Ihmisen sisältä löytyi yllätys: Elimistössämme on iskunvaimentajia

Ruumiissamme risteilee nesteen täyttämä ontelosto. Se on yksi suurimmista elimistämme, jos tiedeyhteisö kelpuuttaa sen kokonaisuudeksi.

sisäelimet
Piirretty läpileikkaus kudoksesta ihon pinnan alla.
Tutkijat yllättänyttä nesteen täyttämää ontelostoa.Jill Gregory / Mount Sinai Health System

Newyorkilaisen sairaalan lääkärit havaitsivat pari vuotta sitten jotakin odottamatonta, kun he tähystivät syöpäpotilaan sappitiehyttä uudehkolla tavalla. Kudoksesta löytyi nesteen täyttämien onteloiden verkosto, jollaista ihmisessä ei ennestään tiedetty olevan.

Potilaan kurkun läpi oli ujutettu endoskopialaite, pieni kamera ja valo, kuten tähystyksessä on tapana. Laitteessa oli kuitenkin myös antureita, jotka analysoivat laservalon fluoresoituneita heijastuksia.

Niistä paljastui, että tiiviiksi luullut sidekudokset olivatkin täynnä onteloita, jotka olivat yhteydessä toisiinsa. Kun potilaan kudosnäytettä tarkasteltiin perinteiseen tapaan laboratoriossa, nämä taskut olivat kadonneet.

Tyhjänä ontelo ei näy

New Yorkin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) johtamassa tutkimuksessa osoittautui, että sappitiehyen tähystyksessä käytetyn konfokaalisen laserendomikroskopian tulokset todella pitivät paikkansa.

Taskuja ei ollut aiemmin havaittu, koska kudoksia on tapana tutkia näytteistä, ei elävinä, tutkijat päättelivät.

Kudoksesta otettu näyte siivutetaan ja värjätään, jotta taudin merkit näkyisivät mahdollisimman selvinä mikroskoopissa. Sellaisessa käsittelyssä kudoksen ontelot tyhjenevät ja lysähtävät kasaan.

Vahvaa kollageenia ja kimmoisaa elastiinia

Löytö varmistui, kun 12 syöpäleikkauspotilaalle tehtiin ensin sappitiehyen kudoksen konfokaalinen mikroskopiatutkimus ja sitten otettiin leikkauksen yhteydessä kudosnäyte.

Kun onteloiden olemassaolo elävässä sidekudoksessa oli vahvistunut, tutkijat löysivät niitä elimistöstä kaikkialta, missä elimet, lihakset ja suonet liikkuvat tai supistelevat. Tutkijat antoivat löydölleen nimen interstitium, joka viittaa solujen välitilaan.

Verkosto kiemurtelee niin reunustamassa ruoansulatuselimiä ja keuhkoja kuin ympäröimässä verisuonia ja lihaksia. Osaksi interstitiumia osoittautui myös ihon alla sijaitseva verinahka.

Proteiineista eli vahvasta kollageenista ja kimmoisasta elastiinista muodostuneet taskut toimivat nesteen täyttäminä iskunvaimentajan tavoin, tutkijat päättelivät.

Uusi keino syövän diagnosointiin?

Tutkijat olettavat, että onteloston kaikkialla kuljeksiva neste päätyy lopulta imusuoniin. Se saattaisi selittää, miten syövät pääsevät leviämään imusolmukkeisiin.

Jos näin on, syöpädiagnooseja voidaan ehkä vastaisuudessa tehdä nykyistä varhaisemmassa vaiheessa ottamalla näyte interstitiumin nesteestä, sanoo patologian professori Neil Thiese.

Thiesen ja hänen tutkijatoveriensa mielestä heidän löytönsä tulisi nimetä uudeksi elimeksi, yhdeksi ihmisruumiin suurimmista. Elimeksi interstitium ehkä kelpuutetaan, kun sitä on tutkittu lisää. Kaikki tiedeyhteisössä eivät ainakaan vielä ole vakuuttuneita sen merkityksestä tai havainnon yllättävyydestä.

Nature-tiedelehtiperheen Scientific Reports (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistu tutkimus on vapaasti luettavissa.