää puhelimen mikrofonia.

– Se voi olla aika pitkä lista, esimerkiksi pelejä tai muita sovelluksia, mikä yllättää, että miksi ihmeessä näille on tällaisia oikeuksia annettu, Pönkä kuvailee.

Lue myös: